Retete delicioase pentru masa de Craciun! Uite cu ce iti poti da gata familia si prietenii!

Craciunul nu poate sa nu vina cu o masa imbelsugata, plina cu bunatati. Nu trebuie sa lipseasca salata de boeuf, friptura si sarmalele, dar nici cozonacii.

Iata, mai jos, cateva idei de retete:

Salata boeuf: Ai nevoie de 4-5 cartofi fierti in coaja, 400 g carne vita, 4-5 morcovi intregi, un borcan de 800 g gogosari in otet, un borcan 800 g castraveti in otet. Maioneza: 2 galbenusuri fierte, un galbenus crud, o lingura cu mustar clasic, sare, piper, 3/4 litru de ulei, zeama de la jumatate de lamaie.

salata-boeuf
Mod de preparare: Salata iese mai gustoasa daca facem maioneza in casa. Se amesteca ingredientele cu mixerul si punem ulei putin cate putin, amestecand in aceeasi directie. Vom folosi cam 3/4 dintr-un litru de ulei. Cand mai avem de adaugat putin ulei, ne oprim si turnam zeama de la o jumatate de lamaie, putin cate putin, amestecand continuu. Turnam si restul de ulei si apoi punem maioneza la rece.
Sa pregatim si legumele pentru salata. Fierbem in coaja 4-5 cartofi. Carnea de vita o fierbem separat, cam 300-400g, iar cand e aproape gata adaugam la fiert 4-5 morcovi intregi, curatati inainte de coaja si jumatate de telina. Cand legumele si carnea au fiert, le scoatem din oala si le lasam la racit. Intre timp vom taia cubulete mici castraveti si gogosari in otet, cate un borcan de 800g din fiecare, de preferat din camara proprie. Ii punem intr-un tifon curat si scurgem bine de tot de zeama.
Urmeaza acum legumele. Cartofii ii decojim si ii taiem cubulete mici, morcovii, telina si carnea urmeaza la rand. Intr-un castron mare amestecam toate legumele taiate cu maioneza, fiecare pune dupa gust, apoi asezam salata pe un platou si o decoram frumos.

Piftie de curcan (racitura): Avem nevoie de 2 aripi de curcan, 1 pulpa inferioara, 1 ceapa mare (sau 2 potrivite), 1 morcov mare (sau 2 potriviti), 2 capatani mari de usturoi (sau 3 normale), un plic de gelatina, 5 litri apa, sare se adauga ca la orice mancare, spre sfarsit, cand e carnea aproape fiarta.

piftie
Mod de preparare: Se pune carnea la fiert, impreuna cu ceapa si morcovul, in circa 7 litri de apa. Se da focul mare si se spumuieste bine vasul, apoi se da focul incet si se lasa asa circa 3 ore. Semnul ca a fiert carnea este cand aceasta se desprinde de pe os (se vede foarte bine la pulpa inferioara). Atunci se adauga sarea, dupa gust. Trebuie sa mai ramana circa o treime din apa in urma fierberii.
Dupa ce a fiert, carnea este scoasa, lasata la racit, apoi taiata bucatele si pusa in vase (boluri, tavi, etc). Se poate pune si morcovul fiert, taiat rondele. In momentul in care apa in care a fost carnea devine calduta se pune in ea usturoiul si se scot morcovul si ceapa.
Recomandare: se pune o picatura de apa din cratita pe degete. Daca este lipicioasa, nu trebuie sa-i mai adaugati gelatina. Daca doriti sa-i puneti si gelatina, atunci aceasta trebuie preparata intr-un pahar cu apa rece si adugata in apa calduta (sa nu fie fierbinte, caci se opareste gelatina).
Ultima operatiune inainte de punerea in vase este “vanturarea” (adica apa se muta dintr-o oala in alta de vreo 3 ori, pentru “limpezire”), apoi apa se trece prin strecuratoare si se pune in vasele cu carnea si se lasa la racit.

Icre: Avem nevoie de 1 lingura de icre sarate (preferabil de crap), o felie groasa de paine alba inmuiata in lapte sau apa minerala, 500-600 gr de ulei, zeama de la o lamaie, 1 cescuta mica de apa minerala, 1 ceapa mica.

icre
Mod de preparare: Intr-un bol preferabil de plastic se pun icrele si felia de paine inmuiata in lapte sau apa minerala si apoi scursa. Se amesteca cu mixerul icrele cu felia de paine, apoi adaugam putin cate putin ulei amestecand cu mixerul la viteza maxima. Cand obtinem o pasta groasa care se ia pe paletele mixerului adaugam cateva picaturi de apa minerala si continuam sa amestecam.Adaugam cate putin ulei, amestecam, daca pasta devine iar foarte consistenta punem iar cateva picaturi de apa minerala.
In momentul cand compozitia a inceput sa-si mareasca volumul alternam intre ulei si apa minerala si zeama de lamaie, in functie de cat de acre vrem sa fie icrele. La sfarsit, tinand cont de preferinta putem pune o ceapa mica taiata foarte marunt.

