Noutati :

Regal de evenimente la Timisoara! Zilele Maghiare Banatene isi deschid portile. Vezi programul!

27 aprilie, 2017 - 10:36 AM
Autor: Anonim      
Categorie: CULTURA
1

TIMISOARA. Maghiarii din Timisoara si din judet intra in sarbatoare, alaturi de romani si alte minoritati, vreme de aproape o luna. Parada de port popular, muzica, dans, traditii, expozitii si competitii sportive, toate se vor regasi la editia din aceasta primavara a Zilelor Maghiare Banatene!

Vezi mai jos Programul integral al celei de-a XXII-a editii a ZILELOR MAGHIARE BANATENE 4-14 mai 2017.

4 mai, joi
Ora 17 – TIMISOARA – Galeria Helios (Piata Operei)
– DUALITATE – vernisajul expozitiei comune a artistilor plastici profesionisti ce traiesc/lucreaza in Timisoara. isi dau concursul Izabella Petrovici si Norbert Petrovici de la Cenei.
Ora 18 – DUMBRAVITA – sala de consiliu a parohiei reformate
– ANTENA, ANTENA PARABOLICA, HAI CHIAR AZI SA NE UITAM LA TELEVIZOR! Emisiunea in limba maghiara a TVR implineste 20 de ani. Selectie din reportaje de demult, moderator: Péter Keresztes.
Ora 19 – OTELEC – Casa de Cultura
– PROIECTUL MATEIAA GÂSCANUL– spectacolul trupei de teatru amator a Liceului Teoretic Béla Bartók din Timisoara. Regizor: András Csaba Molnos, actor al Teatrului Maghiar de Stat Csiky Gergely.
Ora 19 óra – TIMIȘOARA– Parohia Reformata Cetate, sala Újvárossy Ernő
– RECONCILIEREA sI EFECTELE SALE ASUPRA BANATULUI – prezentare si proiectie sustinuta de istoricul de arta Ilona Miklósik, cu ocazia evocarii a 150 de ani de la RECONCILIERE. Prezentarea numarului dedicat Banatului al revistei MŰVELŐDÉS/CULTURA editate la Cluj, in prezenta redactorului sef Tibor Dáné.
5 mai, vineri
Ora 19 – TORMAC – Casa de Cultura
– IN CAUTAREA DATINILOR – Gala de folclor de inchidere a stagiunii. Evolueaza ansamblurile de dans popular ale gazdelor, Csűrdöngölő, Szederinda si Recefice, precum si formatiile Eszterlánc si Tűzkerék ale Fundatiei Culturale Eszterlánc din Timisoara.
Ora 19 – TIMISOARA –Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely, sala Mare
– ERNELLA sI AI EI LA FAMILIA FARKAS – proiectia filmului laureat cu Globul de Cristal pentru cel mai bun film al anului 2016 la Festivalul de Film de la Karlovy Vary, regia Szabolcs Hajdu, urmata de discuții cu realizatorii. Moderator: Csaba Bartha.
6 mai, sâmbata
Ora 10-12 – TIMIsOARA – Liceul Teoretic Béla Bartók
– CLUB DE JOACA SI CREATIE pentru prescolari si elevi din ciclul primar, cu ocazia Zilei Mamei, SÂMBaTA BASMELOR – program creativ pentru copii axat pe basme, organizat de clubul Manóklub
Ora 19 – DUMBRAVITA – Casa de Cultura
– IN CAUTAREA DATINILOR – Program de dans popular. Participa ansamblurile de dans Bokréta, Kisbokréta si formatia de titere Bokréta ale Liceului Teoretic Bartók Béla din Timisoara, formatiile Eszterlánc si Aprókák ale Fundatiei Culturale Eszterlánc din Timisoara, grupulde dans popular Kékibolya din Sânnicolau Mare, si ansamblul Butykos al gazdelor.
7 mai, duminica
Ora 11 – DETA – Biserica romano-catolica
