Opinia Timisoarei

Recensamantul la Timisoara, un dezastru. Oficial, suntem doar 250.489 locuitori, cu aproape 70.000 mai putini decat la numaratoarea trecuta. Prefectul: Primaria nu a fost in stare sa recenzeze toata populatia. Reactia lui Dominic Fritz

TIMISOARA. Au fost facute publice rezultatele oficiale, finale, ale recensamantului din 2022. Conform reprezentantilor institutului de statistica si ai Prefecturii, in acest moment Timisoara are cu aproape 70.000 mai putini locuitori decat la precedenta numarare, in 2011, si aceasta nu pentru ca ar fi scazut dramatic populatia, ci pentru ca primaria nu a reusit sa o recenzeze.

CITESTE SI: Colterm cere 80 de milioane de lei, banii pentru certificatele de poluare. Altfel, la 1 mai ar putea intra in faliment

Situatia e sumbra. In decembrie s-au anuntat rezultatele nationale si judetene, iar atunci am aflat ca Timisul a pierdut 33.007 locuitori, ajungand la o populatie de 650.533.

Cea mai dramatica veste de azi tine de Timisoara. Orasul a scazut cu 68.440 de locuitori (21,4%) fata de anul 2011. Din 319.279 persoane am ajuns 250.489.
Localitatea cea mai mica ramane Bara (299 persoane), cea mai mare comuna ramane Girocul, cu o crestere de 265%, la 22.270 persoane.

Consider conducerea Primariei Timisoara responsabila de aceasta scadere. Va dau o singur indicator: recenzorii angajati de primarie aveau de recenzat 341 de zone. 80 dintre ele nu au fost recenzate, pentru ca Primaria Timisoara nu a reusit nici macar sa angajeze pe bani frumosi acesti recenzori. Asadar, 23% din sectoarele Timisoarei nu au fost recenzate.

Scaderea populatiei este de 21,4%. Faceti voi legatura.
Din pacate, asta inseamna bani mai putini de la buget, mai putina Politile Locala si multe alte servicii ce se vor reduce. Îmi pare rau ca demersurile si solicitarile mele publice de anul trecut, inclusiv pentru angajarea ca recenzori a elevilor sau profesorilor în vacanta, nu au fost ascultate„, transmite prefectul de Timis Mihai Ritivoiu.

Potrivit Recensamantului realizat in 2022, Romania are 19.053.815 persoane, in scadere cu 1,1 milioane locuitori fata de Recensamantul precedent din 2011. Majoritatea populatiei rezidente este formata din femei (51,5%) si traieste in mediul urban (52,2%).

Judetul Timis a pierdut 33.007 locuitori fata de anul 2011. De asemenea, Timisoara are cu 68.430 de locuitori mai putini fata de Recensamantul din 2011, scaderea fiind de 21,4%. De la o populatie de 319.279 locuitori in 2011, Timisoara are acum, oficial, doar 250.849 de locuitori.

Vor scadea sumele de bani care sunt alocati de la bugetul de stat si se va diminua numarul politistilor locali.

Cea mai mica localitate din judet ramane comuna Bara, cu 292 de locuitori, iar cea mai mare comuna din Timis este Giroc, unde locuiesc oficial 22.270 persoane.

Si in Lugoj populatia a scazut cu 12%, ajungand la 35.000 de suflete.

Fenomenul de imbatranire s-a accentuat, varsta medie a populatiei rezidente pentru judetul Timis crescand la 41,6 ani (fata de 39,7 ani la RPL2011). Fata de varsta medie pe tara, varsta medie a judetului Timis este mai mica cu 0,8 ani. In ierarhizarea judetelor dupa varsta medie, Timisul se plaseaza pe locul 11.

Indicele de imbatranire demografica (numarul persoanelor varstnice de 65 ani si peste care revine la 100 de persoane tinere, sub 15 ani) in judetul Timis este 113,3 persoane varstnice la 100 persoane tinere, mai mic decat media nationala de 121,2 persoane varstnice la 100 persoane tinere cu 7,9.

Toate datele si numarul de locuitori din fiecare comuna si oras din Timis pot fi consultate AICI.

