Reclama orgolii marunte si pasarea responsabilitatii. Sefa DSP Timis, catre Comitetul pentru Situatii de Urgenta: Trebuie sa recunoastem ca suntem depasiti de situatie!

TIMISOARA. La 2 saptamani de la numirea in functia de sef al Directiei de Sanatate Publica Timis, Mariana Radulescu transmite o scrisoare deschisa catre Comitetul pentru Situatii de Urgenta din care face si ea parte, dar si catre banateni. Este o scrisoare ce suna mai degraba a una de adio, decat a una de mobilizare in vremuri de criza.

CITESTE SI: Vom fi incapabili sa mai tratam pacientii din Timis de coronavirus. Apel disperat de la Spitalul Victor Babes din Timisoara 

Reclama orgolii marunte si pasarea responsabilitatii, motive pentru care, spune sefa DSP Timis, ‘suntem depasiti de situatie‘.

Iata mai jos textul integral al scrisorii Marianei Radulescu, cea care a inlocuit-o in 10 martie pe Cornelia Malac la conducerea Directiei de Sanatate Publica Timis.

Încă de la început, doresc sa mentionez ca scopul acestei scrisori deschise este unul singur: un apel la responsabilitate instituțională, la celeritatea factorilor de decizie și, nu in ultimul rand, la o pandemie de umanitate, solidaritate și toleranță din partea tuturor cetățenilor acestui județ!

Astăzi, situația pe care o traversam cu totii, din cauza pandemiei de Covid-19, este una unica! Viața noastră s-a schimbat de la o zi la alta și, in continuare, este intr-o perpetua transformare. Tot astazi, nimeni nu știe sa spună când vom reveni la normal și de când ne vom putea bucura unii de ceilalți, așa cum o făceam înainte. Așadar, este vremea in care toleranta, solidaritatea, empatia, umanitatea și responsabilitate publica, cu atât mai mult cu cât in joc sunt viețile cetățenilor acestui județ, ar trebui sa primeze și sa fie dezideratul nr 1 al tuturor instituțiilor publice, implicate in lupta împotriva Covid-19. Nu doar la nivel declarativ, ca sa dam bine la camera tv sau la poza de grup, ci și faptic! Și acest lucru se poate face doar prin comunicare rapida și doar asumarea răspunderii, nu prin pasarea responsabilităților sau prin supraîncărcarea unor instituții publice care, și așa, sunt in pragul colapsului din lipsa de personal, de pârghii legislative etc. Fiecare minut de întârziere, cu atât mai mult in plină pandemie, se numără in vieți omenești, lucru absolut de neacceptat, atât pentru mine cât și pentru colegii mei!

Indiferent câte comisii sau comitete de criza am infiinta, indiferent câte ore prețioase am pierde in discuții sterile și in ședințe interminabile, indiferent cu cate scenarii am lucra, trebuie sa recunoaștem, dacă mai avem un dram de demnitate și respect față de cei cărora trebuie sa le asiguram liniștea și supraviețuirea, ca suntem depășiți de situație! Și NU suntem depășiți datorita faptului ca NU avem profesioniști in domenii vitale de activitate, ci din cauza unor orgolii mărunte, din pricina faptului ca pasăm responsabilități de la unul la celalalt si ca, incredibil, ne este teama sa ne asumam decizii logice și firești, care ar putea salva vieti omenești! Mai grav este faptul ca ne este teama sa vorbim și sa spunem ce gândim, pentru ca totul se desfășoară intr-o nota politica și beneficiul capitalului electoral, un adevăr pe care unii ar trebui sa și-l asume și sa-l clameze cu voce tare. Cred cu tărie ca binele comun și sănătatea publica a comunității, pe care o reprezentam și din care facem parte, ar trebui sa primeze, in fata oricărui calcul electoral mizerabil, cinic și lipsit de sens, cu atât mai mult in aceste momente complicate.

