Noutati :

Raportul de monitorizare de la Bruxelles pentru Timisoara 2021: E esential sa se rezolve finantarea publica

19 iulie, 2019 - 04:16 PM
Autor: Redactie      
Categorie: CULTURA
2

TIMISOARA. Al doilea raport de monitorizare al Comisiei Europene pentru Timisoara 2021 – Capitala Europeana a Culturii a fost facut public, iar expertii au atras atentia ca ”este esential” sa fie rezolvata finantarea publica.

CITESTE SI: Festivalul Plai din Timisoara, mai aproape de start. Cine urca pe scena 

Comisia Europeana a dat publicitatii al doilea raport de monitorizare, iar acesta poate fi consultat AICI.

Raportul detaliaza temele de discutie din timpul vizitei de monitorizare, precizand ca „Asociatia Timisoara 2021 – Capitala Europeana a Culturii (Timisoara 2021) a depus, inainte de intalnire, un raport detaliat si cuprinzator in care a prezentat activitatile desfasurate dupa prima intalnire de monitorizare si raportul intermediar de progres pana in aprilie 2019.” De asemenea, raportul mai contine doua sectiuni esentiale: Recomandari si concluzii, si Pasii urmatori.

Grupul de experti apreciaza ca partile interesate la nivel local si national (n. trad. – stakeholders) trateaza ECoC/capitala culturala ca pe o prioritate. Cu toate acestea, grupul se astepta ca, in urma ultimei vizite in situ din iunie 2018, mai multi pasi sa fi fost parcursi; cu toate acestea, recunoaste si apreciaza munca desfasurata de echipa Timisoara 2021 si de oras. (…) In special, este esential sa se rezolve problemele legate de procedurile de finantare publica. Este necesar sa se inceapa implementarea planului de productie pentru programul artistic care a fost angajat in dosarul de candidatura. Aceasta este conditia necesara pentru ca proiectul sa avanseze de la proiectare la implementare”, consemneaza grupul de experti.

Comisia Europeana va efectua a treia vizita de monitorizare in toamna anului 2020, conform planificarii initiale. Conform procedurii standard, la sfarsitul acestei vizite grupul de experti va face recomandarea catre Comisie in legatura cu acordarea premiului Melina Mercouri Timisoarei 2021.

Consultantul artistic in perioada de start-up in proiectul Timisoara Capitala Europeana a Culturii 2021, Chris Torch, a transmis, la incheierea mandatului, o scrisoare deschisa in care spune ca ”exista ingrijorarea reala” ca Uniunea Europeana sa ia in calcul retragerea titlului acordat Timisoarei.

Momentan exista ingrijorarea reala ca Uniunea Europeana va lua in calcul retragerea titlului acordat Timişoarei. Mai exista posibilitatea la fel de reala ca ultima etapa – acordarea Premiului Melina Mercouri (1.5 milioane euro) – sa nu mai aiba loc. Comisia de Monitorizare a UE a fost şocata atunci cand a trebuit sa asculte explicatiile confuze şi neconvingatoare legate de suma derizorie de fonduri acordata din suma totala promisa de catre autoritatile publice Asociatiei TM2021. Iar atunci cand acele fonduri au existat, au fost facute disponibile intr-un mod haotic, niciodata la datele la care fusesera promise, nerespectand angajamentele semnate”, spune Torch in scrisoarea sa.

Recent, Guvernul Romaniei a prevazut pentru Asociatia TM2021 53 de milioane de lei, credite de angajament pentru perioada 2019-2022.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 2comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. care finantare ? tara se scufunda iar ministrul de finante accelereaza procesul, faptul ca se va retrage titul nu cred ca va mai mira pe cineva.
    rolul primarului in acasta speta este doar unul de decor, din cite se pare !

  2. Nu am timp sa citesc raportul … fiindca nu sunt platit sa rezolv problemele legate de Timisoara Capitala Culturala Europeana 2021. Dar pun o intrebare in calitate de cetatean si cititor al acestui ziar: CARE SUNT PROIECTELE CONCRETE CARE NU AU FINANTARE ASIGURATA??? Ar fi interesant de aflat care sunt aceste proiecte si cine sunt initiatorii lor, precum si alte detalii legate de acestea. Multumesc,