Carnati afumati: Avem nevoie de 1 kg carne porc , 1 kg carne de vita, 500 g slanina, piper dupa gust, cimbru, usturoi dupa gust, 2 linguri sare.

carnati
Mod de preparare: Se curata de pielite carnea de vita si se da de 2 ori prin masina de tocat, iar carnea de porc numai odata. Se adauga condimentele, adaugand putina apa calduta.
Se umplu nu prea indesat, matele cu dispozitivul atasat la masina de carnati, se leaga la capete cu sfoara si se lasa sa atarne pe o sipca sau pe un bat mai gros pentru zvantare, dupa care se lasa la fum cald cateva ore, chiar cateva zile, daca vrem sa le pastram mai mult timp.

Friptura de porc cu cirese: Avem nevoie de 1,2 kg pulpa de porc fara os, 500 g cirese, 50 g unt, 1 ceapa mare, 50 g unt, 200 ml vin rosu, 2-3 cuisoare, 1 varf de lingurita scortisoara, sare si piper dupa gust.

friptura-porc-cirese
Mod de preparare: Se spala carnea de porc, se presara cu sare, piper, scortisoara si cuisoare. Ceapa se curata, se spala, se taie inele subtiri si se aseaza in tava. Deasupra cepei se pune carnea, se unge cu unt si se coace in cuptorul preincalzit cel putin o ora, stropind cu vin si sosul din tava. Se spala ciresele, se inlatura samburii si se fierb 10 minute in 300 ml apa. Se scot ciresele din apa, se pun langa carnea din tava si se mai lasa in cuptor 10 minute.

Sarmale: Avem nevoie de 300 g carne de porc, 300 g carne de vita, 100 g orez, 200 g costita afumata de porc, 100 g ulei de floarea soarelui sau untura, 2 capatani de varza murata, boabe de piper negru, cimbru, 2 linguri bullion, 2 -3 frunze de dafin, sare si piper dupa gust.

sarmale
Mod de preparare: Se da carnea prin masina de tocat (sita mijlocie), se amesteca cu orezul spalat cu apa rece, cu sare, piper, cimbru, separat, se aleg foile de varza (fara rupturi), se spala si se taie in bucati potrivite, separat se toaca subtire, frunzele de varza ramase. Din compozitia de carne pregatita se fac sarmalele. Se ia foaia de varza, in mijlocul ei se pune putin din compozitia de carne (de marimea unei nuci), se impacheteaza in forma de sul, iar capetele sulului se introduc cu degetul inauntru, obtinindu-se forma de sarma.
Se pune pe fundul unei cratite ulei, o parte din varza tocata si o parte din costita taiata feliute. Peste ele se pun pe margine, de jur imprejur sarmalele, intre straturi se pun feliute de costita, frunze de cimbru si boabe de piper, iar pe deasupra un strat de varza tocata si feliute de costita. Pe deasupra se pune restul de piper, cimbru, foile de dafin si se acopera cu apa amestecata cu bullion. Se lasa la fiert la foc mai intai mare pana fierbe apa si apoi mic, sub capac pana fierbe orezul cca 1 ora, apa scazand la jumatate. Se pune apoi la cuptor, la foc potrivit, pana scade apa si se rumenesc sarmalele cam inca 30-60 minute. Daca sarmalele nu au fiert, se mai adauga apa fierbinte.

Cozonac cu mac: Avem nevoie de 600 gr faina, 125 gr unt, 120 ml smantana, 50 ml lapte, 70 ml apa, 100 gr zahar, 1 zahar vanilat, 4 galbenusuri, 1 lingura ulei, 1 fiola esenta vanilie, coaja razuita de la o portocala, 25 gr drojdie proaspata. Umplutura de mac: 300 gr mac macinat in masina de cafea, 1 cana lapte, 3 linguri zahar (puteti pune mai mult, dupa gust), 1 zahar vanilat, 1 fiola esenta vanilie.

cozonac-mac
Mod de preparare: Drojdia se dizolva in putin lapte caldut si se lasa sa se umfle aproximativ 10 minute. Din toate ingredientele se framanta apoi un aluat. Framantati cu mana 30 minute daca nu aveti masina de paine sau robotel de framantat. Se acopera apoi aluatul cu o folie sau un prosop si se pune la loc caldut si fara curenti la crescut pentru cel putin 1 ora.
Cat creste aluatul preparati umplutura: puneti ingredientele la fiert pana macul e moale(cca 20 minute). La sfarsit adaugati esenta de vanilie. Cand e crescut bine se imparte aluatul in jumatate. Se intind 2 foi si fiecare se unge cu mac fiert in lapte, apoi se ruleaza. Cele doua rulouri rezultate se impletesc si se pun intr-o tava (a mea avea diametrul de 26cm). Se lasa la crescut in tava cca 30 -45 minute.

Sursa: stirireprotv.ro

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.