‘Regulile jocului’ – o coproductie teatrala romano-norvegiana

În Țările Războaielor te naști soldat. Înveți să te bați de când înveți să mergi. E obligatoriu să porți armă…”, o armă fabricată în Statele Păcii. 

Spectacolul  ”Regulile jocului” de Yann Verburgh, a cărui premieră va avea loc în 5 septembrie 2023, de la ora 20:00, la Teatrul Maghiar de Stat Timișoara, este o coproducție realizată de către Fundatia ARTMEDIANordic Black Theatre,  Cafeteatretîn parteneriat cu  Universitatea de Vest din Timișoara și Casa de Cultură a Municipiului Timișoara și este inspirat de tragediile provocate de Războiul Civil Sirian, izbucnit în 2011.

Spectacolul este parte din proiectul SUNLIGHT YOUNG FESTIVAL, inițiativă bilaterală finanțată de SEE and Norway Grants, parte a programului de finanțare pentru Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023.

Proiectul SUNLIGHT YOUNG Festival beneficiază de un grant de 79.341 de euro din Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE și Norvegia.

Repetiția generală din 4 septembrie, de la ora 20:00 va fi de asemenea cu public, iar locurile se pot rezerva gratuit accesând acest link: https://www.iabilet.ro/bilete-timisoara-regulile-jocului-premiera-coproductie-romano-norvegiana-88301/

 ”Regulile jocului” este o poveste  îndrăzneață despre impactul conflictelor armate asupra generațiilor tinere. Aşa cum Soarele şi Luna există în acelaşi timp, aşa şi Tările -Războaielor şi Statele-Păcii par să existe dintotdeauna în lumea noastră, dinainte de toate timpurile.

Nama şi Oldo, doi copii, victime şi totodată supravieţuitori ai ultimului dintre ultimele războaie, se întâlnesc pe ruinele unui oraş, îşi spun poveştile de viaţă şi, din joacă, încep un plan de schimbare a regulilor jocului, într-o societate cu prea puţină magie și echitate pentru un copil. 

La acest proiect participă 10 studenți ai Facultății de Muzică și Teatru a Universității de Vest din Timișoara, coordonați de către actrița și regizoarea Mirela Puia, care este și asistent de regie al spectacolului. Acestora li se alătura 12 tineri norvegieni de la Școala de Teatru Nordic Black Xpress, din Oslo. 

Yann Verburgh, autorul textului a susținut la Timișoara un workshop destinat tinerilor actori implicați în coproducția româno-norvegiană. Printre temele abordate s-au numărat: legătura dintre teatru și cinematografie, surse de inspirație pentru scenariști, felul în care tehnologia modernă influențează artele spectacolului

Despre autor: 

  • Yann Verburgh este autor și dramaturg și colaborează în mod regulat cu regizorul timișorean Eugen Jebeleanu, cu care a fondat două companii, Cie 28, în România, și Cie des Ogres, în Franța. 
  • Piesele sale sunt publicate, traduse și interpretate în mai multe limbi, citite la Comédie Française, difuzate la France Culture, distinse prin numeroase premii și granturi, și sunt adaptate în teatrul liric. 
  • Yann Verburgh a absolvit un Master în scenariu, în formarea continuă la La Fémis – Școala Națională de Profesii de Imagine și Sunet, locul unde a scris și primul său scenariu pentru un lungmetraj, ”Rămâi uman”.

Despre regizoare:

  • Mine Nilay Yalcin este un regizor, dramaturg și interpret norvegian/turc  din Oslo.
  • Întreaga ei carieră artistică, acesta s-a concentrat pe lupta culturală de clasă și pe diversitate. În opinia ei toată lumea ar trebui să aibă acces la artă și toată lumea trebuie să fie reprezentată. Tânăra regizoare a lucrat în ​​instituții de cultură, dar a montat și teatru stradal, în aer liber. A predat la școala de teatru NBX de câțiva ani, dar a  și realizat proiecte proprii.
  • În 2021, Mine a absolvit cu un master la KhiO, iar teza ei a avut ca subiect tocmai ideea de folosire a spațiului public, a străzilor, pentru ca artiștii să se poată exprima liber. 
  • Mine Yalcin face teatru stradal din 2018 și prin acest gen de teatru își dorește să ajungă la un alt public decât la cel care merge de obicei la teatru. 
  • Prima ei producție Asfaltplus – paranoia și a fost un spectacol de stradă jucat în toate cartierele din Oslo, pentru a ajunge la tinerii care au fost stigmatizați de către mass-media norvegiană.  
  • În 2022, ea a scris și regizat spectacolul Blikk, în care atinge subiecte sensibile precum hărțuirea ascunsă și violența împotriva fetelor. 
  • Cel mai recent proiect stradal se numește Circus Grønland, un spectacol despre una dintre zonele din Oslo cu populația cea mai diversă.

Distribuția norvegiană: Farqaleet Iqbal, Anna Trindade Eriksen, Khadeeja Ahmed, Hanna Ocide Kidula, Cesilie Geanina Jørgensen, Tobias Haile Furunes, Turid Rachel Bråthen, Mobeen Shayay Ahmed, Jules Akvama. Akram Khan Nasir, April Klarisse Notvik Kristiansen, Sunniva Motatiwa Gvegev Mathe.

Distribuția românescă: Petar Adzic, Marius Caraiman, Alexandru Dulică, Ariana Harșani, Andrei Indricău, Cătălin Kopandi, Christine Manoilă, Roxana Mircea, Diana Nițu, Denisa Trică.

Nordic Black Theatre: Jarl Solberg

Traducerea: Mirela Iacob. 

Regia: Mine Nilay Yalcin & Taro Vestol Cooper 

Asistent de regie: Mirela Puia

Video & sound design: Sebastian Hamburger 

Granturile SEE și norvegiene reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Norvegiei pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă. Sunt două obiective generale: reducerea disparităților economice și sociale în Europa și consolidarea relațiilor bilaterale între statele donatoare și 15 state UE din centrul și sudul Europei și statele baltice. Cele trei state donatoare cooperează îndeaproape cu UE în baza Acordului privind Spațiul Economic European (SEE). Între 1994 și 2014, statele donatoare au contribuit cu €3,3 miliarde prin scheme consecutive de grant. Pentru perioada 2014-2021, Granturile SEE și norvegiene se ridică la €2,8 miliarde. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.
loading...