Noutati :

Provocarile pentru jurnalisti, dezbatute la Timisoara. Noua geopolitica si evitarea stirilor false in contextul razboiului din Ucraina

9 mai, 2022 - 02:32 PM
Autor: Daniel Balteanu      
Categorie: SOCIAL
1

TIMISOARA. Jurnalisti din mai multe colturi ale Europei s-au adunat la Timisoara pentru o conferinta in care vor fi luate in discutie mai multe teme legate de aceasta profesie in contextul razboiului din Ucraina.

Evenimentul, organizat de European Journalists Association, The Communication Network, a inceput cu intonarea imnurilor Romaniei, Ucrainei, de catre patru tineri refugiati, si Uniunii Europene.

A urmat un mesaj in limba germana a lui Sven-Georg Adenauer, nepotul lui Konrad Adenauer, cel considerat unul dintre parintii Uniunii Europene.

De asemenea, jurnalistii au tinut un moment de reculegere pentru Maria Romana de Gasperi, fiica unui alt presedinte fondator al UE, Alcide de Gasperi, dar si pentru jurnalistii cazuti la datorie in conflictul din Ucraina.

A urmat prezentari legate de istoria Ucrainei si a Rusiei si punctele comune pe care le au cele doua tari, despre noua geopolitica in Europa sau despre razboiul in desfasurare si strategiile militare aplicate.

Jurnalistii aflati la Timisoara au intrat si in legatura directa cu colegi aflati in Ucraina pentru discutii libere.

Scopul acestei conferimnte este de a vorbi despre directia in care merge Uniunea Europeana, noua geopolitica. Dupa caderea Zidului Berlinului am avut o noua geopolitica si am crezut ca este una definitiva. Din pacate, vedem ca nu este. Avem acum situatia cu Rusia, China, Africa si Orientul Mijlociu, pentru ca Rusia are interese in Orientul Mijlociu, iar China are multe interese in Africa. Avem o geopolitica noua si foarte periculoasa. eu cred ca jurnalistii trebuie sa faca o informare corecta, etica. Din pacate, avem multe fake news si este necesar ca jurnalistii sa se asigure ca sursa de informare este corecta. Din pacate, avem multe surse de informare care nu sunt corecte„, spune Paolo Magagnotti, presedinte European Journalists Association, The Communication Network.

La conferinta participa si Ron Keefover, specialist Fullbright, care se afla la Timisoara pentru o serie de seminarii pe care urmeaza sa le sustina la Universitatea de Vest.

O sa vorbesc despre combaterea dezinformarii, despre informarea incorecta si fake news. Voi sustine o serie de seminarii la Universitatea de Vest in urmatoarele doua saptamani, iar in 18 mai voi avea o intalnire si cu jurnalistii la American Corner. Ma bucur sa fiu aici. Sunt in Romania pentru a doua oara, prima oara la Timisoara. Am lucrat ca jurnalist pentru 15 ani, dupa care pe langa Inalta Curte din Kansas in relatie cu presa. Principalul meu scop in activitatea profesionala este sa promovez guvernarea deschisa la toate nivelurile„, spune Ron Keefover, specialist Fulbright.

Lucrarile conferintei vor continua si in urmatoarele doua zile, in care jurnalistii vor discuta si despre stirile false si cum ar trebui combatute acestea pentru a oferi publiclului informatii corecte, dar si despre cum si cat de pregatita este Timisoara pentru anul capitalei culturale.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. CE ZIARISTI.raspindaci ai propagandei oficiale.snu au curaj sa dea si parerile celeilalte parti.sa comunice stirile fara sa-sai dea cu parerea