– CÂNTECUL ACESTA RaSUNa PENTRU TINE – spectacolul Corului Mixt Béla Bartók din Timisoara in onoarea Zilei Mamelor
Ora 16 – RESITA – Biserica reformata
– CANTECUL ACESTA RaSUNa PENTRU TINE – spectacolul Corului Mixt Béla Bartók din Timisoara in onoarea Zilei Mamelor
Ora 16 – TIMISOARA – Piata Libertatii, Piata Operei
– Defilarea stradala a ansamblurilor populare participante la gala de dans popular, in port popular, insotite de taraf
Ora 18 – TIMISOARA – Casa Studentilor (B-dul Regele Carol I nr. 9.)
– IN CAUTAREA DATINILOR – Gala de folclor, evolueaza grupurile de dans, respectiv formatiile de titere Kisbokréta, Morzsa Bokréta ale Liceului Teoretic Bartók Béla din Timisoara, formatiile Eszterlánc, Százszorszép, Tűzkerék si Aprókák ale Fundatiei Culturale Eszterlánc din Timisoara, ansamblurile de dans popular Csűrdöngölő, Szederinda si Recefice din Tormac, precum si grupul Butykos din Dumbravita. Invitati: Ansamblul de dans din Szeged (Ungaria). Acompaniaza Formatia Juhász Zenekar.din Subotica (Serbia)
8 mai, luni
Ora 10 si ora 12 – TIMISOARA – Casa de Cultura a Minicipiului (Sala Lyra)
– Benedek Elek: LUPUL sI VULPEA si Jeli Viktória: TELEAGA LUI PAPAGENO – spectacole de marionete pentru scolari si elevi de ciclul primar din Timisoara prezentate de Teatrul de Marionete Kövér Béla din Szeged (Ungaria).
Ora 19 – TIMISOARA – Casa Adam Müller Guttenbrunn (Gh. Lazar 10-12.)
– DACa SUNTEM – Sa FIM! program sustinut de bardul András Berecz, membru al Academiei Ungare de Arta, distins cu premiul Kossuth (Ungaria).
9 mai, marti
Ora 12-14– TIMIsOARA – Liceul Teoretic Béla Bartók
– MAGHIARI iN EUROPA – intrecere ludica in onoarea Zilei Europei, pentru elevii din clasele V-VIII din Judetul Timis si din Timisoara, in co-organizarea Fundatiei Integratio si a Liceului Teoretic Béla Bartók
Ora 18 – LUGOJ – Teatrul Grozavescu, sala mare
– iN CaUTAREA DATINILOR – Program de dans popular. Evolueaza formatiile Eszterlánc si Százszorszép ale Fundatiei Culturale Eszterlánc din Timisoara, ansamblurile de dans Bokréta si Kisbokréta si formatia de titere Bokréta ale Liceului Teoretic Bartók Béla din Timisoara, precum si ansamblul de dans popular Recefice din Tormac.
Ora 19 – TIMISOARA –Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely, sala Mare
– Tóth Máté Miklós: NaSCUT Sa AJUNGa MARE – drama, spectacol al Asociatiei Zanotta Art (Budapesta) despre Tamás Bakócz si György Dózsa. Regia: Árpád Árkosi, in rolul principal: László Horányi
10 mai, miercuri
Ora 18 – TIMISOARA – Muzeul de Arta (Piata Unirii nr. 1) salile de la parter
– COLO-GRAFII – vernisajul expozitiei Sectiei de Arta Cinematografica si Fotografica a Academiei Ungare de Arta (Ungaria). Expozitia este prezentata de László Haris, membru al academiei Ungare de Arta. isi da concursul la pian Márk Balázs, elev al Liceului Teoretic Béla Bartók.
Ora 21 – TIMISOARA – Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely, sala Studio
– MUZICA TEATRULUI – concert THE TANGO ORCHESTRA, proiectul compozitorului Teatrului Maghiar de Stat Csiky Gergely Tibor Cári.
