Noutati :

Rezervistii militari apeleaza la instanta pentru a-si recupera pensiile. In Timis s-au adunat deja 600 de dosare

15 februarie, 2011 - 01:09 PM
Autor: Liliana Iedu      
Categorie: SOCIAL
4

Nemultumiti de noua lege a pensiilor care prevede trecerea militarilor in sistemul public, militarii rezervisti au decis sa isi caute dreptatea in justitie. Sute de fosti militari, politisti si lucratori ai serviciilor de informatii, din Timis, s-au organizat si au inceput sa adune dosare.

Fostii militari din judetul Timis au decis sa actioneze in instanta statul roman, nemultumiti de decizia de recalculare a pensiilor. Pana acum s-au adunat peste 600 de persoane, iar liderii sindicali spun ca numarul acestora ar putea sa creasca, deoarece totalul pensiilor militare din Timis se ridica la peste 7.000.

In aceste zile vor fi depuse la instanta primele dosare, rezervistii solicitand „anularea deciziei de recalculare a pensiei ca netemeinica si nelegala, ca urmare a discriminarii, a incalcarii dreptului de proprietate, a principiilor neretroactivitatii legii si egalitatii in drepturi, precum si incalcarea principiului drepturilor castigate”.

Actiunile in instanta sunt indreptate asupra ministerelor in subordinea carora au activat, dar si a Guvernului Romaniei.

Decizia de a-si cere dreptatea in instanta vine dupa ce aproximativ 500 de rezervisti au iesit in strada, in 24 ianuarie, pentru a prostesta impotriva noii legi a pensiilor.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

 • 4comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

 1. Nu aveam nici 14 ani când am fost admis la Liceul Militar de Marina ALECSANDRU IOAN CUZA din CONSTANTA . Pentru 5 ani, mi-am lăsat părinţii cu lacrimi în ochi şi am păşit într-o lume plină de privaţiuni; era un drum fără întoarcere! Primele luni de liceu au fost incredibil de grele. Pas de defilare pentru jurământ, instrucţie şi trageri de zi şi de noapte, 8 ore de planton săptămânal păzind bocancii colegilor pe holuri teribil de sinistre şi pline de singurătate, kilometrii de parchet raşchetaţi cu cioburi de sticlă, sute de toalete, săli, geamuri, sectoare exterioare curăţate in fiecare zi, mâncare la cazan şi nu în ultimul rând, închişi între garduri păzite de santinele înarmate, prizonierii unui sistem creat pentru a pregătii tineri capabili să apere o ţară, un neam, un popor. N-am să uit niciodată că, pe timpul iernii, am purtat în picioare aceiaşi bocanci în permanenţă îmbibaţi de apă pe care nu puteam să-i usuc, căldura fiind oprită din dispoziţia lui Ceauşescu şi n-am să pot uita niciodată marşurile de zeci de km desfăşurate pe jos, cu raniţă de 25 de kg în spate şi armament, în nopţile în care dormeam pe rând în mers, sprijiniţi din lateral de doi colegi. Stresul prin care am trecut, presiunea importanţei misiunilor avute, uzură fizică şi psihică, responsabilităţile existente la fiecare pas, interzicerea desfăşurării altor activităţi decât celei de ostaş, reprezintă motivul pentru care militarul român a fost recompensat cu un salariu decent şi cu dreptul la o pensie ocupaţională. De aproape doi ani, armata activă şi în rezervă, este terfelită şi prezentată ca o mare dihanie devoratoare de resurse bugetare, aruncându-se acuze de neconceput asupra tuturor celor ce o compun. Printr-o campanie mediatică bine ţintită, iniţiată şi condusă cu o abjectitate ieşită din comun de către reprezentanţi ai guvernului, s-a urmărit denigrarea şi în final distrugerea profilului şi statutului social al fostului şi actualului slujitor sub drapel. Oricum, aţi distrus tot ce aveam mai scump şi mai sfânt în mine: încrederea în Statul Român, încrederea în existenţa unui stat de drept INVIDIA SI STUPIDITATEA NE FAC VIATA AMARA ….AMARA…