UPDATE: Primarul Dominic Fritz a reactionat, dupa ce prefectul de Timis, Mihai Ritivoiu a spus ca Primaria Timisoara nu a fost in stare sa gestioneze corect Recensamantul populatiei. Fritz spune ca este evident ca in Timisoara populatia a crescut, nu a scazut.

„Pentru toata lumea care traieste in Timisoara este evident ca populatia noastra nu este in scadere. Am luat act de faptul ca rezultatul acestui recensamant ratat a dat o cifra de 251.000 de locuitori pentru Timisoara. Adevarul este ca nimeni nu ne poate spune si nimeni nu ne-a spus pana acum cum s-a nascut aceasta cifra. Orice acuza ca Primaria Timisoara ar fi cumva de vina pentru aceasta cifra este absolut absurda si fiecare emite aceasta cifra stie ca este absurda. De ce? Pentru ca acest recensamant a avut 3 etape. Una dintre aceste etape a fost gestionata cu ajutorul Primariei Timisoara. Prima etapa a fost autorecenzarea, cu un sistem digital care de foarte multe ori a dat rateuri. A doua etapa a fost recensamantul asistat si din casa in casa, unde implicarea Primariei a fost sa angajeze recenzori care sa mearga din casa in casa si o sa spun ceva despre asta. Dar, a treia etapa, si una foarte importanta, pentru ca bineinteles nu 100% din populatie a fost gasita acasa, a treia etapa a fost sa se completeze aceasta baza de date din surse administrative. Ce inseamna surse administrative? Ca sa se uite cineva cine cu adevarat are buletin si resedinta in Timisoara la Evidenta Populatiei. S-a facut aceasta a treia etapa din surse administrative si din aceasta etapa reiese aceasta cifra de 251.000 de oameni, doar ca inca o data nimeni nu stie care a fost calculul care a stat la baza acestei etape”, a declarat Fritz.

Primarul a cerut o transparentizare a cifrelor de la Recensamant.

„Eu cer o transparentizare clara a acestor date, cum s-a ajuns de la numarul oamenilor care s-au autorecenzat sau au fost recenzati de catre recenzori la aceasta cifra. Si stim ca in primele doua etape au fost recenzati 191.000 de oameni. Acum, cifra finala este de 251.000. Nimeni nu stie cum si de ce si cer sa se transparentizeze aceste date”, a mai spus Fritz.

Dominic Fritz a mai precizat ca dupa pararea lui, aproximativ 100 de recenzuri au renuntat din cauza ca au fost prost platiti pentru aceasta activitate.

„Asta este important pentru increderea oamenilor in acest proces de recensamant. Eu nu pot sa va spun ce s-a intamplat. Eu pot sa va spun ca la Evidenta Populatiei nu a venit nimeni sa ceara baza noastra de date, in care, inca o data, avem inregistrati 309.000 timisoreni. Ce pot sa va spun pentru ca stiu ca asta a fost un repros din partea prefectului, care prefectul reprezinta politic Guvernul, Guvern care a organizat acest recensamant, este ca intr-adevar in aceasta etapa in care Primaria Timisoara a ajutat sa se faca aceasta recenzare acasa, noi am fost doar instrumentul unui sistem national. Tabletele ne-au venit, de foarte multe ori s-au blocat, si cel mai grav atunci si am atras atentia, a fost ca a fost o plata unitara pe toata tara de 7 lei pe chestionar si foarte multi recenzori au spus ca pentru banii astia nu merita aceasta munca. Si e clar ca poate in estul Romaniei, sau in sudul Romaniei, poate e un salar mai bun si a fost mai simplu, si in Timisoara trebuia sa avem un salar, macar noi ca primarie sa avem voie sa platim mai mult pentru fiecare recenzor. Am avut pentru fiecare sector cate un recenzor, dar bineinteles ca pe parcursul acestei proceduri au renuntat cred ca 100 din 350 de recenzori. Asta a fost aceasta etapa, dar indiferent de aceasta etapa de recenzare a fost aceasta suplimentare din surse administrative si acolo este acest mare semn de intrebare”, a mai precizat Dominic Fritz.

 

Exit mobile version