Noutati :

Regizorul Andrei Blaier si actorul Alexandru Repan, colaboratori ai Securitatii

23 aprilie, 2011 - 10:35 AM
Autor: Anonim      
Categorie: NATIONAL
0

Actorul Alexandru Repan si regizorul Andrei Blaier au colaborat cu Securitatea, sustine CNSAS. Primul a avut numele de cod Hans si al doilea, Brates. Regizorul Blaier a fost recrutat in 1956 si a dat mai multe note scrise care au dus la arestarea mai multor persoane printre care actori, scenaristi si regizori.

„Brates” a fost folosit in actiunile de verificare ale scriitorului si scenaristului Octav Pancu-Iasi, semnalat ca „desfasoara activitate dusmanoasa prin agitatie cu caracter contrarevolutionar si diversiune in sectorul ideologic”. De asemenea, intr-o nota de la 4 mai 1961, „Brates” evidentia ca Pancu-Iasi considera ca „in tara asta nu se mai face literatura de calitate”, dar si ca a ironizat calitatea scenariilor de la Studioul Cinematografic Buftea.
Totodata, Andrei Blaier ar fi denuntat ca scenaristul este „mahnit deoarece copilul sau invata in scoala sa-i denunte pe colegi in fata grupei, nu sa-i ajute efectiv”. Si actorul Alexandru Repan ar fi fost recrutat de Securitate in 1974. Initial in scopul incadrarii informative a unor diplomati strani, Repan a ajuns sa dea note informative si informatii despre colegi si cunostinte. La inceputul lunii, CNSAS l-a acuzat pe actorul Ion Besoiu ca, in calitate de director al Teatrului „Bulandra”, ar fi dat note informative despre colegii sai.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Tag-uri:

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...