Respiram aer mai curat in Timisoara de cand este primar Dominic Fritz. Edilul anunta ca a redus poluarea prin curatenie extinsa, investitii in spatii verzi si… scoaterea tirurilor de pe Stan Vidrighin

TIMISOARA. Dominic Fritz se lauda ca de cand este el primar timisorenii respira un aer mult mai curat. Edilul anunta ca primaria va aproba un nou plan de calitate a aerului, in fapt un document pe care, de altfel, are obligatia sa il intocmeasca in mod regulat, cel putin o data la 4 ani, conform normelor Uniunii Europene.

CITESTE SI: Patinoar gratuit pentru copii si parinti, un iglu de mari dimensiuni, mancare pe saturate, braduti zburatori, concerte si ateliere la Parcul Craciunului de la Muzeul Satului din Timisoara 

Planul detaliaza masurile planificate de municipalitate pentru a reduce poluarea aerului cu 30,8 tone de particule in suspensie pe an in scenariul de baza si 42,2 tone/an in scenariul planificat pana in 2025.

Masurile pe care le-am luat in ultimii doi ani au deja efecte si se vad in cifrele de la ANPM. Anul acesta am avut doar 2 depasiri de poluare cu noxe, comparativ cu 89 in 2019. Stropirea strazilor vara, curatenia extinsa, innoirea flotei de transport public, investitiile in spatii verzi, scoaterea traficului greu de tranzit de pe Stan Vidrighin sunt printre masurile care au avut cel mai mare impact”, transmite primarul Timisoarei, Dominic Fritz.

El nu precizeaza ca ‘extinderea’ curateniei reprezinta, de fapt, revenirea la contractul care cuprindea toate strazile din oras, dupa ce tot administratia Fritz hotarase injumatatirea numarului acestora, din ratiuni de economie, pana cand timisorenii s-au revoltat. Cat priveste traficul greu de pe Stan Vidrighin, acesta a fost redirijat pe langa oras pentru ca bulevardul se afla in santier pentru modernizare.

Particulele in suspensie PM10 afecteaza in special persoanele cu boli cardiovasculare si respiratorii, copiii, varstnicii şi astmaticii. Conform valorilor de referinta din planul de imbunatatire a calitatii aerului, principalele surse de PM10 sunt incalzirea rezidentiala (56,4%), transportul cu vehicule grele si autobuze (17,5%), autoturisme personale (16,8%) si autoutilitare (6,4%).

Asa cum cere legea, Primaria Timisoara avea deja un Plan Integrat de Calitate a Aerului facut pentru perioada 2020 – 2024, iar in ultimul an a realizat inca unul, cu 35.000 de euro, dupa ce in urma cu doi ani Ministerul Mediului a atras atentia ca ne aflam pe o lista cu 10 orase poluate din Romania care au nevoie de masuri pentru a evita procedura de infrigement impusa de Uniunea Europeana.

Nivelul calitatii aerului in Timisoara poate fi urmarit live AICI.

UPDATE: Proiectul privind aprobarea planului de calitate a aerului a fost aprobat de consilierii locali, in sedinta din 24 noiembrie.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Fritz are probleme la mansarda. Atat de curat e aerul in TM ca eu trebuie sa-mi spal masina de trei ori mai des decat pe timpul mult-hulitului Robu.

    • E praful saharian. 😀

  2. unde s-a făcut curățenie? pe strada eneas poate

  3. Rebreanu nu este departe de Eneas o plimbare pe jos și edilul poate respira un aer de munte de cea mai bună calitate.

  4. Cica zice „innoirea flotei de transport public”. Io n-am vazut nimica nou, in afara de tramvaiele de la „greaua mostenire”, tramvaie care oricum nu polueaza.
    Asta-i atat de ignorant incat crede ca suntem asa de naivi?
    Zic si io, care n-am fost din cei 16%.
    Jegul ala de resturi de carbune (mai mult noroi) adus anul trecut pe repede inainte, cand a inchis scolile din cauza frigului, oare unde apare in statisticile lu’ peste?

  5. eu il cred si il sustin!:)):)):)):)):))

  6. Fritz &gasca ne au luat aerul nu l au facut mai curat! Auzi unde i duce mintea ! Dupa ce au facut numai „bine” in oras acum umbla si la aer ! O fi vreun zeu ?

  7. „scoaterea tirurilor de pe Stan Vidrighin”Dominic Fritz se lauda,dar nu se lauda deloc a scos transportul greu inchizant circulatia

  8. Fritz seamana din ce in ce mai mult cu Robu mai ales ca a inceput sa isi aroge merite pe care nu le are. Stan Vidrighin va sta in santier pana dupa finalizarea tronsonul de centura dintre Ghiroda si Mosnita deci evident ca tirurile au fost scoase doar ca solutia nu este datorata primariei. Ce merit are Fritz in toata povestea asta numai el stie…

  9. E adevărat că de când nu se mai curata străzile la fel de des praful rămâne jos, nu e ridicat

  10. Se vede: pe mașinile noastre, pe geamuri, peste tot…chiar credeți ceea ce vi se spune să scrieți? Care curățenie? Măturătorii beau cafea ai stau pe telefon….la ora 10 nu mai vezi picior de Bratner. Mașinile de maturat tec cu periile ridicate, pe cine păcăliți????

