Rectorul UMF, Marius Raica, urecheaza cadrele didactice din Universitatea de Medicina si Farmacie Timisoara, dar lauda pasii facuti in schimbarea curriculei universitare in domeniu

TIMISOARA. Pentru prima data organizate la UMFT, Zilele Universitatii de Medicina inseamna prilej de evenimente culturale si stiintifice, concursuri sportive, dar si raportul privind starea universitatii, prezentat de rectorul Marius Raica.

Pe langa cuvintele de lauda aduse colegilor implicati in mai multe activitati in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie „Victor Babes” Timisoara, rectorul Marius Raica nu a ratat ocazia sa „urecheze” cadrele didactice care sunt implicate in cercetare, pentru ca munca lor nu se observa la nivelul publicatiilor internationale cu factor de impact.

Cadrele didactice care vor publica in reviste cu factor de impact mai mare decat 2, vor fi motivati financiar, vor primi salariu de merit. Pana in acest moment situatia nu este deloc fericita, de aceea ii invit pe colegii mei sa nu publice in reviste unde articolele sunt platite, pentru ca acestea nu vor fi luate in considerare la evaluarea de sfarsit de an. Trebuie sa publicam in articole cu factor de impact, oricat de mic este, pentru ca 0.11 este mai mare decat 0 (zero)! Trebuie sa avem un punct de pornire, sa avem ce imbunatati, dar sa avem ceva”, a spus rectorul Marius Raica.

Rectorul este nemultumit si de activitatea din 2012 a Scolii Doctorale din cadrul UMFT. „Din 61 de lucrari de doctorat sustinute in 2012, 8 au fost respinse de CNATDCU (Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare, n. red.). Sunt multe, prea multe”, a adaugat Marius Raica, el precizand ca primele masuri au fost deja luate in ceea ce priveste regulamentul redactare al tezelor.

In raportul prezentat in fata cadrelor didactice si a studentilor din scoala de medicina timisoreana, Marius Raica a laudat primii pasi facuti in schimbarea curriclulei universitare in ceea ce priveste acest domeniu.

Am introdus curricula integrata in universitatea noastra printr-un modul realizat la disciplina Aparatul respirator. Universitatea de Medicina din Cluj si cea din Targu-Mures ne-au cerut sa predam acest modul, in excact aceeasi componenta, studentilor lor”, a precizat Marius Raica.

Mai mult, pentru dezvoltarea cercetarii si a calitatii actului didactic si stiintific in Universitatea de Medicina, institutia de invatamant superior a acordat 10 granturi in valoare de 5.000 de euro, pentru un an, tinerilor sub 35 de ani, in urma unei competitii interne. Castigatorii sunt obligati, prin contract, sa redacteze cel putin 2 lucrari pe care sa le publice in urmatorii doi ani in reviste cu factor de impact.

In ceea ce priveste situatia financiara a UMF Timisoara, veniturile totale ale institutiei sunt de 68.8 milioane de lei (venituri de la Ministerul Educatiei, proprii si alte venituri). In acelasi timp, cheltuielile ajung la 62.4 milioane de lei, din care aproape 33 de milioane de lei reprezinta numai cheltuielile cu salariile.

In Universitatea de Medicina si Farmacie „Victor Babes” sunt 727 de cadre didactice si invata aproximativ 6.000 de studenti.

Foto: Virgil Simonescu

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.