Rectorii celor mai mari universitati din Romania, reuniti la Timisoara: „Este nevoie de un nou pact national pentru educatie”

Rectorii celor mai mari universitati din tara, reuniti la Timisoara pentru a dezbate viitorul invatamentului superior din Romania, cer la unison un nou pact national pentru educatie care sa asigure calitatea, continuitatea si predictibilitatea in invatamantul superior romanesc.

Consortiul Universitaria, din care fac parte Universitatea din Bucuresti, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Academia de Studii Economice din Bucuresti si Universitatea de Vest din Timisoara, sustine ca este nevoie de un nou pact pentru educatie pentru perioada 2015-2020.

„Dupa 25 de ani de schimbari permanente in invatamantul romanesc, in care mai mult de 20 de ministri ai educatiei si cercetarii au abordat in mod diferit politica invatamantului superior si a cercetarii stiintifice, Consortiul Universitaria considera ca este necesara o perspectiva coerenta asupra dezvoltarii acestui domeniu esential pentru progresul societatii. Observand incoerenta si impredictibilitatea sistemului de invatamant superior prin abordari top-down, Consortiul propune o coordonare de tip bottom-up, care sa reflecte evolutiile inregistrate deja in universitati”, se arata intr-un comunicat.

„Fara continuitate si coerenta, fara proiectii pe termen mediu si lung, invatamantul superior si cercetarea romaneasca nu vor reusi sa-si redobandeasca prestigiul social, recunoasterea academica internationala si increderea publica”, se mai arata in acelasi document.

La congresul tinut la Timisoara in perioada 14-17 mai, Consortiul a trasat 10 linii directoare pentru viitorul invatamantului superior si al cercetarii:
1. Alocarea a minim 6% din PIB pentru educatie;
2. Evaluarea si clasificarea universitatilor printr-un program international, neutru din punct de vedere politic si nesusceptibil de influente si presiuni sociale;
3. Restructurarea finantarii publice a invatamantului superior in sensul echilibrarii criteriilor sociale (accesul liber si neingradit al celor care indeplinesc standardele minimale de admitere) cu criterii de performanta academica;
4. Adoptarea cadrului de finantare  multianuala a invatamantului superior si a cercetarii din Romania;
5. Adoptarea principiului de finantare publica obligatorie a cercetarii stiintifice cu minim 1% din PIB;
6. Descentralizarea administrativa si responsabilizarea structurilor executive si academice din institutiile de invatamant superior;
7. Initierea si consolidarea programului „Initiativa de Excelenta Academica”, in scopul dezvoltarii unor universitati romanesti competitive international, pentru perioadele 2016-2020, 2021-2025;
8. Reconstructia institutionala a invatamantului superior si cercetarii stiintifice romanesti prin elaborarea si adoptarea unei legi simple, flexibile, cuprinzatoare si coerente;
9. Participarea si consultarea studentilor in procesul de luare a deciziilor la toate nivelurile;
10. Adoptarea unui cadru legal privind salarizarea cercetarilor stiintifici din universitati, similar celui din Academia Romana si institutele nationale de cercetare.

Cele cinci universitati care fac parte din Consortiu pregatesc impreuna 125000 de studenti, reprezentand 28% din totalul studentilor inmatriculati in invatamant superior public. Productia stiintifica a celor 5 universitati reprezinta 34% din numarul total al articolelor prezente in Scopus in ultimii 2 ani, respectiv 44% din articolele din Romania prezente in ISI Web of Science.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.