Raul Olajos: ‘Atac la Justitie prin nationalizarea patrimoniului privat al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati’

Proiectul de modificare a Legii contabilităţii şi Ordonanţei 65/1994 privind organizarea activităţii de expertiză contabilă şi a contabililor autorizaţi a stârnit nemulţumiri printre profesioniştii în domeniu.

Raul Olajos, consilier judeţean din partea USR, membru CECCAR şi expert judiciar se exprimă în termeni deosebit de duri faţă de aceste modificări dezbătute de Parlament: „Asistăm astăzi la o versiune OUG 13 în varianta tehnică și indirectă. Parlamentarii PSD, cu susținerea PNL, au scos din sertar un proiect de lege care vizează activitatea experților contabili și au amendat-o până au deturnat scopul inițial al legii, adică reglemantarea și punerea în concordanță a acestei activități cu interesul public.

Nu doar că proiectul restrânge sfera de activitate a experților contabil în cadrul expertizelor, prin eliminarea expertizelor fiscale (în 2019 a fost pronunţată Hotărârea 6457 a Inaltei Curţi prin care se atestă capacitatea expertului contabil judiciar de a efectua expertize contabile inclusiv cu componentă fiscală), dar blochează și o serie de expertize în dosare aflate la poliție, DIICOT, Parchete, iar reluarea expertizei poate conduce la prescrierea faptelor.”

Însă modificările privesc nu doar organizarea profesională, ci şi modul de organizare al CECCAR (Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România) şi independenţa acestui corp profesional: „Pe lânga toate acestea se mai are în vedere și naționalizarea patrimoniului privat în valoare de 50 milioane euro al unei asociații de profesioniști, care și-au construit sedii și instrumente de lucru din cotizații ale membrilor. Prin preluarea patrimoniului, Guvernul are grijă ca viitoarele expertize judiciare sa fie influenţate prin dependența profesiei din fondurile publice. Totodată Ministerul Finanțelor vrea să numească administratori în loc de președinți liber aleși de către membri.

În calitate de membru CECCAR Timiș și expert judiciar știu foarte bine ce înseamnă să poți profesa liber și să poți stabili prejudicii în dosare penale instrumentate de DNA sau DIICOT fără influența statală. Doar așa s-au limitat abuzurile în administrația timișeană, personal expertizând unele dosare care s-au finalizat cu condamnarea și  arestarea, de exemplu, a întregului Departament Patrimoniu din Primăria Timişoara condus de Nicușor Miuț.” mai adaugă consilierul judeţean Raul Olajos.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...

    Pareri

  1. stercalau cop spune:

    Da ce credeai cadaca incepe nationalizarea se opreste numai la averile rusilor.a inceput in lume si se va extinde in primul rind la pamint ,paduri api la ce este deasupra.