Noutati :

Reforma din sanatate: medicii nu vor mai putea lucra cu program intreg si la stat, si la privat, dar li se promit salarii mari

14 aprilie, 2013 - 10:13 AM
Autor: Anonim      
Categorie: SANATATE
1

Proiectul de lege aflat in prezent pe ordinea de zi a Ministerului Sanatatii si care va intra in curand in dezbatere publica pregateste castiguri mai mari pentru medici, dar si interdictii.

De anul viitor, doctorii ar putea avea salarii de pana la 1.000 de euro, dar nu vor mai putea lucra full-time si la stat, si la privat, ca acum. Unii medici ar putea fi nevoiti sa paraseasca spitalele in care lucreaza acum.

Ministrul Sanatatii a dezvaluit la emisiunea „Dupa 20 de ani”, difuzata de Pro Tv, ca vrea sa schimbe radical grila de salarizare a medicilor. in acest sens, o echipa de la Minister lucreaza la un proiect de lege care prevede plata doctorilor dupa performanta si competitivitate. Acest proiect este „in faza foarte avansata”, a precizat Nicolaescu, urmand sa fie lansat in curand in dezbatere publica.

Concret, vor exista trei modalitati de plata a medicilor:

1. Medicul care va lucra cu norma intreaga la spitalul public nu va mai putea lucra si la privat, asa cum se intampla adesea in prezent. „Vrei sa fii un medic respectat, atunci poti sa ai garantia ca stai in spitalul public cu norma intreaga si muncesti alea sapte ore pe care le prevede Codul Muncii si primesti o leafa de 3.000 de lei”, a declarat Nicolaescu. Pentru „rotunjirea” veniturilor, medicii angajati full-time la stat vor putea lucra suplimentar in niste sectii private care se vor deschide in spitalul public. „De acolo iti completezi venitul. Asta te poate atrage sa ramai, intr-adevar, angajatul exclusiv al spitalului”, a adaugat Nicolaescu.

2. Medicii vor putea lucra cu jumatate de norma la stat, urmand ca cealalta jumatate de norma sa o lucreze in clinicile sau spitalele private. Cu toate acestea, nu vor mai putea „sa-si plimbe” pacientii de la stat la privat, sustine ministrul, care vrea sa instituie o masura destul de greu de pus in practica. „Cealalta jumatate de norma o va lucra unde vrea in alta parte. Suntem de acord intru totul, numai ca nu iti plimbi pacientii de la stat la privat sau invers. Pentru asta vom face un sistem prin care vom urmari circulatia pacientilor, astfel incat sa nu se scurga banii publici”, a tinut sa precizeze seful de la Sanatate.

3. A treia posibilitate va fi ca medicul sa isi negocieze direct salariul cu managerul spitalului si sa fie un fel de „freelanceri”. „Sunt foarte multi chirurgi mari, ultracunoscuti, care vor spune: eu nu vreau sa lucrez nici la stat, nici la privat. Eu vreau sa fac zece operatii la Iasi, vreau sa mai fac cinci operatii la Targul- Mures si zece operatii la Bucuresti. Acestia vor negocia un tarif, iar daca spitalul respectiv are asemenea cazuri si isi poate permite, se poate incheia contractul ”, a mentionat Nicolaescu.

Citeste aici mai multe detalii despre acest subiect si cum rezidentii au ramas in bataia vantului.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Cate ore reprezinta pentru un medic „norma intreaga”?