Noutati :

Reprezentantii cultelor din Banat: schimbati numele piesei de teatru „Dumnezeu e un mafiot”, jucata la Timisoara!

15 mai, 2013 - 06:51 PM
Autor: Anonim      
Categorie: CULTURA
7

Piesa „Dumnezeu e un mafiot” de Nick Mancuso, jucata la Teatrul National din Timisoara, a reusit sa scandalizeze comunitatile crestine din Timisoara. Reprezentantii principalelor culte s-au sesizat, nemultumiti fiind de titlul pe care il considera provocator la adresa bisericii.

In comunicatul remis presei de catre Arhiepiscopia Timisoarei, semnat insa de numerosi reprezentanti ai cultelor crestine, se arata ca „tinand seama de solicitarile credinciosilor si ale unor personalitati ale vietii culturale din orasul nostru atasate valorilor crestine, isi exprima profunda parere de rau, nemultumirea si ingrijorarea fata de titlul piesei lui Nick Mancuso, jucata la Teatrul National din Timisoara –  „Dumnezeu e un mafiot””.

„Intrucat titlul piesei este provocator, blasfemiator si aduce atingere grava invataturii despre Dumnezeu, asa cum este formulata in Sfanta Scriptura a Vechiului si Noului Testament, solicitam conducerii Teatrului National din Timisoara si regizorului sa-l modifice,  redandu-l pe cel original sau acordandu-i unul corespunzator mesajului „de compasiune si responsabilitate fata de aproapele nostru” pe care il transmite, de altfel si Cartea Iov, din care s-a inspirat autorul cartii”, se arata in comunicatul trimis de Arhiepiscopia Ortodoxa Romana a Timisoarei, Episcopia Ortodoxa Sarba de Timisoara, Protopopiatul Ortodox Ucrainian – Lugoj, Episcopia Romano-Catolica de Timisoara, Episcopia Romana Unita cu Roma – Greco-Catolica de Lugoj, Biserica Evanghelica Luterana Sinodo-Prezbiteriana din Timisoara, Protopopiatul Reformat din Timisoara, Comunitatea Baptista din Timisoara, Cultul Adventist de ziua a saptea – Conferinta Banat.

„Pe langa aceasta, atragem atentia ca titlul piesei nu corespunde nici „spiritului Timisoarei”, nascut in decembrie 1989, cand mii de timisoreni si-au afirmat profundul atasament si credinta in Dumnezeu Cel Iubitor de oameni, Proniator si Atotdrept, scandand „Cu noi este Dumnezeu!”, ”Exista Dumnezeu!”.

Printre semnatarii documentului se numara Nicolae, Mitropolitul Banatului, Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei, Lukian, Episcopul ortodocsilor sarbi din Timisoara, Martin, Episcop romano-catolic de Timisoara, Alexandru, Episcop greco-catolic de Lugoj si preotii Zsombor Kovacs (Biserica Evanghelica Luterana Sinodo-Prezbiteriana din Timisoara), Csaba Fazakas (Protopop reformat), precum si pastorii Ionel Tutac, Presedintele Comunitatii Baptiste din Timisoara si Mihai Maur, Presedintele Cultului Adventist de ziua a saptea – Conferinta Banat.

Conform site-ului Teatrului National din Timisoara, Premiera piesei „Dumnezeu e un mafiot” a avut loc la 25 octombrie 2012.  Piesa este despre un om al strazii care in noaptea de Ajun, alcoolic si ratacit fiind, pretinde ca este Dumnezeu. „ Pledoaria pe care o face in incercarea de a-si argumenta convingerea este o radiografie tragica si comica, ludica si dureroasa, armonica si cacofonica a lumii in care traim, vazuta dintr-o perspectiva pe care multi semeni de-ai nostri, loviti de transformarile brutale ale societatii contemporane, le descopera”, se arata in descrierea piesei.  „Povestea se construieste in flash-uri din diverse vieti care ar putea sau nu fi reale. Sa fie oare vagabondul nostru Dumnezeu? Sa fie oare Iov, personajul biblic care a trebuit sa-si dovedeasca taria credintei intr-un mod atat de dramatic? Dincolo de toate aceste intrebari, Dumnezeu e un mafiot este o minunata poveste despre compasiune si despre responsabilitate.”Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 7comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. …mare e gradina lui Dumnezeu!…sau hai sa tragem cu toate tunurile in vrabii!…oare cineva din aceste minti luminate care s-au grabit sa semneze ceva despre care probabil nici nu intelegeau despre ce …sau despre cine e vorba…macar unul sa fi vazut spectacolul!…sau sa ceara un dvd de la teatru…ca de…e greu sa urci pana la etajul cinci!…Toata aceasta scrisoare are valoarea unui banc pe care l-am vazut scris cu grafitti pe un zid, mai demult…Dumnezeu e mort!…semnat Nietzsche. Nietzsche a murit! semnat Dumnezeu.

  2. Foarte bine spus…Am văzut spectacolul și pot spune că nu era deloc împotriva lui Dumnezeu…oricum acești protopopi nu intră în teatru din principiu, pe ei îi deranjează mai mult titlurile, mai deloc conținutul…acesta este nivelul „scandalului”

  3. …”„spiritului Timisoarei”, nascut in decembrie 1989,” (cand portile catedralei erau inchise) este PENTRU libertatea de expresie si IMPOTRIVA inchizitiei.

  4. Va rog mergeti la teatru, apoi trageti concluzii!

  5. Sa stea calmi. ca nu e vorba de dumnezeul lor. e vorba de alt zeu.

  6. daca ala nu e, Paisie Lugojanul este?

  7. Popi si protopopi mergeti si vedeti spectacolul. Nu facetiti pe justitiarii si nu amenintati. Traiti intru Hristos si cautati_l chiar si in salile de teatru. Eu sunt crestina , ortodoxa si practicanta a credintei. Am vazut spectacolul. Vedeti-l si voi si va veti linisti. Acolo este vorba de singuratatea chiar si a lui Dumnezeu, pe care iata chiar si voi l-ati parasit. Sarmanul acela care se crede Dumnezeu chiar asta face, sa ne deschida inimile si sa nu-l parasim pe Dumnezeu.Nu amenintati . Credeti si apoi caiti-va de intunericul in care traiti.