Noutati :

Punem cruce titlului de Capitala culturala europeana pentru Timisoara? Asociatia TCCE, in bucluc

16 septembrie, 2015 - 12:45 PM
Autor: Roxana Deaconescu      
Categorie: ADMINISTRATIE
3

TIMISOARA. In timp ce Asociatia Timisoara Capitala Culturala Europeana pregateste dosarul de candidatura pentru acest titlu, proiectul s-au putea duce pe Apa Sambetei. Inspectorii Curtii de Conturi sustin ca banii dati de municipalitate asociatiei infiintata la Timisoara ar fi ilegali. Primaria a facut contestatie si asteapta acum verdictul, care ar putea fi unul naucitor.

Asociatia TCCE a fost infiintata in urma cu mai multi ani, pentru pregatirea candidaturii Timisoarei la titlul de Capitala culturala europeana in anul 2021. Primaria Timisoara este membru fondator si aloca an de an o cotizatie insemnata, in baza unui proiect de hotarare aprobat dupa un contract de asociere. In primavara acestui an, municipalitatea a crescut finantarea la aproape 100.000 de euro pe an. In urma cu doi ani aloca doar 2.700 de euro.

Raportul Curtii de Conturi nu vorbeste numai despre Asociatia TCCE, ci si despre asociatiile infiintate pentru cluburile sportive din Timisoara, de fotbal, rugby, handbal si baschet. Potrivit primarului Robu, toate aceste asociatii au fost infiintate cu aviz de legalitate de la judecatorie. Tocmai de aceea, edilul nu-si explica cum pot veni auditorii Curtii de conturi sa spuna ca finantarile sunt ilegale.

„Asteptam judecarea contestatiei noastre la Curtea de Conturi. Primaria a depus contestatie la raportul intocmit de catre echipa de audit local. Mi se pare de-a dreptul deplasat sa fie considerate ilegale finantarile pentru fotbal, rugby, handbal si baschet, respectiv pentru activitatea de promovare a Timisoarei in plan cultural la Asociatia Timisoara Capitala europeana a culturii, pentru ca toate aceste 5 asociatii non-profit, deci asociatii cu obiective pur sportive, respectiv culturale au girul de legalitate din partea Judecatoriei. Mi se pare ca este total in contradictie cu normele unui stat de drept ca Curtea de conturi sa vina peste Judecatorie si sa vina sa spuna ca este ilegal. In jur de 35 de milioane de lei cred ca este suma totala, este o suma mare stransa din 2010 incoace, pentru ca in 2010 s-a constituit prima structura de tipul acesta pentru baschet, toata lumea a considerat ca este ilegala, perfect legala”, a explicat Robu.

Nicolae Robu: Eu nu mai imi pot asuma raspunderea finantarii

In conditiile in care inspectorii Curtii de Conturi resping contestatia Primariei Timisoara, capitala Banatului si-ar putea lua adio de la titlu, spune primarul Nicolae Robu, pentru ca el nu si-ar mai asuma sa aloce bani in continuare. Municipalitatea va apela, probabil, la instanta, dar cert este ca primaria nu va mai da niciun leu pana cand lucrurile nu se vor lamuri.

„Doamne fereste, daca cumva noi vom pierde contestatia, in acel moment decizia Curtii de Conturi devine executorie si eu, personal, nu mi-as mai putea asuma raspunderea sa continui punerea in aplicare a hotararilor de consiliu local prin care se asigura asocierile respective si finantarile conexe lor. La fel ar fi si in cazul Asociatiei Timisoara Capitala Culturala Europeana. Nu am mai putea continua nici pregatirea pentru competitie, in curand trebuie depus dosarul de candidatura, cred ca in 10 octombrie este termenul. In aceasta perioada evident ca trebuie platiti expertii internationali care lucreaza la dosar, primarul nu are niciun rol acolo, decat sa sustina candidatura”, a completat Robu.

Nicolae Robu, Simona Neumann

Cu alte cuvinte, Asociatia TCCE ar ramane fara 100.000 de euro si ar trebui sa traiasca doar din donatii si sponsorizari. Daca va reusi. In cazul in care instanta va decide ca finantarea este totusi ilegala, reprezentantii asociatiei trebuie sa inapoieze municipalitatii toti banii primiti din bugetul orasului.

