PS Sofronie episcopul de Oradea se vrea mitropolit al Banatului! Ce face pentru asta si ce sanse are?

Dorindu-si foarte tare tronul de mitropolit al Banatului inca inainte ca acesta sa ramana vacant prin trecerea la cele vesnice a IPS Nicolae Corneanu, episcopul Sofronie de Oradea a reusit sa intre pe lista scurta a favoritilor Patriarhului Daniel, gratie calitatilor oratorice si priceperii la cadouri. Iar alegerea Patriarhului, banatean la origine, va cantari greu la votul din Sfantul Sinod de luna viitoare, noteaza ebihoreanul.ro.

GALERII FOTO! Mitropolitul Banatului, IPS Nicolae Corneanu, a fost inmormantat in cripta de sub altarul Catedralei din Timisoara. Mii de oameni l-au condus pe ultimul drum

Sofronie e cu atat mai motivat sa plece cu cat, instalat la Oradea in ianuarie 2007, si-a implinit deja sorocul de 7 ani pe care un ierarh trebuie sa-l implineasca inainte de a se putea muta in alta eparhie. si s-a pregatit intens! Pentru a intra sub rasa patriarhala, a desprins Episcopia Oradiei de Mitropolia Clujului si a alipit-o la cea a Sibiului, condusa de iPS Laurentiu Streza, prieten al Patriarhului.

Episcopul si-a cultivat staruitor colegii din Sfantul Sinod si isi doneaza de luni de zile salariul pentru construirea Catedralei Mantuirii Neamului, proiectul-forte al Patriarhului. Saptamana trecuta, la implinirea a 7 ani de la intronizarea lui Daniel, Drincec a citit in Catedrala Patriarhala mesajul de felicitare din partea Sinodului. Discursul bombastic si impanat cu osanale a fost intrecut in excentricitate doar de cadoul daruit la final Patriarhului: Sfantul Chivot intruchipand Catedrala Manturii Neamului.

Realizat in Atelierele Patriarhiei din argint suflat cu aur, giuvaerul lucrat manual la dimensiuni considerabile va sta pe Sfanta Masa din altarul viitoarei catedrale si va servi ca loc de pastrare a Sfintei impartasanii ce se imparte bolnavilor. Estimat la cateva zeci de mii de lei, cadoul l-a impresionat pe PF Daniel. De altfel, acesta l-a trimis pe Sofronie sa-l reprezinte saptamana aceasta la o conferinta in Grecia, iar la intoarcerea in tara i se va infatisa pentru a da seama de indeplinirea misiunii, dar si pentru a primi noi insarcinari patriarhale, mai scrie ebihoreanul.ro.

Pe lista favoritilor se regasesc episcopul Caransebesului, Lucian Mic si arhiepiscopul Ioan Selejan al Covasnei si Harghitei.

Desi el insusi nu poate candida la sefia Mitropoliei, Paisie Lugojanul, episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei, va avea un cuvant greu de spus in alegerea viitorului arhipastor, deoarece el va da glas propunerii facute de oamenii locului. Fost secretar al lui Sofronie in Ungaria si apropiat al lui Lucian in Romania, Paisie le-ar fi promis nominalizarea ambilor candidati, urmand sa-l sustina pe cel cu sanse mai mari.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

  Pareri

 1. La inmormintarea IPS Nicolae Corneanu am mai stat de vorba in stinga si in dreapta cu preoti aflati in multime. Mai multi dintre ei mi-au spus ca Lucian Mic ar trebui sa devina noul Mitropolit intrucit e iubit de public.
  In rest articolul din ebihoreanul e deosebit de tendentios, cuvintele sale nu-ti inspira credibilitate jurnalistica.

 2. Daca pentru un post de preot se dau minim 10.000 Euro spaga, cat o fi oare un post de mitropolit?

 3. 100.000 Euro!
  D’ oricum nebunu ala de Eulampie are dreptate. Mitropolita o sa fie ales de sinod dom’ PAISE Logojanu’. Sa orbesc daca no fi asha.

 4. Ce face cu degetale de la mana dreapta, numara sau arata calea?

 5. ma tem dom bazil ca daca vine smeritu’ de sofronie ex sefu’ lui dom paisie la gyula…atunci d..cu ne-a luat !
  se spune ca poporul roman pt ca d..cu nu era destul de rau a inventato pe mama lui…!
  asa ca sa ne fereasca Domnul de o asa numire.

