Noutati :

Readuc la frumusetea de odinioara 100 de case din Banat. Fii si tu in echipa de voluntari inimosi ce vor scoate la lumina bijuterii de un secol!

31 mai, 2018 - 10:17 AM
Autor: Redactie      
Categorie: SOCIAL
0

TIMISOARA. Case din tot Banatul vor fi refacute cu sprijinul voluntarilor de la Asociatia Acasa in Banat.

La aniversarea centenarului Marii Uniri, Asociatia Acasa in Banat demareaza un proiect prin care isi propune sa va pune in valoare casele vechi de un veac, din tot Banatul.

In cadrul proiectului asociatiei Acasa in Banat, vor fi alese case cu valoare arhitecturala din judetele Timis si Caras Severin, case reprezentative pentru regiunea Banatului, pe care vrem sa le pastram si sa le aratam generatiilor urmatoare. De asemenea, vor fi sprijinite familii care au nevoie de o mana de ajutor.

Renovarea va fi facuta cu ajutorul voluntarilor si va dura o singura zi pentru fiecare casa. Lucrarile vor fi doar de interventie rapida, in special pentru a opri procesul de degradare. Este vorba de mici reparatii, vopsiri ale fatadei, gardului, ale portii. Casele alese in cadrul proiectului vor fi case vechi, reprezentative pentru arhitectura locului, case care au aproximativ 100 de ani, la care nu s-a intervenit agresiv la nivelul fatadei si sunt locuite in prezent de proprietarii lor.

Proiectul are si o componenta sociala, deoarece vor fi ajutate si familii si persoane care nu au posibilitatea sa faca aceste interventii la casele in care locuiesc.

Vrem ca in acest proiect sa implicam si comunitatile locale, care vor si isi doresc sa pastreze in continuare aceste case frumoase, dar uneori nu stiu cum sa o faca. Exact ca pe vremuri, oamenii pot sa dea o mana de ajutor, sa doneze materiale de constructie sau vopseluri, sau sa vina sa zugraveasca fatada sau sa repare gardul, sa vina cu un sac de nisip sau cu o roaba si sa se implice direct in renovare, fiecare dupa puteri” – a declarat Radu Trifan, presedintele Asociatiei Acasa in Banat.

In prima parte a anului, membrii asociatiei, alaturi de comunitatea locala, au renovat primele trei case in satul Valeapai, comuna Ramna. A patra casa care va fi renovata in cadrul acestui proiect, este casa cu nr. 17 din satul Ramna, comuna Ramna, jud. Caras Severin. Casa are o vechime de peste 100 de ani si a fost grav afectata de inundatiile din 2016, iar proprietara, o batrana de 78 de ani, nu mai are posibilitatea si nici puterea sa o renoveze. Astfel, sambata, 2 iunie, de la ora 09:00, voluntarii Asociatiei Acasa in Banat, alaturi de oameni din Ramna si din zona, vor da o noua viata casei si un nou inceput batranei care locuieste aici.

In tot Banatul, cresterea economica, de-popularizarea satelor traditionale dar si modernizarea au lasat in urma oamenii si casele lor. Astazi, case vechi care au vazut istoria, sunt abandonate, lasate in paragina sau modificate pana cand au ajuns de nerecunoscut. Acum, satele banatene sunt in continua schimbare, casele din lemn sau lut sunt demolate sau modificate fara a se pastra identitatea locului, dispar fatadele si culorile lor, gardurile si portile lor, si odata cu ele, farmecul si unicitatea fiecarei localitati in parte.

Asociatia Acasa in Banat isi propune sa pastreze patrimoniul cultural al regiunii Banat, sa redea culoare satului banatean, sa redescopere adevaratele valori: oameni buni si gospodari, case frumoase si povestile lor. Avem grija de ele sa le dam mai departe, sa nu piara in timp si in uitare.

Mai multe detalii despre donatii in materiale sau obiecte, precum si pentru programul renovarilor gasiti pe pagina de Facebook a Asociatiei Acasa in Banat.

Donatii se pot face catre:
Asociatia Acasa in Banat, CIF 39329018
sat. Valeapai, nr.134, comuna Ramna, judetul Caras-Severin
IBAN: RO58BPOS36821486626RON02Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...