Reprezentanti ai Ministerului Justitiei din Romania si alte tari europene au vorbit la Timisoara despre medierea transfrontaliera


TIMISOARA. Medierea transfrontaliera este subiectul dezbatut la Timisoara, in aceste zile, de judecatori, mediatori si reprezentanti ai sistemului juridic din Romania si mai multe tari europene.

Intalnirea dintre specialistii in mediere are loc in cadrul conferintei finale organizate la Timisoara in cadrul proiectului “Promovarea medierii in cauzele transfrontaliere in materie civila

Proiectul a avut drept scop promovarea medierii in cauzele cu persoane implicate intr-o situatie juridica intr-o tara straina, prin organizarea de sesiuni de formare profesionala pentru judecatori, mediatori, reprezentanti ai institutiilor centrale din Statele Membre partenere, elaborarea unui ghid de bune practici pentru specialistii in domeniu, precum si prin distribuirea unor brosuri de informare catre publicul larg, in scopul explicarii procedurii medierii in situatiile aparute in care sunt implicate persoane in situatii juridice in alta tara europeana.

Marius Popa, Consul Onorific al Consulatului Regatului Tarilor de Jos la Timisoara, a subliniat importanta pe care o are dezvoltarea relatiilor dintre Romania si partenerii sai europeni pe plan juridic si, concret, in domeniul medierii. „Este foarte important sa cunoastem foarte bine medierea, intrucat aceasta reprezinta un instrument care sa degreveze instanta si magistratii de multe situatii care ingreuneaza procesul juridic”, a spus acesta.

Lidia Barac, Presedintele Curtii de Apel Timisoara, a laudat eforturile depuse de echipa de proiect in realizarea unei brosuri in care sunt explicate procedurile ce trebuie urmarite in cazul apelarii la medierea transfrontaliera.„Toti practicienii si magistratii vor avea o sursa importanta de informare din brosura, dar mai ales din ghidul de bune practice realizat in cadrul proiectului”, a adaugat Lidia Barac.

Prezentarea ghidului de bune practici privind medierea transfrontaliera, elaborat in cadrul proiectului – Privire de ansamblu asupra medierii in conflictele transfrontaliere – izvoare si domeniu de aplicare (Tema nr. 1 din ghid), a fost facuta de Zeno Sustac, mediator si membru in Consiliul National de Mediere.

In cadrul intalnirii s-a mai discutat si despre aspectele procedurale specifice, accesul la medierea transfrontaliera, participarea copilului si a tertilor la mediere, precum si despre acordul de mediere si continutul deciziei instantei in cazul in care solutia este pronuntata pe baza unui acord de mediere.

Conferinta de incheiere a proiectului continua maine la Timisoara, si se va discuta despre managementul calitatii aplicabil medierii in Olanda si procesul (politic) privind deciziile luate in acest domeniu.

Foto: Virgil Simonescu

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.