 6. Normal ca Sofronie ar vrea.Prietenul lui cel mai bun ,paisie lugojanu ,e in timisoara si cu totii stim cum a ajuns in timisoara.Din pacate il are in spate pe patriarh care fac pariu ca pe sofronie il va aduce.Ce tandem perfect ar fi..nu?Paisie-Sofronie -best friends.Credeti ca-i pasa lui pe cine iubesc banatenii?? Atata timp cat are lingai care-i fac toate poftele si care a impus in timisoara toate miticismele de la Patriarhie(vezi Paisie,Sofronie) e clar cine va avea de castigat.Doamne iarta-ma,dar nu-l suport pe Paisie.Nici la degetul mic al Mitropolitului Nicolae(Dumnezeu sa-l ierte) nu va ajunge vreodata.

  • Sa facut voia lui paisie care avrut ori pe sofronie ori pe ioan , primul pentru ca ii este prieten iar ultimul pt ca este batran si inapt , nu cunoaste banatul nu stie nimic despre banateni ,in felul asta tot paisie va conduce mersul banilor in arhiepiscopie , halal alegeri .

 7. Sofronie asta n-are de a face cu adevarat cu ortodoxia. Daca s-ar boteza catolic ar fi mai clara treaba!

 8. steie in Oradea ca sta bine, avem noi pe PS Lucian, care a mai fost ca Episcop in Timiosara si e potrivit pentru Mitropolia Banatului, iubeste Timisoara si e un om responsabil, bland si cu o adevarata chemare pentru Hristos, plus ca e si preferatul fostului Mitropolit deoarece si PS Lucian e om de cultura.

 9. Cel mai potrivit pentru Mitropolia Banatului este PS Lucian, banatenii nici nu doresc sa auda despre alt mitropolit in afara de PS Lucian.Patriarhul sa lase cadourile si sa tina cont si de parerile noastre, a oamenilor de rand, ca de pe spatele nostru traieste si dansul.

 10. Dumnezeu sa-i ajute preasfintitului Sofronie sa avanseze cat mai sus si sa plece cat mai departe…

 11. REALITĂŢI NECUNOSCUTE de oameni !

  Fruntea lui Dumnezeu şi a lui Iisus Cristos în pictura imprimată pe piesa arheologică SCRIPTU LU RA descoperită de către Expertul Judiciar Ardelean Teodor în apele râului Crişul Alb,localitatea Zărand, Judetul Arad, ROMÂNIA emană radiaţii în formă de cruce.(vezi fotografia publicată în volumul Creationism Ştiinţific- Arheologic.Istoria Nefalsificată a Omenirii,Manual Internaţional pagina 260 Editura Scriptum SRL Arad ISBN 978-973-0-15486-3,autor Dr.HcArdelean Teodor Expert Judiciar.Specialist în studiul documentelor şi fenomenelor )Fotografia a fost realizată de pe piesa arheologică SCRIPTU LU RA cu aparatura Laboratorului de Criminalistică din cadrul Poliţiei Arad de catre dl Comisar Şef Moldoveanu Ştefan. şeful acestui Laborator
  Întrucît , PIESA ARHEOLOGICĂ cu CRUCEA formată din radiaţii ce ies din fruntea lui Dumnezeu şi lui Isus Cristos , zace intr-o incăpere din Muzeul Arad,la un loc cu piese de mică importanţă ,sesizez această realitate pentru forurile competente.Remarcăm: crucea vizibilă pe fruntea lui Dumnezeu şi a lui Iisus Cristos figurează pe invelitoarea capului înalţilor ierarhi ai bisericii ortodoxe .
  RESOLICIT implicarea forurilor competente în luarea măsurilor de păstrare şi afişare a pieselor arheologice în Muzeu , la un loc cu lucrările subsemnatului unde sunt descrise şi pe locuri cât mai vizibile , pentru a fi văzute de către vizitatorii muzeului .De asemenea , informarea credincioşilor despre aceste descoperiri unicat care atestă informaţiile scrise în Biblie, locul unde sunt păstrate ŞI UNDE pot fi văzute.

  Expert Judiciar Ardelean Teodor
  Specialist în studiul documentelor şi fenomenelor.