Regula care iti salveaza viata in caz de furtuna: Numeri pana la 30 dupa ce vezi un fulger. ISU Timis iti spune ce trebuie sa faci daca nu reusesti

TIMISOARA. Este Cod Portocaliu de vreme rea pana sambata dupa amiaza, iar pompierii din Timisoara au lansat o serie de recomandari, pentru ca, in cazul in care sunteti surprinsi de o furtuna, sa actionati in asa fel incat sa fiti in siguranta.

CITESTE SI: Alerta meteo. Furtuni dupa canicula. Timisoara si intreg judetul sub Cod Portocaliu de vijelii si ruperi de nori 

Una dintre cele mai importante reguli, pe care fiecare trebuie sa o stie este cea numita 30/30. Mai exact, cei care vad un fulger, numara pana la 30, iar daca in acest rastimp, nu aud si tunetul, trebuie sa se adaposteasca de urgenta, intrucat asta inseamna ca descarcarile electrice sunt foarte aproape. De asemenea, cei care sunt surprinsi de furtuni in interiorul unei cladiri trebuie sa deconecteze de la priza toate aparatele si echipamentele electrice.

Iata si alte recomandari si sfaturi transmise de ISU Timis, in caz de vijelie!

In timpul evenimentului:

– Îndepărtează obiectele, copacii ori ramurile uscate, care pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime ori pagube materiale.
– Nu uita regula de salvare 30/30: adăpostește-te în interiorul unei clădiri dacă, după ce ai văzut un fulger nu reușești să numeri până la 30 înainte de a auzi un tunet.
– Rămâi în interiorul clădirii încă 30 minute după ce ai auzit ultimul tunet.
– Fii atent la alertele și avertizările autorităților (Ro-alert, meteo, aplicația DSU)

Respecta urmatoarele reguli in cazul in care este iminenta o furtuna:

– Întrerupe orice activitate în aer liber.
– Intră în casă, într-o construcţie ori într-un autoturism. Deşi s-ar putea să fii rănit în cazul în care trăsnetul loveşte maşina, ești mult mai protejat în interiorul vehiculului decât în exterior.
– Închide bine ferestrele şi uşile.
– Evită folosirea apei și duşurile ori sălile de baie. Apa și conductele instalaţiilor pot cauza electrocutare (trăsnet, scurt circuit).
– Utilizează telefoanele cu fir doar în situaţii de urgenţă. Telefoanele fără fir ori mobilele sunt sigure în utilizare.
– Deconectează de la priză aparatele şi alte echipamente electrice (tv, computere, aparatele de aer condiţionat etc.). Acestea pot fi defectate ca urmare a descărcărilor electrice atmosferice.

In timpul evenimentului:

– Dacă ești în mediul urban, adăpostește-te imediat într-o clădire, pentru a evita riscul lovirii de către obiecte, pomi/crengi, stâlpi etc.
– Dacă ești într-o zonă deschisă (câmp, plajă, o ambarcaţiune pe apă), așază-te ghemuit, pune mâinile pe urechi şi cap, iar capul între genunchi.
– Fă-te o ţintă cât mai mic posibilă și redu cât poți de mult contactul cu pământul. Nu te întinde pe pământ!
– Evită: obiectele înalte, precum un copac înalt izolat în zonă deschisă, câmpuri, plaje sau o ambarcaţiune pe apă, orice obiecte metalice precum utilaje agricole, echipamente de fermă, motociclete, biciclete, etc.
– Dacă te afli în pădure, căută adăpost într-o zonă cu copaci mai puţin înalţi.
– Dacă ești într-o zonă deschisă, mergi spre o zonă joasă, precum o vale.
– Dacă ești pe un lac, ajungi la mal de urgenţă şi adăpostește-te imediat.
– Evită drumurile inundate (mers, șofat)! Un curent de apă adânc de doar 15 cm te poate dezechilibra, iar unul adânc de peste 30 cm poate lua un autoturism.

Va reamintim, incepand de vineri dupa amiaza, pana sambata dimineata, la ora 6.00, judetul Timis se afla sub cod portocaliu de de vijelii puternice, grindina si cantitati de apa insemnate.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. „cei care vad un fulger, numara pana la 30, iar daca in acest rastimp, nu aud si tunetul, trebuie sa se adaposteasca de urgenta”

    „adăpostește-te în interiorul unei clădiri dacă, după ce ai văzut un fulger nu reușești să numeri până la 30 înainte de a auzi un tunet.”

    Am inteles, trebuie sa te adapostesti, dar cum e pana la urma?

    • Varianta 2 este cea corecta. Probabil cel ce a scris articolul nu a inteles exact care-i ideea.

  2. din copilarie numar secundele.
    Fulger….numar…….tunet……..impart cu trei numarul la care am ajuns. Asta va fi distanta in km pana la fulger.
    Deja mi reflex.