Noutati :

Recupereaza-ti taxa de prima inmatriculare! Vezi de ce acte ai nevoie!

18 mai, 2011 - 12:01 PM
Autor: Anonim      
Categorie: AUTO
16

Considerata de Curtea de Justitie a UE ilegala taxa de poluare poate fi restituita, spun juristii. Astfel, trebuie sa faci o cerere de returnare a acestei taxe, iar, in cazul refuzului, te poti adresa instantei. Vezi mai jos lista completa a actelor de care ai nevoie pentru ati recupera taxa de prima inmatriculare.

Documentatia necesara este, potrivit avocatei Lavinia Manu, pentru incont.ro.

•    cererea de restituire a taxei;
•    copie de pe chitanta de plata a taxei;
•    original si copie de pe cartea de identitate a autovehiculului eliberata de RAR – copia va fi certificata cu mentiunea „conform cu originalul”;
•    original si copie de pe certificatul de inmatriculare a autovehiculului eliberat de Serviciul Inmatriculari din cadrul Institutiei Prefectului;
•    un document din care sa rezulte data primei inmatriculari a autovehiculului in strainatate;
•    copie de pe cartea de identitate a persoanei;
•    declaratie pe proprie raspundere cu rulajul mediu anual la data inmatricularii in Romania, exprimat in kilometri;
•    expertiza tehnica efectuata de RAR privind deprecierea autovehiculului rulat.

Pasi de urmat

Primul pas este inregistrarea unei petitii la Directia Generala de Finante Publice Judetene, prin intermediul careia se sustine ca taxa este contrara dreptului comunitar si discriminator si se solicita restituirea ei, actualizata cu dobanda legala pana la data platii. Reprezentantii Directiei sunt obligati sa raspunda la aceasta cerere in 30 zile.

In situatia in care raspunsul este negativ, cel care solicita returnarea taxei trebuie sa intocmeasca o cerere de chemare in judecata a Directiei Generale a Finantelor Publice pe care o va depune la Sectia de Contencios Administrativ si Fiscal a tribunalului in raza caruia isi are domiciliul, potrivit Mediafax.

„Taxa de poluare introdusa de Romania, impusa masinilor la prima lor inregistrare in Romania, contravine legislatiei Uniunii Europene. Respectiva lege (prin care s-a introdus taxa de poluare la prima inmatriculare, n.r.) are efectul de a descuraja importul si punerea in circulatie a masinilor second-hand cumparate in alte state membre”, a decis, in 7 aprilie 2011, Curtea de Justitie a Uniunii Europene de la Luxemburg (CJUE).

Deputatul Tudor Chiuariu, fost ministru al Justitiei, a declarat ca deciziile Curtii de Justitie a UE sunt executorii si general obligatorii pentru toate Statele Membre, si, in cadrul fiecarui stat membru, pentru toate autoritatile acestuia: Legislative, Executive, Judecatoresti.

Procedura de restituire parcurge una sau doua faze, in functie de pozitia Ministerului Finantelor, spune Chiuariu.

Intr-o prima faza, contribuabilul care a platit taxa va face o cerere de restituire catre Administratia Financiara la care a achitat-o in baza deciziei Curtii si a articolului 110 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene.

Daca Administratia Financiara refuza restituirea taxei, contribuabilul va introduce o actiune la tribunal – sectia de contencios fiscal, care va face aplicarea deciziei Curtii. Actiunea este supusa taxei de timbru, explica deputatul liberal Chiuariu, membru in Comisia juridica a Camerei Deputatilor. Termenul general de prescriptie pentru creante bugetare este de cinci ani.

Taxa de prima inmatriculare incalca legislatia Uniunii Europene intrucat produce un dezavantaj la vanzarea masinilor second-hand din alte state pe teritoriul Romaniei, arata Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene (CJUE), intr-un punct de vedere exprimat la cererea unei instante romanesti.

Avocata Lavinia Manu spune ca pentru autovehiculele achizitionate in vederea inmatricularii in Romania inainte de 15 decembrie 2008 si care au fost inmatriculate in Romania ulterior acestei date, cu plata taxei pe poluare triplata, diferenta dintre taxa platita si cea stabilita potrivit OUG 50/2008 se restituie la cerere, in termen de 45 zile de la data depunerii cererii de restituire insotite de documentatia necesara.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

 • 16comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

 1. O prostie…sunt o gramada de documente de obtinut. Sa fim seriosi.

  • NU TE OBLIGA NIMENI SA-TI CERI BANII INAPOI, MAI ALES DACA AI PREA MULTI…!

  • Tu cred ca esti Boculet, de ii descurajezi pe oameni sa isi recupereze taxa.

   • Ma tu esti nebun sau ce-i cu tine? iti trebuie copie dupa dosaru care il depui la Inmatricularea masini ma. LUATI BANII INAPOI CA NU SE MERITA SA II LASATI AIUREA LA STAT! LA ESCROCI ASTIA CA SI ASA AU FURAT DESTUL! 😉

 2. Si care am platit taxa pentru masinile noi? Se mai restituie taxa?

  • din câte știu eu, taxa e discriminatorie doar pentru mașinile second-hand cumpărate din străinătate (din UE)

 3. In cazul in care am achizitionat o masina noua , in octombrie 2008 si am platit acea taxa de prima inmatriculare, este vreo sansa spre a fi recuperata acea suma ?
  Va multumesc anticipat pentru raspuns

 4. daca cineva poate sa-mi raspunda
  am adus masina in 20 noiembrie 2008 am platit taxa in martie 2009 a trebuit sa o vand ca nu mai aveam bani platesc si azi de pe urma ei rate la banca mai am vreo sansa sa primesc vreun ban inapoi ?
  multumesc anticipat

 5. am un golf 3 motor 1,9 disel nu am avt tablita pe motor si mi l-a skos euro 1, am platit 56 de mil taxa de poluare.fratilor nu va obliga nimeni sa va cereti banii vostri in napoi.eu in data de 24 mai am trms cerere la finante in data de 27 mai am primit refuzul urmez sa pon avokt si va dau raspunsu.

 6. eu am depus o cerere de restituire si a trecut 48 de zile si nu mia dat nici un raspuns…am inteles ca dureaza 45 de zile….;oare cat trebuie sa mai astept?ca sai dau in judecata imi trebuie raspunsul lor?
  care imi puteti raspunde?

  • mergi si solicita-l personal

 7. am anmatriculat si 2 masini dar leam si vandut vreau sa stiu pot sa mai recuperez ceva

 8. eu am platit 2500E taxa si masina a costat 2300E

 9. AM SI EU O INTREBARE. CUM TREBUIE FORMULATA CEREREA DE RESTITUIRE A TAXEI ADRESATA FINANTELOR?
  MULTUMESC ANTCIPAT

  • ia formularul de pe net

 10. am cumparat in 2013 un logan fabricatie 2009. doamna a cumparat-o noua din fabrica si a fost scutita de taxa. am platit 731 euro. pot sa cer recuperarea taxei???