Noutati :

Raed Arafat: Nu putem exclude luarea unor masuri mai drastice. Sunt peste 300 de focare de coronavirus in tara

7 august, 2020 - 09:11 AM
Autor: Redactie      
Categorie: NATIONAL
1

In Romania, in momentul de fata, sunt peste 300 de focare de coronavirus. Foarte multe dintre ele sunt limitate si situatia e sub control, spune Raed Arafat, seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta.

Focarele pentru care noi luam masura de carantina, atunci cand carantinam o localitate, sunt focarele de transmitere comunitara. Deci, daca este o localitate cu o cifra mare de cazuri, dar care sunt concentrate la un azil de persoane varstnice, atunci masurile se iau pe azilul respectiv – carantinarea azilului, a personalului; daca avem o localitate de 1.500 de persoane si avem 14 cazuri, 10 cazuri, 15 cazuri, este transmisie in comunitate, in mai multe familii, atunci luam masura de a carantina localitatea.

De ce? Pentru ca nu este suficient sa izolezi persoanele si contactii lor directi. Acolo, daca s-a transmis in comunitate, inseamna ca mai avem mai multe persoane in comunitate probabil asimptomatice, de care nu stim si care transmit. Si atunci, aceasta comunitate se pune sub carantina, DSP-ul poate sa organizeze testari mai multe in localitatea respectiva, se descopera mai multi care au fost infectati sau nu si pot sa se concentreze eforturile de prevenire pe comunitatea respectiva. Acesta este rostul carantinarii unei localitati, pe care o facem, daca vedem ca este raspandire comunitara serioasa”, a explicat Raed Arafat la Digi24.

Secretarul de stat in MAI a mai spus ca va veni un moment in care nimeni nu va mai putea exclude total luarea unor masuri mai drastice, insa totul depinde de evolutia pandemiei.

Noi am luat, am carantinat unele localitati, chiar daca s-au suparat pe noi primarii din localitatile respective, chiar si recent. Am luat anumite masuri punctuale si asta fac multe tari acum, dar sunt situatii in care daca vezi ca scapa total sub control si incepe sa fie o crestere mare, exponentiala, se pot reimpune anumite masuri drastice. Poate ca nu faci un total lockdown in toata tara, dar faci intr-un judet, il faci intr-o zona in care vezi ca este o raspandire majora”, a spus seful DSU.

Nu suntem in acest scenariu inca, dar putem sa ajungem si peste o luna, si peste doua, si in timpul toamnei, si in timpul primaverii anului viitor sa ajungem la scenarii grele, daca boala se va comporta intr-un fel pe care nu putem sa-l controlam”, a avertizat secretarul de stat in MAI.

Nu panicam pe nimeni, la acest moment masurile noastre sunt de prevenire, masurile pe care le recomandam populatiei si masurile concentrate local pe localitatile care au un numar mai mare de cazuri, unde incercam sa limitam iesirea din ele si sa limitam transmiterea.”, a adaugat Raed Arafat.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Pana la / dupa alegeri nimeni nu are curaj sa ia masuri si – drept urmare – populismul va domina viata din Romania.