Asociatia TCCE: Depunerea dosarului nu este in pericol

Reprezentantii Asociatiei Timisoara Capitala Culturala Europeana sustin ca lucreaza la un plan de rezerva si, in cazul in care primaria nu mai aloca fonduri, vor cere ajutorul timisorenilor.

„Planul nostru de rezerva ar fi sa continuam pe finantarea privata, care vine de la membrii asociatiei. Va trebui sa lansam un apel public pentru sprijinirea asociatiei, se apropie termenul de depunere a dosarului, lucram zi si noapte sa aducem imbunatatiri. Norocul nostru este ca ne-am apucat din timp si pasii pe care alte orase ii fac acum, de exemplu unele workshopuri, care sunt obligatorii, noi le-am facut deja. Slava Domnului, avem material pe baza caruia sa lucram. Dosarul si depunerea candidaturii nu este pusa in pericol. Va urma pregatirea pentru sustinerea dosarului. Apoi, ne pregatim pentru cel de-al doilea dosar, adica cea de-a doua etapa, va trebui sa avem un dosar mai dezvoltat. Vom continua si cateva mici actiuni de mobilizare a populatiei, este un pas standard. O sa cautam o solutie cu primaria si cu ceilalti membri ai asociatiei. Este un caz singular, toate orasele din tara functioneaza cu acelasi tip de asociatii”, a declarat Simona Neumann, directorul executiv al Asociatiei TCCE, pentru opiniatimisoarei.ro.

Potrivit acesteia, asociatia a depus si un proiect pentru a obtine finantare prin Agenda culturala, de la Primaria Timisoara.

Toate orasele care candideaza la titlul de Capitala culturala europeana au infiintat astfel de asociatii, dezvaluie si primarul Nicolae Robu.

„Toata lumea merge asa, si in sport, sunt sute sau mii de asociatii. Si la candidaturi, din cate stiu eu, toate orasele au astfel de asociatii. De astfel, este si o cerinta, sa se gestioneze candidaturile prin astfel de asociatii. Si aceasta asociatie a fost creata in legislatura anterioara. Eu nu am facut, cu consiliul local, decat sa continuam sustinerea ei, s-a modificat cotizatia, pe masura ce nevoile financiare au devenit mai mari, pentru ca in ultima parte a timpului, in 2015 mai exact, a fost cel mai mult de lucru acolo, la pregatirea dosarului de candidatura. Sunt lucruri care sunt anormal randuite, la aprecierea mea. Eu ma intreb cum se simt judecatorii cand vine cineva dintr-o institutie administrativa cum este Curtea de Conturi, sa ia de-a dreptul in deradere ceea ce stabilesc judecatorii. Sa auzi aprecieri de tipul <<judecatorii nu sunt atenti la tipul acesta, dau si ei girul de legalitate asa, ca sa le treaca timpul>> e absolut ridicol. Dar vorbim aici institutional, e o constitutie in tara aceasta, eu le-am spus celor de la Curtea de Conturi ca asocierea si plata cotizatiei este ilegala, atunci sa faca o sesizare la o institutie a puterii judecatoresti superioara Judecatoriei si sa mearga pe filiera judecatoreasca pana la capat. Raspunsul a fost ca ei nu se ocupa cu asa ceva, ei stabilesc ce e legal si ce e ilegal”, a conchis Robu.

Ramane de vazut ce vor decide pana la urma inspectorii Curtii de Conturi si ce fac oficialii primariei mai departe.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 3comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Na, ca acuma au si scuza. Ca nu sunt buni de nimic, ne-am dat seama de demult, acum a venit si certificare. Dar banii sunt bun papati?!

  2. Pai a-ti vazut cum arată orașul, ce capitală europeană. Orasul este sub orice critică, evenimente culturale tot mai putine. Ce nu stricam noi din clădirile vechi si reprezentative cumpără mafia țigănească, ș.a.m.d. Vise, dragiii mei, vise….

  3. Interesanta abordare insa cred ca sunt inca multe de sups. Cu toate acestea ma bucur ca a fost abordata aceasta tema. „Add to bookmark pentru aceata pagina deoarece vreau sa revin ulterior, trebuie analizata

    http://www.tst1.sbox.com