Noutati :

Reactia RETIM, dupa ce Consiliul Local Timisoara a respins modificarea tarifelor pentru colectarea deseurilor

23 iulie, 2019 - 08:55 AM
Autor: Redactie      
Categorie: SOCIAL
5

„Referitor la informațiile apărute în presă după ședința Consiliului Local Timișoara de luni 15 iulie legate de implementarea „Plătește pentru cât arunci”, ADID Timiș și RETIM Ecologic Service SA atrag atenția asupra faptului că aceasta este una dintre măsurile obligatorii de implementat în toată țara ca urmare a adoptării Ordonanței de Urgență 74 din luna iulie 2018.

Astfel, prin Legea nr. 31/2019 pentru aprobarea OUG nr. 74/2018 (prin care se aduc modificări și completării ale Legii nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor) este prevăzut că:

“Art 17. Autoritățile administrației publice locale ale unităților administrativ-teritoriale sau, după caz, subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor, respectiv asociațiile de dezvoltare intercomunitară ale acestora, au următoarele obligații:
(…)
e) să implementeze, începând cu data de 1 ianuarie 2019, dar nu mai târziu de data de 30 iunie 2019, cu respectarea prevederilor Ordonanței Guvernului nr. 21/1992 privind protecția consumatorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare, instrumentul economic «plătește pentru cât arunci», bazat pe cel puțin unul dintre următoarele elemente:
(i) volum;
(ii) frecvență de colectare;
(iii) greutate;
(iv) saci de colectare personalizați;
f) să stabilească și să aprobe, începând cu data de 1 ianuarie 2019, dar nu mai târziu de data de 30 iunie 2019, pentru beneficiarii serviciului de salubrizare tarife distincte pentru gestionarea deșeurilor prevăzute la lit. a), respectiv pentru gestionarea deșeurilor, altele decât cele prevăzute la lit. a) și sancțiunile aplicate în cazul în care beneficiarul serviciului nu separă în mod corespunzător cele două fluxuri de deșeuri”

Astfel, împreună cu alte măsuri, sunt obligatorii prin lege și schimbarea sistemelor actuale de colectare și de calcul al facturilor pentru salubrizare. ADID Timiș, în calitatea sa de reprezentant al tuturor primăriilor din județ și principalul organism responsabil pentru sistemul de management integrat al deșeurilor în Timiș, este promotorul proiectului „Plătește pentru cât arunci” care va fi implementat în zona 0 Ghizela si zona 1 Timișoara de către RETIM și în alte zone ale județului de către alți furnizori de servicii de salubritate (conform contractelor de concesiune aflate în vigoare).

ADID Timiș și RETIM Ecologic Service fac eforturi comune pentru informarea principalelor audiențe – a administrațiilor locale, a presei și a populației – astfel încât aplicarea acestei legi, a cărei termen de implementare expiră luna aceasta, să se desfășoare cât mai simplu și mai rapid. De asemenea avem încredere că populația din Județul Timiș a înțeles importanța selectării deșeurilor pentru a reduce cantitățile depozitate și se va conforma noilor reguli, dând dovadă de comportament ecologic corect.

De asemenea, dorim să atragem atenția asupra faptului că în ședința Consiliului Local Timișoara a fost respinsă, în mod inexplicabil, o modificare a tarifului de colectare pentru operatorul RETIM datorată în proporție de 100% modificării tarifului de operare a Colterm, care preia deșeurile colectate de RETIM. Precizăm că în luna martie 2019, Consiliul Local a Municipiului Timișoara a aprobat modificarea tarifelor de preluare a deșeurilor practicate de către Colterm. Cu toate acestea, având în vedere apartenența Municipiului Timișoara la ADID Timiș, votul negativ al Consiliului Local Timișoara nu modifică decizia AGA ADID Timiș care a aprobat modificarea de tarife a operatorului RETIM.

În mod clar, tarifele aflate în discuție nu au legătură cu noul sistem de tarifare ce face obiectul OUG 74, în ceea ce privește aplicarea instrumentului „Plătește pentru cât arunci”, se arata intr-un punct de vedere formulat de catre reprezentantii RETIMInformatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

 • 5comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

 1. Nu va mai ajung banii nesimtitilor? Sa va fie rusine Retim… ani la randul v-ati batut joc de orasul asta, iar colectarea lasa de dorit. La munca hotilor!

 2. Acolo scrie „plătește pentru cât arunci” nu „plătește pentru ca niște paraziți să trăiască din munca ta”.

 3. Doar ce au trecut doua masini de gunoi de la retim si au imputzit toata strada

 4. Noi am vrea sa platim dupa cat aruncam ( dupa volum, dupa greutate etc), numai ca voi va trebui sa ne aduceti SACI PERSONALIZATI, dar mai ales sa organizati locurile de depozitare a acestora. Si totul va fi OK. Atata timp cat voi lasati tomberoanele la voia intamplarii ( sunt ale voastre, nu-i asa?) si se arunca gunoiul de unii indivizi, unde vor si cat vor, plata dupa cat aruncam NU VA FI VIABILA!!!! Va fi tot o pacaleala.

 5. „Draga” RETIM. Din aceste criterii: (i) volum; (ii) frecvență de colectare; (iii) greutate; (iv) saci de colectare personalizați; … pe care sunteti in stare sa le impelementati si cum??? .
  Pledoaria dlui director – manager – … (scuze dar i-am uitat numele) de acum cca 2 saptamani, nu a avut nimic concret (etapizare, organizare, realizare infrastructura, … ). Ma asteptam ca dupa neacceptarea revoltata a „tehnologiei de colectare” (care, continut etape, infrastructura, … ???) sa intocmeasca pliante – cu angajamentele concrete ulterioare, asumabile – din care „cetateanul sa inteleaga ceva si nu „vise eroice”. Sau reintroducem sistemul … este o hotarare de partid si nu se discuta” (vezi inainte de 1989). Si acum cineva se mira? pentru ce?
  Foarte bine a facut PMT si sper sa nu revina sub imperiul …” (???).
  Eu propun pentru RETIM un zbor pe luna (sa-si numeasca candidatul), nu stiu cum, dar … dupa 1/2 ani voi fi dezamagit ca RETIM nu va fi de acord sau, mai rau nu a organizat zborul..