Noutati :

Resedintele nobiliare pierdute ale Timisului! Ultimele fotografii ale unor conace superbe disparute pentru totdeauna!

12 iunie, 2016 - 02:13 PM
Autor: Anonim      
Categorie: SOCIAL
2

TIMIS. Parfum de epoca, domnite cu rochii de matase fosnitoare, slujnice ascultatoare si purtatoare de intrigi, domni cu tinute scortoase, cu plete date cu briantina, ascunse sub jobenuri sau meloane, cu ceasuri de argint tintuite in buzunare minuscule, mobilier dantelat pe care odihnesc portelanuri fine, zaharnite sculptate, cescute infiorate de dulceturi fine ori serbet. La toate astea de poarta gandurile cand ti se infatiseaza fotografii ingalbenite de timp cu conace, castele ori palate de odinioara ce se inaltau semete pe cate-un picior de plai in fata caruia se asterneau nesfarsite pajisti verzi ori paduri seculare.

Timisul era candva intesat de astfel de proprietati nobiliare pe care isi pusesera amprenta arhitecti faimosi ai vremii.

Potrivit celor de la Monumente Uitate, in intreg Banatul au existat aproape 120 de resedinte la inceputul secolului trecut. Din ele au mai ramas in picioare cam 60, insa sub 30, atat in Timis, cat si in Caras Severin, sunt dintre cele care mai au valoare arhitecturala, nu doar istorica.

Daca multe dintre ele, in Banat, au fost facute bucati dupa Reforma Agrara din 1923 si vandute ca materiale de constructie, soarta altora a fost pecetluita in anii comunismului cand au devenit CAP-uri, camine culturale, scoli sau spitale.

In urma cu cativa ani, opiniatimisoarei.ro va prezenta proiectul Monumente Uitate, pus la cale de doua tinere arhitecte din Bucuresti, Cristina Chira si Anca Majaru, care au cutreierat tara pentru a inventaria castelele si conacele, inca in picioare ori disparute pe vecie.

CITESTE SI: Peste 100 de castele si conace in Banat, distruse sau uitate de autoritati. Povestile lor, pline de farmec, sunt reinviate de doua tinere arhitecte

Lista a fost completata cu cateva dintre proprietatile nobiliare ale Timisului ce au ramas doar in putine fotografii ale timpului ori doar in amintirea batranilor de prin partea locului.

Capdebo – Barateaz (comuna Satchinez)

Barateaz-Capdebo

Csavossy(langa Mausoleu)  – Bobda

Bobda-Csávossy
Serenyi – Bucovat

Bucovat-Serényi

Bissingen Nippenburg – Butin (oras Gataia)

Butin-Bissingen-Nippenburg

Gyka Elemer – Dejan (comuna Moravita)

Dejan-Gyika Elemér

Mokry Istvan – Dumbravita

Dumbravita-Mokry István

Gorove – Gataia

Gataia-Gorove

Ambrozy Gyurky – Giarmata

Giarmata - Ambrózy-Gyürky

Csavossy – Graniceri (comuna Giera)

Graniceri-Csávossy

Csekonics Csito – Jimbolia

Jimbolia-Csekonics-Csitó

Sztojanovits Janos – Latunas (comuna Jamu Mare)

Latunas-Sztojánovits János

Szapary – Sanpetru Mare

Sanpetru Nou-Szápáry

Gubanyi Antal – Sculia (oras Gataia)

Sculia-Gubányi Antal

Lo Presti – Sculia  (oras Gataia)

Sculia-Lo Presti

Edvi Illes Jeno – Urseni (comuna Mosnita Noua)

Urseni-Edvi Illés Jenő

Pe langa cele de mai sus, echipa de la Monumente Uitate a identificat insa si alte resedinte nobiliare din Timis pentru care, din pacate, nu s-au mai pastrat defel imagini: Dumbravita – Zathurezk-Vadász, Cenei – Szekeres, Dumbravita – Fehn Jáno,
Dejan – Gyika Árpád, Secas – Ormós Zsigmond, Dejan – Szávits Sándor, Ivanda – Rónay, Rovinita Mare – Dercsényi János, Ghiroda – Frambach, Clopodia – Daschinsky, Radmanesti – Porcia, Nadas – Tormássy,
Cenad – Nákó, Ferendia – Karl Pidoll von Quittenbach,  Giera – Gyertyánffy Andor si Blajova (Nitchidorf).

Din pacate, multe dintre conacele ori castelele de altadata din Timis, ale caror ziduri au sfidat timpul sunt astazi doar niste ruine parasite, abandonate de oameni si autoritati.

CITESTE SI: Conace si biserici abandonate din Banat, de o frumusete inspaimantatoare! VIDEO spectaculos, ce-ti da fiori!Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 2comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Au mai exitat 2 despre care multa lume nu stie mai nimic : Conacul familiei Bric din satul Seceani , i se mai spunea si „Castelul lu’ Bric” , actualmente demolat complect . Mai exista doar pivnita conacului si un teren mare si gol. Iar al doilea era Conacul familiei Cleman din apropiere de Ortisoara despre care nu cunosc detalii . Cunosc de la bunicul meu ca erau 2 familii de germani foarte instarite , buni agricultori , dar care odata cu colectivizarea au disparut in negura vremii .

  2. cel din mosnita inca exista