Opinia Timisoarei

Punct de observare astronomica pentru copii in Timis, langa casa in care s-a nascut Dumitru Prunariu. Terenul a fost donat de fostul cosmonaut

TIMIS. Consilierii judeteni si-au dat acordul pentru preluarea unui teren donat Timisului de cosmonautul Dumitru Prunariu.

CITESTE SI: Imagini din Timisoara si din judet intr-un nou film de prezentare a Romaniei realizat de Charlie Ottley. Pelicula va rula pe BBC. Video 

Parcela, de aproximativ 1700 mp, se afla in satul Grosi, comuna Margina, acolo unde a venit pe lume si a copilarit singurul roman care a zburat in spatiul cosmic.

Aici se va amenaja un centru educational pentru copii, dar si un punct de observare cosmica si o casa memoriala in anii urmatori.

 

Investitia de la Grosi ar urma sa fie una asemanatoare cu cea din localitatea Traian Vuia, localitatea in care s-a nascut celebrul aviator banatean.

Sigur, vom face un proiect acolo. Avem intentia sa facem un punct de observare astronomica pentru copii, un punct muzeal, asa cum am facut si cu Traian Vuia, dar toate aceste lucruri le vom dezbate si discuta in amanunt atunci cand vom cristaliza exact proiectul si vom veni cu el in fata dumneavoastra„, a spus presedintele CJ Timis, Alin Nica.

In 14 mai 1981, Dumitru Prunariu devenea primul roman care a zburat vreodata in spatiul cosmic. A participat la misiunea Soiuz 40 din cadrul programului spatial „Intercosmos” si a petrecut in spatiu 7 zile, 20 de ore si 42 de minute. Este de profesie inginer aeronautic.

A fost pe rand ofiter inginer in cadrul Comandamentului Aviatiei Militare, sef al Aviatiei civile romane, presedinte al Agentiei Spatiale Romane, ambasador al Romaniei in Federatia Rusa, presedinte al Comitetului ONU pentru Explorarea Pasnica a Spatiului Extra-atmosferic (UN COPUOS), presedinte al Asociației Exploratorilor Spatiului Cosmic (ASE), vice-presedinte al Comitetului de Relatii Internationale al Agentiei Spatiale Europene (ESA). In prezent are gradul de general-locotenent in rezerva.

Exit mobile version