Noutati :

EXCLUSIVITATE! Rechizitoriul Lotului Naidas! Mita se chema „omenie”, tigarile „fumigene”. S-au luat drept spaga si saci cu mere si gaini! A inceput la Timisoara procesul vamesilor si politistilor spagari de la Naidas!

23 iunie, 2011 - 03:06 PM
Autor: Anonim      
Categorie: EVENIMENT
0

UPDATE: Urmatorul termen de judecata in procesul Lotului de la Naidas a fost fixat pentru 20 septembrie.

________________________________________________________________________________

Lotul de la Naidas,  in fata instantei! Astazi, la Curtea de Apel Timisoara, a avut loc primul termen de judecata in procesul vamesilor si politistilor de la punctul de trecere frontiera Naidas, acuzati de luare de mita si asociere la grup infractional organizat.

Rechizitoriul care are sute de pagini cuprinde o multime de inregistrari cu angajatii de la frontiera in timp ce luau spaga, de la cativa euro pana la gaini si chiar saci cu mere. Totul pentru a inchide ochii la traficul de tigari netimbrate dinspre Serbia catre Romania.

In dosarul intocmit de anchetatori se arata ca spaga se aduna in majoritatea cazurilor de catre vamesi, care mai apoi, la sfarsitul turei, se intalneau cu seful de grupa al politistilor de frontiera de la Naidas si, intr-o incapere, imparteau banii.

Mita se chema „omenie”. Vamesii si politistii de frontiera se temeau ca erau „furati” unii de altii. Au ajuns chiar sa se certe din pricina banilor

Frica era mare. Politistii de frontiera de la Naidas se temeau ca nu cumva vamesii sa-si tina mai multi bani din spagi si sa nu imparta frateste mita, sau „omenia”, asa cum era ea denumita in „folclorul de frontiera”. Si, asa au aparut o groaza de discutii contradictorii si reprosuri.

Faptul ca denumeau spaga drept „omenie”, noteaza anchetatorii, denota ca nu mai percepeau banii pe care ii primeau ca fiind urmarea unei incalcari a legii, ci o considerau drept o recompensa cuvenita pentru „ingaduinta” si „generozitatea” de care dadeau dovada fata de traficantii de tigari.

„Astia-s banii de azi noapte”, „Pai alti bani, mai sunt? Cine a facut?”, „La cine sunt banii? Ce-o facut Cami?”, „Si astia numara-i”, „Ce-o ramas cu… si cu astia…35. Pune cu totul, ma, si numara, Dani” , se arata intr-o inregistrare dintre un inspector vamal, Claudiu Barbuli Bojidar, si un politist in timpul impartirii mitei dimineata, la sfarsit de tura in 7 ianuarie 2011.

„A vrut sa ne arda! E clar ca a vrut sa ne arda, in p… mea. Ce sa ma mai mir… Si ne tragem reciproc in p…   Pentru ca ea…  probabil lua acasa banii pe trei baxuri”, vine sa completeze tabloul o discutie intre Ion Ionut Soare si Sorin Cohut

In mai multe randuri, vamesii si politistii de la Naidas ajungeau sa se certe din cauza impartelii. Se suspectau ca se trageau in piept unii pe altii.

„VG: De unde pleaca neintelegerile?  C.C.: Neintelegerile…
VG: De unde? Hai sa discutam. Cine, cine a spus… Daca vreti f…i, facem f…i.
C.C.: Facem si noi, faceti si voi si nu mai face nimeni nimic.
VG.: Aşa facem! Nu mai face nimeni nimic.  … Tu ai fost aicea, tu ai vazut la 12 cartuse…
C.C.: Nu suntem copii.”, potrivit unei alte discutii intre agentul Claudiu Ciobotariu si vamesul Gheorghe Verdet care se temeau ca mita nu s-a distribuit corect .

O alta discutie in contradictoriu este iscata de Sorin Lupulovici, inspector vamal  Lupulovici:

„Lupulovici: Calculele care le-ati facut nu bate cu realitatea!”
Soare: „Da. Eu nu-s papagal! Nu-s papagalul nimanui! Indiferent cum ar fi… Se putea veni! Eu stau si lucru ce vreti voi? Zi-mi!
Lupulovici:”Ai facut vreun ban? Intelegi ce spun, ai luat vreun ban?… Fantastic! Mai, din 30 de masini care le-ati controlat acum ati luat vreun ban?… Nu stiu de cate ori sa-ti repet! Ce poti sa faci! Cat iti da omu’ atata i-ai, fratele meu! Nu poti mai mult de atata!”
Ursanu: „Da. O venit Soare! Stai sa-ti spun. O venit Soare! Nu se poate fiecare masina 30…40 de euro! Uite!”
Lupulovici: Multi din aia nu stim cine sunt! Nu poti sa iei de la acela care nu-l cunosti, care nu e…”
Iorgovan:”Bai,  nu se poate cum vrei tu! Ca am avut discutie acum doua luni cu alti colegi de-ai tai aicea…”

Spaga se lua intr-un mod foarte organizat, cu reguli stricte si bine respectate, dupa cum reiese dintr-o alta discutie initiata de Mihai Cristinel Topolniceanu, zis Topo, agent principal de politie, inregistrare facuta in 9 decembrie anul trecut, in timp ce ii explica altuia care este procedura.