 2. Sistemul Pensiilor Militare din România datează din 1829-1830, fiind consacrat definitiv în timpul domniei lui Cuza, prin înfiinţarea Casei Militare de Pensii a Armatei. Legea a fost respectată cu sfinţenie de către Carol I, Ferdinand, Carol al II-lea, Antonescu, Dej, Ceauşescu, Iliescu şi Constantinescu.
  Intenţiile aberante ale guvernanţilor actuali constituie o abatere de la sistemul pensiilor militare din NATO şi UE. Propunerea de lege încalcă în mod flagrant principiul „neretroactivităţii”, prevăzut de art.15. alin.(2) din Constituţia României.
  Se introduce premisa falsă că pensiile ocupaţionale actuale pot fi calculate ca şi cum ar fi fost obţinute în baza principiului contributivităţii.
  Sistemul de calcul al pensiilor militare prezintă particularităţii distincte conceptual faţă de cel al pensiilor civile şi este reglementat prin lege ocupaţională, în Germania, Marea Britanie, SUA, Turcia, Coreea de Sud, Israel, Egipt, Japonia, Cehia, Polonia sau printr-un capitol distinct, într-o singură lege, împreună cu cea a pensiilor bugetarilor, dar cu prevederi aparte pentru militari, în Franţa, Italia, Grecia, Portugalia, Austria. Baza de calcul a pensiilor militare se stabileşte în funcţie de valoarea soldei din ultima lună de serviciu activ, în Germania, Marea Britanie, Turcia, Italia, Grecia, Austria, Japonia sau media pe ultimele trei sau şase luni, în Franţa, Egipt, de vechimea integrală în armată, 30 de ani în majoritatea ţărilor, Japonia 20 de ani, Israel 25 de ani.
  Pentru stabilirea pensiei, bazei de calcul rezultate i se aplică un procent cuprins între 70-80% (Ungaria 65%, Olanda 70%,Marea Britanie 72,5%, Germania 75%, SUA 77%, Norvegia 76%, Italia 80%, Franţa 80%.
  La ora actuală, în România, media pensiei militare în întreg sistemul de apărare este de circa 1.400 lei, aproape 340 euro. La alţii este de 2.000 – 3.000 euro.
  La trecerea în rezervă, militarul primeşte un sprijin financiar în sumă fixă de 100.000 dolari, în Israel, sau echivalentul a 36 de solde lunare în Franţa, Marea Britanie, Turcia, Egipt. În Austria, militarul rezervist primeşte 70 de solde lunare, cu condiţia unui girant, ca în caz de deces suma rămasă să fie rambursată. Raţiunea pentru care se dă acest sprijin financiar în ţările enumerate, şi nu numai, este de a facilita integrarea în societatea civilă, o eventuală întoarcere în locul de baştină sau pentru cumpărarea ori construirea unei locuinţe, pentru a o elibera pe cea de serviciu.
  În toate ţările pensiile militarilor rezervişti se actualizează imediat cu indexarea soldelor militarilor activi, precum şi periodic în raport cu valoarea inflaţiei. INVIDIA SI STUPIDITATEA NE FAC VIATA AMARA….AMARA….

 3. Lasand la o parte faptul ca recalcularea pensiilor fara acordul sau la cererea pensionarilor este un abuz, ECHITATE ar fi ca , ce se ia din pensiile militarilor sa fie impartit la toti pensionarii! Cea ce face guvernul, iar tu numesti in necunostinta de cauza „ECHITATE”, este de fapt „SA MOARA SI CAPRA VECINULUI!”; mentalitatea paguboasa a pigmeului care nu vede mai departe de lungul nasului sau turtit si se bucura ca o maimuta de la circ , de orice spectacol ridicol, atata timp cat el insusi este neimplicat! Faci parte din masa aia de popor „Noi muncim, nu gandim!”. Exact asta si-au dorit guvernantii, sa asmuta civilii impotriva militarilor, angajatii impotriva pensionarilor, omul slab contra omului gras. Militarii au niste pensii asa cum le au, au fost calculate dupa niste legi vechi, iar un principiu de baza al dreptului si al unui stat constitutional este ca nu mai poti modifica retroactiv ceea ce deja s-a decis prin mijloace legale.
  „Eu sau parintii mei ce sa mai zicem ? ”
  O sa te vad eu ce vei zice cand si pensiile parintilor tai vor fi recalculate, pe motiv ca gunoierii au muncit mult si au niste pensii de nimic, pe cand parintii tai au in comparatie niste pensii nesimtite. Asta se va intampla daca pacaliti de-astia , ca tine pun botul la borfasiile unui guvern incapabil si corupt! RUSINE SA-TI FIE, ca nu esti in stare sa gandesti!!! INVIDIA SI STUPIDITATEA NE FAC VIATA AMARA …..AMARA…..