11 mai, joi
Ora 19– DETA – Casa de Cultura
– PROIECTUL MATEIAS GASCANUL– spectacolul trupei de teatru amator a Liceului Teoretic Béla Bartók din Timisoara. Regizor: András Csaba Molnos, actor al Teatrului Maghiar de Stat Csiky Gergely.
Ora 18 – TIMIsOARA – Licelul Romano-Catolic Gerhardinum, sala festiva
– MEMORIA SFÂNTULUI LADISLAU– Prelegere si proiectie sustinuta de Dr. László Csorba profesor universitar (Ungaria), fost director general al Muzeului National Ungar, ocazionata de aniversarea a 940 de ani de la urcarea pe tron a regelui cavaler si 825 de ani de la sanctificarea sa (An Memorial Sfântul Ladislau). Participa: Péter Módos, scriitor distins cu premiul József Attila, curatorul Fundatiei Európai Utas/Calator European.
Ora 18 – SZEGED – holul Institutului Pedagogic Juhász Gyula, sectia de Arta Plastica
– CONSONANTA FORMELOR COLORATE – deschiderea expozitiei comune a artistilor plastici timisoreni Sándor Jakabházi si Endre Farkas. Expozitia va fi vernisata de criticul de arta János Szekernyés.
12 mai, vineri
Ora 16 – MOSNITA NOUA – sala de consiliu a bisericii reformate
– ANTENA, ANTENA PARABOLICA, HAI CHIAR AZI SA NE UITAM LA TELEVIZOR! Emisiunea in limba maghiara a TVR implineste 20 de ani. Selectie din reportaje de demult, moderator: Péter Keresztes.
Ora 18 – TIMISOARA – Centrul Reformat Noul Mileniu (Spl. Morarilor 1/b.)
– NaSCUTII NOSTRI PLECATI PE ALTE MELEAGURI – prelegere si proiectie sustinuta de arhitectul Róbert Jahoda, originar din Timisoara, actualmente locuitor al Budapestei, despre cariera sa si cladirile pe care le-a proiectat.
Ora 19 – JIMBOLIA – Casa de Cultura
– PROIECTUL MATEIAS GÂSCANUL– spectacolul trupei de teatru amator a Liceului Teoretic Béla Bartók din Timisoara. Regizor: András Csaba Molnos, actor al Tetrului Maghiar de Stat Csiky Gergely.
13 mai, sambata
Ora 17 – TIMISOARA – Memorialul Revolutiei din 1989, Str. Popa Șapca nr. 3-5
– RE(DE)FORMARE 500, semper reformanda in 95 de caricaturi – vernisajul expozitiei noncomformiste a pastorilor reformati László Adorjáni din Cluj si Csaba Fazakas din Timisoara.
Ora 19 – TIMISOARA – Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely, sala Studio
– ULTIMA MUTARE – spectacol al Teatrului Maghiar de Stat Csiky Gergely. Regia: Kocsárdi Levente.
14 mai, duminica
Ora 11,30 – MOSNITA NOUA – curtea bisericii reformate
– BARANTA (arte martiale maghiare traditionale), prezentare in aer liber sustinuta de Asociatia Sportiva si de Pastrare a Traditiilor Losonczy István din Timisoara.
Ora 16 – TIMISOARA – Biserica evanghelica (P-ta I. Bratianu)
– REFORMA RELIGIOASA IN BANAT– serviciu divin ecumenic si comemorare cu ocazia aniversarii a 500 de ani de la Reforma. Prelegere despre aparitia si evolutia Reformei in Banat sustinuta de istoriograful local János Szekernyés.
Ora 19 – TIMISOARA – Filarmonica Banatul, sala de concerte (Bd. C. D. Loga nr. 2)
– Concertul formatiei rock din Budapesta ISMERŐS ARCOK.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Hajrá magyarok’