„Aia care-s pe intrare, aia sa aiba un pic mai mult, ca e raspunderea lor, ma. Pana la urma… Si dupa aia cand se face schimbul, pica si ala, pica si ala pe iesire. Si se compenseaza. Deci asta e regula. E logica treaba. Ca nu o sa poti sa-i dai lui ala, in p… mea, cat ii dai lui ala pe iesire. Sau lu’ ala ca sta la video, sau lui ala de la formatori…”, se arata in rechizitoriu.

Vamesii si politistii de frontiera de la Naidas au luat spaga chiar si saci cu mere, bautura sau gaini

De la traficantii mai necajiti, angajatii din punctul de trecere frontiera Naidas luau ce se putea. Nu se dadeau in laturi de la nimic. Bunaoara, potrivit rechizitoriului, in 20 ianuarie agentul sef de politie Daniel Dumitrascu a cerut de la un individ un sac cu fructe.

„Dumitrascu: Ba, baiatule, … in afara de tigari ce mai ai?

Dumitrascu: Vai ce m-am prins. Am stiut eu. Dar ce ai? Marfa…Ce ai? Pai stai sa intrebam. Ma, ce ai? Marfa ce ai?
Interlocutor: …mere
Dumitrscu: Mai, un sac de mere ai sa-mi dai? Nu serios…
Interlocutor: Da
Dumitrascu: Aa! Stai ca o trimit pe Mia. Ii dai lui Mia… Mia, du-te pana la masina…

Referentul vamal Gheorghe Verdet este inregistrat cand a primit mita bautura, cateva zeci de cartuse de tigari, numite „fumigene”, si l-a si luat la rost pe traficant ca a oferit prea putin.

„…Mai pune 600 aici. Ce e asta? Ia! Pune 600… Tu-ti bati joc, mai?”
”Ce-i asta, Passion?…Dar fumigene aveti?
Sofer: Da. Uitati aici
VG: Dar e pachetul tau
Sofer: Nu, nu, nu.

VG: Nu, nu. Stiu. Stiu….N-are rost sa mai controlez ca stiu ca n-ai. Stiu draga Nicolae. Esti mortal…Da. Si adu si 4 sticle de vin rosu sa facem…

”Hai du-te!Nu mai sta mai! Ce! Pai tu ai tupeu fantastic, jegosule! Cat ati dat? Pai numai doua sute, bai!”, a strigat politistul Verdet la un barbat care incerca sa intre cu cateva cartuse in Romania.

Acelasi Verdet a luat 20 de euro de la o tanara care voia sa intre in tara cu 20 de cartuse.

„Verdet Gheorghe: Cate ai? Cinstit acum.
Interlocutoarea: 20 am
Verdet Gheorghe: 20.20 euro!
Interlocutoarea: Da. Uite, i-am pus in bord.
Verdet Gheorghe: Pune-i aicea, ma! Da-i in p… mea!
Interlocutoarea: Aicea?
Verdet Gheorghe: Pai, corect! Asa, ma! Asa trebuie lucrat, mai copii”

Nu oricine avea „onoarea” sa fie pus in post la intrarea in tara. Doar persoanele de incredere.

”Nu-l iei pe Szabo… Sa-ti spun un lucru: Szabo este venit de cateva… Are cat…n-are, nu-i de mult pe aici asa. El ii copil, intelegi? Nu trebuie sa vada o mie si nu stiu cat sau nu stiu cati euro sau nu stiu cati lei… Nu, nu, nu e bine. Nu-i bine. Iei pe Dumitrascu si vin eu”, ii explica agentul Cristian Daniel Luca unui coleg

Ca sa nu-i controleze masina, o vamesita a luat mita o gaina pentru supa, de la un traficant de tigari

In 4 decembrie, pe cand trebuia sa controleze un autoturism, soferul a lasat sa se inteleaga ca nu are bani, dar poate oferi o gaina sacrificata in schimbul ingaduintei vamesitei Doina Lucretia Ursanu.

„Ţigări? A mie… gaina! Du-o inauntru… Da, cam tarziu ai venit!”, i-a spus angajata biroului vamal Naidas.

