Noutati :

„Regionalizarea Romaniei, de ce?” Audierea publica de la Timisoara confirma ca banatenii vor descentralizare

23 noiembrie, 2012 - 02:56 PM
Autor: Miodrag Hojda      
Categorie: ADMINISTRATIE
1

TIMISOARA. Avem sau nu nevoie de regionalizare si de ce? Care sunt criteriile pe baza carora ar trebui sa facem regionalizarea (suprafata si populatia relativ echilibrat impartite nu sunt criterii suficiente)? au fost intrebarile la care au raspuns zeci de persoane implicate in sfera deciziilor.

Audierea publica, initiata de catre Academia de Advocacy, a avut loc vineri, la Consiliul Judetean Timis. UE considera ca regionalizarea poate genera o mai buna dezvoltare, o viata mai buna, intrucat deciziile strategice sunt mai aproape de nevoia specifica a regiunilor, ceea ce face ca banii sa fie alocati mai eficient, mai aproape de nevoile reale. In contextul actual al actiunilor intreprinse la nivel european si, apoi, national, Academia de Advocacy considera necesara si oportuna declansarea unui proces real, consecvent si gradual de consultare publica pe tema regionalizarii Romaniei.

Regionalizarea Romaniei prezinta mize si oportunitati reale, istorice pentru fiecare dintre noi, in contextul tendintelor din Europa, dar si provocari pe masura. Regionalizarea durabila, eficienta si cu sens a Romaniei presupune un efort concertat al tuturor actorilor implicati, dar mai ales a beneficiarilor acestui proces, adica a noastra a tuturor. Realizarea unei bune regionalizari a Romaniei, cu avantaje si beneficii reale, depinde de gradul de implicare a fiecaruia dintre noi in proces”, au precizat reprezentantii Comisiei de Initiere a Audierii Publice din cadrul Academiei de Advocacy.

Nicolae Taran, profesor in cadrul Universitatii de Vest din Timisoara, a precizat ca „Regionalizarea este necesara, dar nu si suficienta. Trebuie realizat transferul semnificativ de putere de la Centru la nivel local, dar acest transfer trebuie facut dse jos in sus, intr-un mod responsabil”.

Csaba Borboly, reprezentantul Consiliului Judetean Harghita, a vorbit despre importanta oferita tuturor cetatenilor in ceea ce priveste descentralizarea: „Regionalizarea nu poate fi facuta decat prin referendum, oamenii trebuie implicati in luarea deciziilor si trebuie sa tinem cont de dorintele lor”, a spus acesta.

Paul Pop, un om de afaceri din Timisoara, a scos in evidenta doua dintre principalele beneficii ale regionalizarii: „In primul rand, regionalizarea inseamna o eliminare a birocratiei excesive, iar acest lucru, la randul lui, conduce la atragerea mai eficienta a fondurilor europene si la o transparenta a deciziilor luate la nivelul intregii regiuni”, explica acesta.

In cadrul comisiei de initiere a audierii publice participa Corina Dragomirescu si Radu Nicosevici, iar in cadrul comisiei de experti participa Excelenta Sa, Matthijs van Bonzel, Ambasadorul Olandei, Juan Castro, director al Agentiei de Dezvoltare din Tara Bascilor, Spania, precum si Dorel Sandor, consultant independent.

La audiere au participat oameni de afaceri, jurnalisti, reprezentanti ai consiliilor locale si judetene din mai multe judete si alte persoane care au dorit sa-si exprime parerea in ceea ce priveste descentralizarea si regionalizarea Romaniei.

FOTO: Virgil SimonescuInformatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Regionalizarea trebuie sa se intample. Solutie simpla: legislatia din Elvetia sau Germania.
    La noi: discutii sterile rezultate zero.