Opinia Timisoarei

PS Sofronie episcopul de Oradea se vrea mitropolit al Banatului! Ce face pentru asta si ce sanse are?

Dorindu-si foarte tare tronul de mitropolit al Banatului inca inainte ca acesta sa ramana vacant prin trecerea la cele vesnice a IPS Nicolae Corneanu, episcopul Sofronie de Oradea a reusit sa intre pe lista scurta a favoritilor Patriarhului Daniel, gratie calitatilor oratorice si priceperii la cadouri. Iar alegerea Patriarhului, banatean la origine, va cantari greu la votul din Sfantul Sinod de luna viitoare, noteaza ebihoreanul.ro.

GALERII FOTO! Mitropolitul Banatului, IPS Nicolae Corneanu, a fost inmormantat in cripta de sub altarul Catedralei din Timisoara. Mii de oameni l-au condus pe ultimul drum

Sofronie e cu atat mai motivat sa plece cu cat, instalat la Oradea in ianuarie 2007, si-a implinit deja sorocul de 7 ani pe care un ierarh trebuie sa-l implineasca inainte de a se putea muta in alta eparhie. si s-a pregatit intens! Pentru a intra sub rasa patriarhala, a desprins Episcopia Oradiei de Mitropolia Clujului si a alipit-o la cea a Sibiului, condusa de iPS Laurentiu Streza, prieten al Patriarhului.

Episcopul si-a cultivat staruitor colegii din Sfantul Sinod si isi doneaza de luni de zile salariul pentru construirea Catedralei Mantuirii Neamului, proiectul-forte al Patriarhului. Saptamana trecuta, la implinirea a 7 ani de la intronizarea lui Daniel, Drincec a citit in Catedrala Patriarhala mesajul de felicitare din partea Sinodului. Discursul bombastic si impanat cu osanale a fost intrecut in excentricitate doar de cadoul daruit la final Patriarhului: Sfantul Chivot intruchipand Catedrala Manturii Neamului.

Realizat in Atelierele Patriarhiei din argint suflat cu aur, giuvaerul lucrat manual la dimensiuni considerabile va sta pe Sfanta Masa din altarul viitoarei catedrale si va servi ca loc de pastrare a Sfintei impartasanii ce se imparte bolnavilor. Estimat la cateva zeci de mii de lei, cadoul l-a impresionat pe PF Daniel. De altfel, acesta l-a trimis pe Sofronie sa-l reprezinte saptamana aceasta la o conferinta in Grecia, iar la intoarcerea in tara i se va infatisa pentru a da seama de indeplinirea misiunii, dar si pentru a primi noi insarcinari patriarhale, mai scrie ebihoreanul.ro.

Pe lista favoritilor se regasesc episcopul Caransebesului, Lucian Mic si arhiepiscopul Ioan Selejan al Covasnei si Harghitei.

Desi el insusi nu poate candida la sefia Mitropoliei, Paisie Lugojanul, episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei, va avea un cuvant greu de spus in alegerea viitorului arhipastor, deoarece el va da glas propunerii facute de oamenii locului. Fost secretar al lui Sofronie in Ungaria si apropiat al lui Lucian in Romania, Paisie le-ar fi promis nominalizarea ambilor candidati, urmand sa-l sustina pe cel cu sanse mai mari.

Exit mobile version