 4. Lasand la o parte faptul ca recalcularea pensiilor fara acordul sau la cererea pensionarilor este un abuz, ECHITATE ar fi ca , ce se ia din pensiile militarilor sa fie impartit la toti pensionarii! Cea ce face guvernul, se numeste „INECHITATE”, este de fapt „SA MOARA SI CAPRA VECINULUI!”; mentalitatea paguboasa a pigmeului care nu vede mai departe de lungul nasului sau turtit si se bucura ca o maimuta de la circ , de orice spectacol ridicol, atata timp cat el insusi este neimplicat! In dec 89 armata a trecut de partea poporului/altfel , fiti convinsi… , nu se intampla nimic. Acum e randul poporului sa fie alalturi de ..”armata”,fie ea si -n rezerva.Ceea ce se intampla este un abuz evident,o magarie pe fata. Urmasii si descendentii ANEI Pauker se afla azi la putere si folosesc aceleasi metode ca in anii 50. Cinici ,mincinosi,sfidatori,hrapareti si fara mila! Dar democratia a esuat nu datorita armatei ci „poporului” care ,de la un scrutin la altul,s-a lasat prostit si imbrobodit de politicieni verosi si mincinosi. S-a lasat manelizat,Otv izat ,becalizat! Nu e vina ..”armatei” ca civilii o duc si mai greu ..! Se spune ca asa au votat romanii !Acum se incearca invrajbirea intre noi ,mai rau ca niciodata si ar fi pacat sa se intample. Conform Constitutiei .art 118 pct 1 ..”armata” este subordonata vointei poporului si garanteaza printre altele si democratia. Cei de la putere ,de azi, pot invoca parsiv ca se gasesc la putere prin ..’vointa” poporului, dar stim toti cum au ajuns ,sau cum se mentin.Prin frauda ,prin cumparare de voturi ,prin minciuni ! E si vina politiei,serviciilor,acum umilte ,ca atunci cand au descoperit fraude si turism electoral n-au dus lucrurile la capat. Sa le opreasca! Dar ei se considera ..”legitimi”! Zilnic asta trebuie sa arate analistii ;ca puterea nu este legitima si sa argumenteze! Ce ar trebui facut? Macar sa invatam din greseli.Poporul ar trebui sa stranga randurile langa ..”armata” rez( nu sa huleasca).,si sa ceara..revenirea la democratie.Avem atatea exemple de abuzuri ,de legi aberante neconstitutionale..etc…! Pentru ca actualul regim si-a asigurat perpetuarea la putere ,indiferent de ce vor dori romanii, prin plasarea unor ‘pioni” la diferite niveluri cum ar fi.. PARLAMENT,GUV..C.C,Aut. Electorala,B.E.C.+ STS+ bani + pomeni ++++ este de dorit ca poporul si OPOZITIA)..sa ceara ca alegerile viitoare sa fie organizate, numarate si prezentate de „armata”,spre a nu se mai fura voturi ! Cand spun „armata” ma refer la toate fortele armate in rez.Sunt suficienti pentru PRESEDINTI ,dar si membrii ,in fiecare colegiu electoral.La fel pe toata filiera pana la BEC.Politia si JANDARMERIA sa-si faca datoria cu adevarat si sa nu mai permita fraude si turism! Sunt magistrati militari destui pentru acest proces electoral.Ca puterea instalata sa fie intr-adevar legitima! Ca vointa poporului sa fie reala.Ar trebui schimbata LEGEA electorala , da nu cum vrea puterea! Sa se revina la „liste” de partid,fara aceste colegii ,care papa bani mai multi dar care si perverteste alegerile. .. . Puterea actuala este de-a dreptul demolatoare ,dovedind ca sunt executantii unei „conspiratii” externe ! Si se stie de unde vin indicatiile! In aceste conditii CONSTITUTIA trebuie modificata urgent ca ARMATA si BISERICA ,INSTITUTII de baza, cu incredere in populatie, sa joace un rol mai activ in decizii politice,sa impiedice deraparile de la democratie( cum e in TURCIA) dar si slabirea sistemului de aparare. Acum totul e politic si fara valoare! Fara raspundere! toti neica nimeni ajung ministrii structurilor de aparare.. .Aud pe unii care spun ca suntem in NATO,ca nu ne ataca nimeni bla bla..! Pardon ! E o mare diversiune din partea celor ce spun si o eroare grava pentru cei ce o accepta … Exact asta si-au dorit guvernantii, sa asmuta civilii impotriva militarilor, angajatii impotriva pensionarilor, omul slab contra omului gras. Militarii au niste pensii asa cum le au, au fost calculate dupa niste legi vechi, iar un principiu de baza al dreptului si al unui stat constitutional este ca nu mai poti modifica retroactiv ceea ce deja s-a decis prin mijloace legale.
  „Eu sau parintii mei ce sa mai zicem ? ”
  O sa te vad eu ce vei zice cand si pensiile parintilor tai vor fi recalculate, pe motiv ca gunoierii au muncit mult si au niste pensii de nimic, pe cand parintii tai au in comparatie niste pensii nesimtite. Asta se va intampla daca pacaliti de-astia , ca tine pun botul la borfasiile unui guvern incapabil si corupt! RUSINE SA-TI FIE, ca nu esti in stare sa gandesti!!! INVIDIA SI STUPIDITATEA NE FAC VIATA AMARA …..AMARA…..