Opinia Timisoarei

Respiram aer mai curat in Timisoara de cand este primar Dominic Fritz. Edilul anunta ca a redus poluarea prin curatenie extinsa, investitii in spatii verzi si… scoaterea tirurilor de pe Stan Vidrighin

TIMISOARA. Dominic Fritz se lauda ca de cand este el primar timisorenii respira un aer mult mai curat. Edilul anunta ca primaria va aproba un nou plan de calitate a aerului, in fapt un document pe care, de altfel, are obligatia sa il intocmeasca in mod regulat, cel putin o data la 4 ani, conform normelor Uniunii Europene.

CITESTE SI: Patinoar gratuit pentru copii si parinti, un iglu de mari dimensiuni, mancare pe saturate, braduti zburatori, concerte si ateliere la Parcul Craciunului de la Muzeul Satului din Timisoara 

Planul detaliaza masurile planificate de municipalitate pentru a reduce poluarea aerului cu 30,8 tone de particule in suspensie pe an in scenariul de baza si 42,2 tone/an in scenariul planificat pana in 2025.

Masurile pe care le-am luat in ultimii doi ani au deja efecte si se vad in cifrele de la ANPM. Anul acesta am avut doar 2 depasiri de poluare cu noxe, comparativ cu 89 in 2019. Stropirea strazilor vara, curatenia extinsa, innoirea flotei de transport public, investitiile in spatii verzi, scoaterea traficului greu de tranzit de pe Stan Vidrighin sunt printre masurile care au avut cel mai mare impact”, transmite primarul Timisoarei, Dominic Fritz.

El nu precizeaza ca ‘extinderea’ curateniei reprezinta, de fapt, revenirea la contractul care cuprindea toate strazile din oras, dupa ce tot administratia Fritz hotarase injumatatirea numarului acestora, din ratiuni de economie, pana cand timisorenii s-au revoltat. Cat priveste traficul greu de pe Stan Vidrighin, acesta a fost redirijat pe langa oras pentru ca bulevardul se afla in santier pentru modernizare.

Particulele in suspensie PM10 afecteaza in special persoanele cu boli cardiovasculare si respiratorii, copiii, varstnicii şi astmaticii. Conform valorilor de referinta din planul de imbunatatire a calitatii aerului, principalele surse de PM10 sunt incalzirea rezidentiala (56,4%), transportul cu vehicule grele si autobuze (17,5%), autoturisme personale (16,8%) si autoutilitare (6,4%).

Asa cum cere legea, Primaria Timisoara avea deja un Plan Integrat de Calitate a Aerului facut pentru perioada 2020 – 2024, iar in ultimul an a realizat inca unul, cu 35.000 de euro, dupa ce in urma cu doi ani Ministerul Mediului a atras atentia ca ne aflam pe o lista cu 10 orase poluate din Romania care au nevoie de masuri pentru a evita procedura de infrigement impusa de Uniunea Europeana.

Nivelul calitatii aerului in Timisoara poate fi urmarit live AICI.

UPDATE: Proiectul privind aprobarea planului de calitate a aerului a fost aprobat de consilierii locali, in sedinta din 24 noiembrie.

Exit mobile version