Dragi bănățeni, stimați colegi țin sa va asigur ca Direcția de Sanatate Publica Timiș face tot ce este omenește posibil pentru a limita efectele îmbolnăvirilor de Covid-19. Absolut tot! Deși instituția este supraîncărcată de sarcini și obligații, desi personalul este insuficient și oamenii muncesc, de circa 5 săptămâni, minim 14 ore pe zi, 7 zile din 7! Nu ne-am plâns niciodată și nici nu am pasat responsabilități. Din contra, ne-am asumat toate sarcinile profesionale si le-am dus la îndeplinire, in timpi reali, așa cum am știut mai bine, in folosul comunității și al beneficiarilor nostri. Va rog pe toti sa înțelegeți că și noi, cei de la DSP Timiș, suntem oameni. Nu suntem roboti! Nu le putem duce pe toate, nu putem fi responsabili pentru toate neajunsurile unui sistem public și nici nu vom accepta sa fim vinovații de serviciu sau ciuca tuturor bătăilor! DSP Timiș este o instituție importantă a statului român, cu atât mai mult in acesta perioada. Cred cu tărie, așa cum am spus-o încă de la început, ca doar impreuna, asumandu-ne deciziile și muncind cot la cot, fiecare pe palierul sau, putem trece cu bine peste acestea pandemie de Covid-19. Pana când lucrurile se vor liniștii, doresc sa le mulțumesc colegilor mei de la DSP Timiș pentru tot efortul supraomenesc de care au dat dovada, pana in aceste momente și, nu in ultimul rând, pentru profesionalism și sacrificiu! Adevărați eroi, fără nicio exagerare! Sunt mandra de voi! Sentimentele mele de respect, recunoștința și colegitate merg si către toti managerii de spitale si șefii de secții clinice din județul Timiș care au înțeles și s-au implicat, fără rezerve, in realizarea “Planului Alb”, menit sa combată efectele pandemiei. O adevărată echipa, un monobloc, un interes comun! Totodata, gândurile mele bune merg și către cadrele medicale, medici de familie și doctori de pe sectiile clinice, care au înțeles bine situația actuala, au gestionat neajunsurile și care, ora de ora, lupta alături de angajatii DSP Timiș, sa țină lucrurile sub control și sa limiteze, cât mai mult, pierderile de vieți omenești. Aveti toată recunoștința și inima mea!„, a scris Mariana Rădulescu, directorul DSP Timiș, care mai apoi si-a inchis telefonul mobil.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.
loading...

    Pareri

  1. Nu mi se pare deloc o scrisoare de adio ci din contra. Percep totul ca un strigat de disperare al unui om, ceea ce poate duce la mobilizare dacă oamenii sunt cerebrali.

  2. Doamna director,intrebati-va angajatii-eroi care ieri au lasat sa intre in tara cel putin un individ venit din zona rosie fara nici o masura,nici macar autoizolare si la intrebarile politistilor au raspuns ca nu ii intereseaza…

  3. Jos pălăria pentru atitudine! Nu e lucru puțin din partea unei femei…

  4. E doar depășită de sitiatie, si isi acoperă fuga de răspundere prin atacuri lașe. Ăsta e sistemul promovat de pesedisti in ultimii ani…. posturi călduțe, bine plătite, ….. Acum cand e nevoie de implicare…. ca sobolanii…
    Ma închin in fața cadrelor medicale aflate în prima linie a frontului, trebuie să le înțelegem unele greseli inerente, ei merită cu adevărat pensii speciale!

  5. Ca intotdeauna,asa cum au stiut si stiu mai bine, se apara si se sustin intre ei medicii,ca in cazul unui fiasco sa nu fie acuzati prea tare. La nivel de tara DSP urile sunt depasite de situatie,clar si evident. Prin aceasta scrisoare,doamna director paseaza ,voalat,responsabilitatea institutiei in curtea altora. Nu are nevoie de eroi personal medical,ci de aparatura si echipament de protectie de care dansii nu dispun,suficient. De ce? Evident,nu au avut o strategie pe acest segment,boli infectioase, la nivel judetean si implicit la nivel de tara. Asta denota incompetenta celor care au fost vremelnic,in functii de conducere. Doar cu un doctor ca Musta ,nu se face „primavara”.