Aceasta s-a dovedit insa a fi mai fricoasa. Si la un moment dat, chiar a spus ca n-ar mai lua spaga pentru ca i se parea riscant. „ Nu mai luam de la nimeni absolut nimic si gata! Ce, care-i problema! Ce, trebuie sa luam! Nu trebuie sa luam frate! Nu ne scoatem benzina! Nu ce scoatem nici benzina, care-i problema! Care-i problema?”,  a indicat imprejurarile in care ea considera ca poate sa ia mita fara a se expune riscurilor „ Ce vrei, eu nu pun mana la cine nu cunosc. Nu cunosc, nu pun mana. Ca pe mine mă scrie lumea, nu te scrie pe tine!” si a fost de acord ca pentru a se evita pe viitor nemultumirile politistilor sa participe la controlul autovehiculelor si reprezentanti ai politiei.

Au fost si momente in care politistii si vamesii banuiau ca ar putea fi sub supraveghere si luau hotararea sa opreasca temporar traficul de tigari.

„Pocol: Deci in momentul asta nu intra o tigare-n tara!
Iovanovici: Păi, da. Ieri chiar am facut control amanuntit……..
Baragan: Aveti grija, da?
Iovanovici: Da.
Pocol: Da? Deci, nu intra o tigara. Da-l in p… mea, 10 zile nu moare nimeni. Asa o zis

si… 10 zile sa nu miste nimic!
Iovanovici: Asta e.
Baragan: Aveti grija la intrare……..
Baragan: Materiale de inregistrare, cu pixuri, cu ochelari, nu poti sa stii.
Pocol: Vor sa organizeze niste flagrante. Nu lasati nicio tigara. Deci, acuma m-a sunat de la Bucuresti. Jur!…Du-te si le spune pe iesire frumos: Nene, fara tigari!”, se arata intr-o alta inregistrare care surprinde o discutie intre politisti si vamesi.

In rechizitoriu se regaseste si o alta discutie care infatiseaza exact un moment al impartirii banilor obtinuti din spagi:

„Pantea: Toti mi-au dat lei.
Iovu: Cati sunt?
Pantea: 10 milioane… 250 lei si… Iovu: 10 de fiecare?
Pantea: Da. Si astia la Dagalita da-i. …. Si eu dau la Flai”
„Iovu: Si cat s-a facut aseara?
Pantea: 1800.
Iovu: 1800? Pantea: Da. Pai ce… mea. Voi patru ati facut 1000, 250 fiecare, eu am luat 300, lu asta ii pun 300 si lui, 100 la Radoi si 100 la aia. N-aveam cum sa ii impart altfel.”

Vamesii si politistii de la Punctul de Trecere a Frontierei cu Serbia la Naidas sunt acuzati de luare de mita in forma continuata si aderare la grup infractional organizat.

Cei trimisi in judecata sunt: Victor Chiritoiu, Iota Herdi, Sorin Marian Pantea, Ion Dagalita, Ion Ionut Soare, Gheorghe Norbert Babeti, Simion Dragota, Orlando Cean, Ion Bilba, Daniel Dumitrascu, Mihai Constantin, Valentin Ionica Baragan, Cristian Borceanu, Adrian Brusture, Daniel Alin Chisereu, Claudiu Ciobotariu, Sorin Cohut, Florida Florea, Viorica Inta, Adrian Ilie Junc, Daniel Cristian Luca, Valentin Gheorghe Mot, Sabin Muntea, Ion Gheorghe Nicola, Ion Flavius Nistoran, Ion Flavius Novanc, Zoranca Violeta Popa, Catalin Ciprian Pruteanu, Adrian Ilie Radu, Stefan Sorin Szabo, Mihai Cristinel Topolniceanu, Adina Alexandra Tudor, Laviniu Viorel Rambu, Sebastian Hesser, Cosmin Gratian Ciocanel – lucratori de politie, precum si Claudiu Bojidar Barbuli, Camelia Mihaila, Dan Coman, Adreian Dan Enache, Ovidiu Gelu Tinte, Dalibor Iovanovici si Gheorghe Verdet, Radutu Gheorghe Dragomir, Claudiu Iorgovan, Virgil Nicolita, Maria Ranga, Doina Lucretia Ursanu, Sorin Lupulovici – lucratori vamali, aveau in cadrul grupului sarcini bine determinate, prin a caror indeplinire se urmarea realizarea scopului pentru care grupul a fost constituit.

Invinuitii Octavioan Bazgan, Ion Adrian Buica, Delia Dimitrovici, Boban Nicsici, Cristian Schinteie, Ionut Sergiu Simu, Nicolae Alin Budisan – persoane implicate in traficul ilegal de tigari, au aderat la grupul infractional organizat, prin stabilirea unor legaturi personale cu lucratorii vamali si de politie.

Lotul Naidas  numara in total 55 de inculpati care vor fi judecati de  Curtea de Apel Timisoara.

Cu totii au fost acuzati in urma celei mai mari operatiuni anticoruptie de la vamile din vest organizata in 8 februarie anul acesta.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...