RETIM colecteaza separat deseurile voluminoase si periculoase. Ce se intampla cu resturile vegetale si cele din constructii

TIMISOARA. Ridicarea separata a deseurilor voluminoase si periculoase in Timisoara si in judet este o regula pe care RETIM o respecta cu sfintenie. Cele doua tipuri de gunoi sunt preluate separat pentru ca procedura de neutralizare a lor este diferita.

Deseurile voluminoase sunt deseuri mari, in general bunuri de lunga utilitate care nu sunt electrice sau electrocasnice precum mobilier, covoare, calorifere, chiuvete, vase de toaleta, oale, samd. Acestea nu se arunca in pubela neagra si nu se scot in strada pentru a fi colectate impreuna cu alte tipuri de deseuri, ci se depun la centrele de colectare din Timisoara sau in cadrul campaniilor de colectare trimestriale desemnate lor.

Motivul pentru care deseurile voluminoase nu se colecteaza impreuna cu deseurile reziduale sau reciclabile este foarte simplu: sunt supuse unui tratament diferit inainte de a ajunge la groapa de gunoi. Astfel, in timp ce reciclabilele si rezidualele ajung pe banda de sortare unde mai sunt sortate inca o data, voluminoasele merg la tocat. Este de inteles astfel ca este absolut obligatoriu ca tipurile diferite de deseuri sa se colecteze separat pentru ca urmeaza fluxuri complet diferite.

In mod similar, deseurile periculoase – ambalaje de la produse toxice si/sau inflamabile – si deseurile din constructii, renovari si demolari se trateaza si ele pe fluxuri separate care impun colectarea lor separata de restul deseurilor din gospodarie.
Deseurile vegetale mari precum crengi, frunze si gazon tuns, rezultate din toaletarea curtilor, gradinilor si livezilor sunt maruntite si transformate in compost, de aceea, nici ele nu se colecteaza in sau impreuna cu pubela neagra.

Colectarea separata a deseurilor voluminoase, periculoase, din constructii si renovari si a deseurilor vegetale este o obligatie legala conform Regulamentului de functionare si organizare a serviciului de salubritate a judetului Timis pe care il puteti accesa pe website-ul consiliului judetean.

RETIM, prin contractul de concesiune cu ADID Timis, ridica in zonele 0 si 1 ale judetului Timis deseurile reziduale si reciclabile de la fiecare gospodarie si deseurile voluminoase si periculoase in centre de colectare si in campanii de colectare trimestriale.

RETIM nu ridica insa deseuri vegetale si deseuri din constructii, de aceea, echipajele noastre le lasa in fata portilor atunci cand cetatenii le scot in zilele de colectare.

Daca aveti deseuri vegetale sau din constructii cu care nu stiti ce sa faceti este cel mai bine sa va adresati primariei locale care va poate indica solutiile pe care le pune la dispozitia cetatenilor sai.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.