Retea de tuneluri medievale sub un oras din Banat, nu departe de Timisoara! Ar putea fi o mina de aur pentru turism

ORAVITA. La doar 100 de kilometri de Timisoara, orasul Oravita sta pe o adevarata comoara.

Ramasa in intuneric de cateva sute de ani, sub asezare se dezvaluie o adevarata lume medievala subterana.
Este vorba de o retea de tuneluri de mari dimensiuni ce strabate subsolul orasului pe sub case si strazi. Desi este declarat de multa vreme monument istoric, nimeni nu ii cunoaste traseul cu exactitate, astfel ca este un real labirint.

tuneluri-subterane-oravita (5)

A fost construit timp de 21 de ani, intre 1733 si 1754, pentru a drena apele paraului Oravita, afluentii acestuia si apele menajere ale gospodariilor din localitate. Pentru vechimea sa, dar si a lucrarilor de arta, tunelul a fost declarat Monument Istoric, dar nu este exploatat turistic.

Are cinci sectoare, avand fiecare o lungime cuprinsa intre 100 de metri si 2 km. Cel mai spectaculos si mai lung tronson este situat in orasul vechi, incepand din apropierea barajului Lacul Mic. Tunelul are un diametru mediu de 4 metri, cu mai multe ramificatii si iesiri la suprafata, o parte astupate in prezent.

tuneluri-subterane-oravita (4)

Este construit din lespezi de calcar, iar pe alocuri din blocuri de tuf calcaros sau caramida. Podeaua, pe anumite zone, este din dale de piatra ce se pastreaza si acum foarte bine. Trei cascade subterane cu inaltimi intre 1 si 4 metri fac si mai spectaculos peisajul din adancuri.

tuneluri-subterane-oravita (2)

Tunelul are nevoie de reparatii dupa care poate fi integrat in planurile de dezvoltare turistica ale Primariei Oravita. Concret, poate fi amenajat un tronson pentru a fi vizitat cu barca si un altul cu pasarele amenajate. Un alt tronson poate reprezenta un veritabil spatiu de aventura, un tunel al groazei.

tuneluri-subterane-oravita (1)

Intreaga amenajare va reprezenta un important obiectiv turistic al regiunii, nu doar al Oravitei, si va reprezenta cu siguranta un simbol local.

Mai multe, gasiti AICI!

Sursa foto: expressdebanat.ro

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Daca se deschide turismului ar fi super!

  2. turismul e deschis de mult timp ,,,,,, dar toti stau si asteapta sa gaseasca un tunel cu ape menajere si alte izvoare. sa bage turistii prin canale sa vada turistul cam ce mai CACA oravitenii

  3. Dvs. stiti ce inseamna evul mediu? este drept ca Romania probabil se afla inca in evul mediu din punctul de vedere al civilizatiei, dar istoric
    1733 nu mai este de mult in Evul Mediu. Titluri bombastice. Reteaua de fapt pare ca este canalizarea orasului. foarte turistic, nu?