Noutati :

Regiunea Vest a participat la sarbatorirea a 21 de ani de cooperare intre regiunile membre ale Retelei Regiunilor Europene pentru Aplicarea Tehnologiei Comunicatiilor

26 septembrie, 2012 - 03:47 PM
Autor: Anonim      
Categorie: HOME
0

Regiunea Vest a fost prezenta in aceasta perioada la Bruxelles pentru a participa in cadrul evenimentului „Banda larga (broadband) de mare viteza – O platforma pentru inovare”, organizat cu ocazia implinirii a 21 de ani de cooperare a regiunilor europene membre ale Retelei Regiunilor Europene pentru Aplicarea Tehnologiei Comunicatiilor (European Regions Network for the Application of Communications Technology – ERNACT). Evenimentul a avut drept scop implementarea unei Agende Digitale in cadrul Uniunii Europene. Regiunea Vest a devenit membru cu drepturi depline al ERNACT in  26 ianuarie 2011.

Regiunea Vest a fost reprezentata in cadrul evenimentului de catre Agentia pentru Dezvoltare Regionala Vest – respectiv domnul director general Sorin Maxim, Raluca Cibu-Buzac – director al Directiei Politici Regionale si Internationalizare si Miruna Vitcu – director al Directiei Resurse Umane si Comunicare – si invitatii sai: Iosif Matula – deputat in Parlamentul European,  Aura Raducu – Director, Directia Generala de Politica Regionala a Comisiei Europene si  Ronald Binkofski – director general al Microsoft Romania.

Evenimentul a beneficiat de prezenta Comisarului European pentru Cercetare, Inovare si Stiinta – Máire Georghegan – Quinn – care a vorbit despre nevoia regiunilor de a utiliza o combinatie intre politicile de coeziune, politicile de cercetare si inovare si cele de cooperare transnationala in vedere atingerii obiectivelor de inovare.

La invitatia ERNACT, lui Sorin Maxim i-a revenit cuvantul de inchidere. In cadrul discursului sau, a prezentat implicarea ERNACT in activitatile de planificare ale Comisiei Europene si a vorbit despre suportul pe care il acorda Comisia Europeana in vederea generarii de proiecte strategice in regiunile membre ERNACT – proiecte realizate in parteneriat cu Comisia Europeana.

In cadrul evenimentului au fost prezentate si discutate posibilitatile de cooperare teritoriala in vederea implementarii si dezvoltarii de solutii TIC (Tehnologia Informatiei si a Comunicatiilor), au fost prezentate posibilitatile de finantare nerambursabila prin programe europene dedicate cooperarii teritoriale si cercetarii si inovarii si au avut loc discutii si prezentari pe tema dezvoltarii regionale prin realizarea de investitii in tehnologii de banda larga si in inovare.

In acest sens, agenda evenimentului a mai cuprins si intalniri cu potentialii parteneri pentru realizarea de proiecte privind cercetarea, inovarea si implementarea tehnologiilor de banda larga si prezentarea platformei de invatare (un fel de biblioteca electronica cu posibilitatea de comunicare intre cei inregistrati in platforma respective) realizate ca suport in dezvoltarea regiunilor membre ERNACT in vederea facilitarii schimbului de informatii si experiente si initierii de colaborari.

Urmatoarea intalnire a ERNACT va avea loc in Timisoara la inceputul lui 2013.

In prezent, ADR Vest, alaturi de Clusterul Regional de Tehnologia Informatiei si a Comunicatiilor – Regiunea Vest, Romania (cluster al carui initiator este ADR Vest), colaboreaza cu ERNACT si in cadrul proiectului „Dezvoltarea unor Planuri Regionale de Actiune dedicate cercetarii in domeniul  tehnologiilor mobile in Sanatate” („Developing Mobile HEALTH technologies based Regional Research Agendas”). Proiectul este depus spre finantare in cadrul Programului Cadrul 7 pentru cercetare, dezvoltare tehnologica si activitati demonstrative al Uniunii Europene.

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Vest (ADR Vest) este partener ERNACT in cadrul proiectului Co2Free „Cooperare pentru promovarea energiilor regenerabile si a eficientei energetice” („Cooperating 2 Foster Renewables and Energy Efficiency”) – proiect aflat in implementare. Prin derularea proiectului Co2Free, Regiunea Vest beneficiaza de expertiza din partea unor organizatii europene cu experienta in domenii precum energiile regenerabile, eficienta energetica sau transporturi in vederea intocmirii de planuri de actiune.

ERNACT (www.ernact.net) este o retea de elita, selectandu-si cu atentie membrii, care a fost constituita in vederea promovarii economiei bazate pe cunoastere si a societatii informationale la nivelul regiunilor partenere, cu precadere prin dezvoltarea si implementarea de proiecte transfrontaliere, inter-regionale si transnationale care sa contribuie la definirea unor modele de dezvoltare regionala bazata pe tehnologia informatiei si comunicatiilor, precum si pentru construirea noii generatii de infrastructura si servicii TIC (Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor) necesara sustinerii si dezvoltarii serviciilor publice, solidaritatii sociale si a locurilor de munca. Reteaua este alcatuita din autoritati locale si regionale din mai multe regiuni europene.

Pana in prezent, ERNACT a implementat peste 20 de proiecte in domeniul TIC cu o valoare de peste 50 milioane euro. Proiectele implementate au vizat urmatoarele arii de dezvoltare: e-guvernare, dezvoltarea de sisteme online de consultare publica, tehnologia telecomunicatiilor mobile, retele “de banda larga” de mare viteza, e-business si retele de cooperare pentru intreprinderi mici si mijlocii.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...