Noutati :

Razboi de gherila intre sindicatele din invatamantul timisean: luptele se dau pentru cotizanti

11 martie, 2013 - 09:25 AM
Autor: Catalin Radu      
Categorie: SOCIAL
0

Structura sindicala care are cei mai multi membri in unitatile scolare din judetul Timis, „Sindicatul Independent al invatamantului Preuniversitar „Spiru Haret”, este acuzata de o alta organizatie ca a recurs la promisiuni false si chiar ilegale pentru a-si mari numarul cotizantilor.

Potrivit liderului unui „peste mai mic” din lumea sindicala timiseana, membrii sunt atrasi cu promisiunea ca vor primi credite pentru cursuri de perfectionare, fara a participa efectiv la acestea.

„Se folosesc de un fals. Profesorilor li se spune ca daca vor sa primeasca un numar de credite trebuie sa semneze ca intra in sindicatul respectiv. insa nu au cum sa le primeasca, deoarece proiectul acela este de anul trecut si nu mai pot fi trecuti oameni pe lista, pe usa din dos. in mod normal, pentru un curs trebuie sa te inscrii cu sase luni inainte. Oamenii sunt pescuiti cu tot felul de minciuni. Una dintre ele este si informatia falsa ca sindicatul nostru este obligat sa continue procesele pentru persoanele care au iesit din structurile lui”, a declarat Radu Bilavu, presedintele Sindicatului invatamantului Preuniversitar „Paul Popescu Neveanu” Timis.
Potrivit informatiilor oferite de sindicalisti, cea mai folosita metoda este cea a intimidarii prin intermediul directorilor de scoli. „Am fost de fata cand directorul scolii a comis un abuz. Profesorilor li s-au promis credite si s-au impartit fise pentru a trece la respectivul sindicat. Daca nu strang un numar suficient de credite, pot ramane fara post. Au fost multe cazuri de acest fel, stiu si de la alti colegi din alte localitati”, a spus un invatator timisean, care a dorit sa ramana sub protectia anonimatului pentru a nu avea probleme cu directiunea scolii unde preda.

Contraatac dur

De cealalta parte, presedintele sindicatului acuzat spune ca argumentele cu care este atacat sunt false. „Concurenta neloiala prin dezinformare face acest domn, care nu are ce cauta in aceasta functie. Faptul ca ei nu au fost in stare sa acceseze niciun proiect european este o dovada. Noi suntem deja la al doilea, cu sute de beneficiari implicati. Ei nu au niciun proiect, spun doar ca urmeaza sa faca. Atunci unde este concurenta neloiala? Iar faptul ca el afirma ca se iau credite de pomana este penal. Voi anunta, cu privire la acest fapt, Ministerul Educatiei, casele corpului didactic si inspectoratele scolare. Este inadmisibil sa se arunce un asemenea blam, o rusine, pe atatea institutii. Ca el isi pierde oamenii, e treaba lui. Inseamna ca nu isi face datoria”, a precizat Virgil Popescu, liderul Sindicatului „Spiru Haret” din Timis.

Conform declaratiilor acestuia, este neadevarat si faptul ca directorii de scoli ar face presiuni pentru a convinge profesorii sa treaca in randurile sindicatului. „Este o alta gogorita. Prin ceea ce face, dovedeste ca nu este nici lider de sindicat, nici profesor”, a atacat Popescu.

Intre sindicate, bataliile se dau pentru atragerea de membri cotizanti. Fiecare sindicalist din invatamant plateste o cotizatie de un procent din salariu catre organizatia pe care o alege. Un membru poate alege oricand un alt sindicat, restrictiile in aceasta privinta fiind inexistente. In Timis, circa 6.000 de membri sunt inscrisi in „Spiru Haret”, in timp ce pe listele „Paul Popescu Neveanu” exista putin peste 1.000 de semnaturi.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...