Regizorul Florin Iepan face declaratii socante: “Romania a fost o tara fascista!”

Regizorul timisorean Florin Iepan tinde sa socheze tagma istoricilor, sustinand ca Romania a fost o tara fascista in perioada celui de-al II-lea razboi mondial, cand tara a fost condusa de maresalul Ioan Antonescu. In perceptia sa, Antonescu nu a fost un luptator impotriva comunismului, executat de catre rusi in 1946, ci un adevarat criminal de razboi. „In 1941 nu existau lagare de concentrare naziste, dar, la acea vreme, Antonescu ucisese mii si mii de oameni. Era un pragmatic. in viziunea sa, populatia evreiasca din nordul Romaniei era pro-comunista si pro-rusa. Acolo nu a fost vorba de purificare etnica. Azi, nimeni nu accepta ca Romania a fost o tara fascista. Niciun istoric nu doreste sa faca ceva impotriva status quo-ului”, a declarat Iepan, recent, intr-un interviu pentru Institute of Documentary Film din Praga, in care vorbeste despre cel mai nou film al sau. Filmul "Odessa", aflat in postproductie, va fi prezentat la Festivalul International de Film de la Amsterdam, care incepe pe 17 noiembrie. “Odessa” este o poveste a masacrelor ce au avut loc in Europa centrala si de est in perioada celui de-al II-lea razboi mondial, fiind realizat in coproductie Romania-Germania. Proiectul a primit o finantare de 252.000 de lei de la Centrul National al Cinematografiei in sesiunea noiembrie - decembrie 2007. Printre filmele semnate de Iepan se numara “Nascuti la comanda. Decreteii” (2004), “Unicul, adevaratul Tarzan” (2004), “Bela Lugosi: Vampirul cazut” (2007). (G.I.)

Regizorul timisorean Florin Iepan tinde sa socheze tagma istoricilor, sustinand ca Romania a fost o tara fascista in perioada celui de-al II-lea razboi mondial, cand tara a fost condusa de maresalul Ioan Antonescu. In perceptia sa, Antonescu nu a fost un luptator impotriva comunismului, executat de catre rusi in 1946, ci un adevarat criminal de razboi.

„In 1941 nu existau lagare de concentrare naziste, dar, la acea vreme, Antonescu ucisese mii si mii de oameni. Era un pragmatic. in viziunea sa, populatia evreiasca din nordul Romaniei era pro-comunista si pro-rusa. Acolo nu a fost vorba de purificare etnica. Azi, nimeni nu accepta ca Romania a fost o tara fascista. Niciun istoric nu doreste sa faca ceva impotriva status quo-ului”, a declarat Iepan, recent, intr-un interviu pentru Institute of Documentary Film din Praga, in care vorbeste despre cel mai nou film al sau.

Filmul „Odessa”, aflat in postproductie, va fi prezentat la Festivalul International de Film de la Amsterdam, care incepe pe 17 noiembrie. “Odessa” este o poveste a masacrelor ce au avut loc in Europa centrala si de est in perioada celui de-al II-lea razboi mondial, fiind realizat in coproductie Romania-Germania. Proiectul a primit o finantare de 252.000 de lei de la Centrul National al Cinematografiei in sesiunea noiembrie – decembrie 2007. Printre filmele semnate de Iepan se numara “Nascuti la comanda. Decreteii” (2004), “Unicul, adevaratul Tarzan” (2004), “Bela Lugosi: Vampirul cazut” (2007). (G.I.)

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.