Noutati :

Puscarie intre 5 si 15 ani daca raspandesti intentionat boli contagioase si victima moare. Proiect pentru inasprirea pedepselor

19 martie, 2020 - 08:18 AM
Autor: Redactie      
Categorie: NATIONAL
1

Un proiect care prevede inchisoare intre 3 si 10 ani pentru cei care infecteaza cu boli contagioase doua sau mai multe persoane si intre 5 si 15 ani de inchisoare, daca fapta a avut ca urmare moartea victimei, va fi depus in Senat de trei senatori intre care si unul de Timis.

Inititiva a 3 senatori PNL, Alina Gorghiu, Iulia Scantei si Daniel Fenechiu, modifica si completeaza articolul 352 „Infractiuni contra sanatatii publice – Zadarnicirea combaterii bolilor”, din Legea 286/2009 privind Codul penal.

Aceasta vine dupa ce mai multi romani au infectat zeci de persoane dupa ce au ascuns cu buna stiinta ca au coronavirus.

Modificarile propuse prin proiectul de lege sunt urmatoarele:

„Art. 352 – (1) Nerespectarea masurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase daca a pus in pericol sanatatea, integritatea sau viata uneia sau mai multor persoane sau a creat un pericol cu privire la raspandirea unei boli infectocontagioase, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda.

(2) Daca fapta prevazuta la alin. (1) a fost savarsita de catre o persoana suspectata sau confirmata medical ca fiind infectata cu o boala infectocontagioasa, pedeapsa este inchisoarea de la 1 la 5 ani.

(3) Daca faptele prevazute la alin. (1) si (2) au avut ca urmare raspandirea unei boli infectocontagioase sau infectarea unei alte persoane, pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 7 ani.

(4) Daca faptele prevazute la alin. (1) si (2) au avut ca urmare infectarea a doua sau mai multor persoane, pedeapsa este inchisoarea de la 3 la 10 ani.

(5) Daca faptele prevazute la alin. (1) si (2) au avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este inchisoarea de la 5 la 15 ani”.

De asemenea, „(6) Omisiunea de a divulga autoritatilor competente in prevenirea, combaterea si tratarea bolilor infectocontagioase a unor informatii esentiale cu privire la posibilitatea de a fi intrat in contact cu o persoana suspecta sau confirmata ca fiind infectata cu o boala infectocontagioasa, precum si orice alte informatii necesare efectuarii anchetelor epidemiologice, se sanctioneaza cu inchisoarea de la 1 la 5 ani”.

Limitele pedeapei sunt majorate cu jumatate daca „faptele savarsite in conditiile prevazute de alin (1), (2) (3) (4) (5) si (6) au condus la infectarea personalului medical sau autoritatilor angajate in prevenirea si combaterea bolilor infectocontagioase ori au determinat reducerea in mod substantial a capacitatii de functionare a unui spital sau a oricarei alte institutii publice”.

In forma in vigoare a Codului penal este prevazut ca: „(1) Nerespectarea masurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, daca a avut ca urmare raspandirea unei asemenea boli, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda. (2) Daca fapta prevazuta in alin. (1) este savarsita din culpa, pedeapsa este inchisoarea de la o luna la 6 luni sau amenda”.

Unul dintre initiatorii propunerii legislative, senatorul PNL de Timis Alina Gorghiu, a explicat pe Facebook ca legislatie in aceasta privinta trebuie actualizata.

Marirea pedepselor pentru cei care propaga bolile contagioase! Asta prevede initiativa legislativa a carei initiator sunt, impreuna cu colegii mei senatori, Laura-Iuliana Scantei si Daniel Fenechiu. Dar este un proiect pentru care astept semnaturi de la parlamentarii tuturor partidelor politice!!! Pentru ca trebuie sa actualizam legislatia. Este anacronica pedeapsa, dar si actualul text al infractiunii! si, in mod sigur, barbatul internat la Gerota, care a imbolnavit numai pana acum peste 52 de persoane, tanara din Hunedoara, care nu a respecta izolarea, exact asta nu au facut. Ceea ce a pus insa capac a fost romanul care, desi stia ca e infectat, s-a urcat intr-o aeronava cu 60 de pasageri, punand in pericol sanatatea si poate chiar viata acestora”, a scris Alina Gorghiu, miercuri, pe Facebook.

Ea mai spune acestea au fost fapte grave, „iar regimul sanctionator din Romania este mult prea bland pentru infractiunea in discutie, din moment ce nu i-a facut sa constientizeze amploarea situatiei si sa aiba o conduita corespunzatoare”.

https://www.youtube.com/watch?v=4xBzYwiEpM4Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Ei,uite o veste!!Acum,de dimineata ,un grup de trei derbedei,beau cafea linga schimb valutar pe Gh.Lazar….pe la ora 10 a.m…Alergau dupa oamenii in varsta care treceau pe linga ei,le tuseau in fata…cu ,,crestineasca,, urare:,,Ia corona,du-te acasa si mori,,!!!Nici urma de politai sau de ,,reactie,, din partea cetatenilor!!!Ce facem?????