Regele Charles al III-lea a ajuns in Romania si a fost primit de presedintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni. A salutat garda in limba romana

Majestatea Sa Regele Charles al III-lea a ajuns vineri in Romania. Aeronava cu care a venit monarhul a aterizat pe Aeroportul Baneasa. Regele a fost primit de presedintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni. Primirea oficiala a avut loc pe Platoul Marinescu. Regele a salutat garda in limba romana.

In cadrul ceremoniei au fost intonate cele doua imnuri, ale Romaniei si ale Marii Britanii. Regele Charles a primit salutul Garzii de onoare si a salutat in romana: ”Buna ziua!”.

Regele Charles al III-lea nu este insotit de Regina Camilla, sotia sa. Regele se va deplasa in timpul vizitei si la resedinta sa de la Viscri. Ultima vizita in Romania a Altetei Sale Regale Charles, pe atunci Print de Wales, a avut loc in luna mai 2022.

Sursa: News.ro

UPDATE: Discursul Regelui Charles al III-lea:

”Nu pot descrie plăcerea pe care o am vizitând încă odată România, vă mulţumesc domnul preşedinte pentru cuvintele generoase şi pentru generozitatea imensă pe care aţi manifestat-o organizând această recepţie. Au trecut 25 de ani de la prima mea vizită în această ţară remarcabilă şi când am venit aici am simţit o legătură profundă cu România”, a spus Regele Charles. El a arătat că ”Regele României era vărul regelui Marii Britanii iar Regina Maria era de asemenea descendentă a familiei regale britanice”.

”Tatăl meu a fost vărul regelui Mihai şi aveam amintiri din copilăria comună petrecută aici şi pot să spun că întotdeauna m-am simţit acasă în România”, a arătat Regele. Charles al III-lea a mai spus că în toţi aceşti ani a avut bucuria de a călători prin toată ţara şi a întâlnit români din toate domeniile.

”Am avut astfel posibilitatea de a fi martor la prima mână a dezvoltării extraordinare care a avut loc şi care este, pot să spun, o mărturie a energiei, inovativităţii şi rezistenţei dvs. Am întâlnit şi am fost impresionat de reprezentanţii tinerei generaţii, întreprinzători, tineri care fac faţă provocărilor lumii moderne, în toate domeniile, din tehnologie, ecoturism sau protecţia mediului, în construirea de clădiri prietenoase cu mediul” a spus Regele Charles. E

l a precizat că ”a fost inspirat de oamenii pe care i-a întâlnit, care lucrează neobosit pentru ceilalţi” şi a arătat că încă din anii 90 i-a sprijinit pe tineri şi a devenit prietenul lor şi este şi acum prietenul Asociaţiei Monumentelor, care îi instruieşte pe arhitecţi în conservarea monumentelor.

”Este atât de impresionant să vezi câţi voluntari tineri lucrează an de an, cu atâta dragoste şi atenţie la detalii pentru monumentelor istorice, pentru a ajuta la păstrarea arhitecturii atât de diversificate a României”, a completat el.

”Am ajuns să iubesc România, cultura şi arta, patrimoniul, istoria, peisajele şi biodiversitatea. Ţară de Glorii, ţară de dor”, a spus Regele Charles al III-lea, citând în limba română expresia ”Ţară de Glorii, ţară de dor”.

”România şi-a păstrat pădurile, peisajele rurale şi modele de agricultură sustenabilă. În continuare, aici, sunt numeroase specii care au dispărut în alte zone din Europa şi din lume. Cu atât mai preţioasă devine, deci, această ţară. Dar mai ales preţuiesc prietenii mei din România. Sunt foarte recunoascător pentru numeroşii oameni care sunt şi aici în sală care m-au sprijinit în proiecte care fac bine pentru comunităţile din toată ţara, a spus Regele Charles.

Regele a precizat că în ultima vizită în România a văzut un sprijin deosebit de generos pentru prietenii din Ucraina.

”Am venit în România atâţia ani pentru că am simţit apropierea de poporul român, pentru suferinţele din urma celui de-al doilea război Mondial mi-am dorit mai ales să amintesc lumii de toate lucrurile care au făcut ca România să fie o ţară atât de specială. Astăzi nu mai este nevoie să amintim oamenilor, pentru că din ce în ce mai mulţi britanici vin anual în România şi milioane de români reprezintă un element important al vieţii din Marea Britane. Legăturile noastre de prietenie sunt mai puternice astăzi decat oricând de-a lungul istoriei şi abia aştept să îmi joc şi eu rolul în strângerea lor şi mai puternic, pe viitor”, a spus în final Regele Charles.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.
loading...

  Pareri

 1. Vivat rex! spune:

  Niciun roman nu a facut și nu va putea face ceea ce a facut acest rege pentru România.

 2. Ghiță spune:

  Și ce a făcut pentru România? Inafara de faptul că îi fac babele din viscri zacusca și marmelada… Și-a cumpărat din banii supușilor proprietăți.

 3. @Ghita spune:

  Nu pot sa zic decât ca ești cel mai mare prost pe care nu l- am întâlnit, dar nici nu vreau. Tu știi cât se poate câștiga din turism? Dar dacă guvernanții noștri sunt niște prosti ca tine….

 4. Gepeto spune:

  johanniiiss ce bine ti-ar sta si cu cealalta mana pusa pe piept…ooooo