Opinia Timisoarei

Regizorul Andrei Blaier si actorul Alexandru Repan, colaboratori ai Securitatii

Actorul Alexandru Repan si regizorul Andrei Blaier au colaborat cu Securitatea, sustine CNSAS. Primul a avut numele de cod Hans si al doilea, Brates. Regizorul Blaier a fost recrutat in 1956 si a dat mai multe note scrise care au dus la arestarea mai multor persoane printre care actori, scenaristi si regizori.

„Brates” a fost folosit in actiunile de verificare ale scriitorului si scenaristului Octav Pancu-Iasi, semnalat ca „desfasoara activitate dusmanoasa prin agitatie cu caracter contrarevolutionar si diversiune in sectorul ideologic”. De asemenea, intr-o nota de la 4 mai 1961, „Brates” evidentia ca Pancu-Iasi considera ca „in tara asta nu se mai face literatura de calitate”, dar si ca a ironizat calitatea scenariilor de la Studioul Cinematografic Buftea.
Totodata, Andrei Blaier ar fi denuntat ca scenaristul este „mahnit deoarece copilul sau invata in scoala sa-i denunte pe colegi in fata grupei, nu sa-i ajute efectiv”. Si actorul Alexandru Repan ar fi fost recrutat de Securitate in 1974. Initial in scopul incadrarii informative a unor diplomati strani, Repan a ajuns sa dea note informative si informatii despre colegi si cunostinte. La inceputul lunii, CNSAS l-a acuzat pe actorul Ion Besoiu ca, in calitate de director al Teatrului „Bulandra”, ar fi dat note informative despre colegii sai.

Exit mobile version