  11. Fritz asta, e de pe alta lume! Astea sunt vise de_ale consilierilor săi (…că el nu e in stare să articuleze doua cuvinte în lb. romana).Sa meargă ziua, când traficul este la vârf, pe marile artere și poate simțul său olfactiv va fi gâdilat de noxele emanate și de aerul greu respirabil. Și că treabă sa fie și mai ,,puturoasa,, sa mai amintim și de fabrica ,,Continental,, de lângă pădurea Verde, care funcționează de ani de zile poluând aerul cu noxe de fum negru și cauciuc ,sistematic și noapte de noapte. Fabrica această e un poluator extrem de criminal ,exact identic cu lagărele naziste, doar că ei poluează ,,legal,,! Așa e ……când vrei și poți sa_ti faci de cap……mai sponsorizam o campanie electorală, mai donam cate ceva ici și colo……..și putem sa poluam și să gazam un oraș întreg!!!!

    • Continentalul , chiar daca este in Timisoara, este o problema pe care nu primarul din Timisoara, indiferent de cine este si de ce culoare politica este, ci cei de la Bucuresti o pot rezolva. Degeaba merge Primarul la portile Continentalului, ca in afara de a se plange si ” a atrage atentia” nu poate face nimica. Treaba este ca Continentalul respecta legile si normele de poluare actuale din Romania, si sa schimbe aceste legi sau sa inaspreasca normele de poluare nu poate Primarul. Asa ca sunati la Guvern, la ministrul Mediului, ca problema asta este precis si in alte localitati cu alte firme. Primarul Timisoarei este prea mic pentru a rezolva problema. Cine este in Guvern? Cumva USR-ul? Nu, este partidul lui Nica si al fratilor lui , aia cu 3 trandafiri.

  12. Au murit lăudătorii, iar acum se laudă singur.

    • Aiurea.
      Visează urât.

  13. ar fi mai curat daca ar disparea si olteni din oras 🙂

  14. las ca mai frumos a fos pe vremea pletosului cand aproape 1 an nu am avut firma de salubritate …

  15. Il rog pe dl primar Fritz sa vina in zona Torontalului-Aradului-Liege-Felix, si sa vada cum au lucrat băieți de la Aquatim si cum matura cei de la firma Bratner o data la an, duduie praful, parcări lipsa, plin de garaje inutile, lipsa spațiu verde, parcari pe trotoare. Si dupaia poate sa se laude. 🙂

    • Timisoara nu inseamna numai Zona Torontalului. In alte zone s-a maturat mai bine, Si acuma ce sa zic? Cum ai vrea sa mature fara sa faca praf? Presupun ca tu ai stat afara si ai masurat ce si cat praf s-a ridicat si cat te-a deranjat asta. Tot asa presupun ca pe timpul lui Lae iti veneau maturatorii in fiecare zi si iti maturau in fata casei.
      Acuma eu stiu ca la tara, cand eram copil si ma duceam la bunici, in fiecare duminica dimineata fiecare casa isi matura singura portiunea de drum din fata casei. Si era neasfaltat si era o rusine daca mergea lumea la biserica, duminica, si in fata casei lu ala sau ala nu era maturat si ulita plina de mizerie si de baliga. Tot asa si iarna, cum cadea zapada, repede ieseau bunicii sa curete trotuarul din fata casei si sa puna cenusa pe jos, ca sa poata trece oamenii.
      Azi toata lumea , sau foarte multi,, stau la geam si asteapta ca sa vina Primaria sa le curete trotuarul de frunzele cazute, sa le curete zapada, si inca mai fac nazuri ca nu s-a curatat repede sau ca s-a curatat neadecvat. In Germania si Austria, – am rude acolo – deci stiu prexcis, trebuie sa-ti cureti singur zapada din fata casei. Si asta inca ai timp pana la ora 8 dimineata. Plus de asta iti strangi singuri frunzele cazute de pe trotuar sau de pe aleea dintre blocxuri. Administratia blocului face asta, printr-o firma , dar de platit la bloc platesc toti cheltuielile astea de curatenie. La case nu e nici o rusine ca cei ce locuiesc acolo sa puna mana pe matura sau lopata. Ba sunt obligati sa faca asta.
      Cred ca in Romania, in marile orase indeosebi, s-a invatat lumea sa se planga ca Primaria nu le face asta sau ailalta. Tu, Vasile cat platit exact pentru ca Primaria sa vina si sa-ti faca curat in fata casei? Ca afirmatia asta ca tu platesti taxe nu inseamna neparat ca ai all inclusive totul pe degeaba.
      Hai sa fim seriosi si sa analizam situatia. Ce crezi ca daca un posesor de masina plateste 100 de lei pe an crede ca din aia i se face strada, i se asfaltzeaza, i se face loc de parcare gratuit, i se face autostrada, i se intretine autostrada? Sau ca unul care are casa si plateste 50 de lei impozit pe an crede ca asta ajunge ca sa vina cineva sa-i mature trotuarul, iarna sa curete zapada, sa dea cu sare, si inca sa mai ramane bani si pentru intretinerea parcurilor din oras, cu tot cu flori, gazon, loc de joaca, etc, etc.?
      Uite , cauta tu pe cineva caruia ii dai 50 de lei pe an si ala sa vina sa-ti mature trotuarul, sa-ti curete zapada, sa-ti adune frunzele si sa-ti tunda pomii din fata casei si inca sa mai aibe timp sa ajute si la tuns gazonul din parcul Civic, sa zicem. Uite iti dau eu 50 de lei pe an si tu imi cureti zapada, praful, miteria din fata casei mele si mai si cureti aleea din parcul din zona. Ai face asa ceva?

  16. Sa o sugeti și voi și Fritz ziariști de 2 lei. Pupători în cur! Fritz de rahat are zilele numărate în primărie. Nu mai pupă el un alt mandat.