Noutati :

Protocol pentru invatamantul dual semnat la Camera de Comert Industria si Agricultura Timis

27 iunie, 2019 - 11:31 AM
Autor: Daniel Balteanu      
Categorie: SOCIAL
0

TIMISOARA. S-a mai facut un pas catre rezolvarea crizei de personal calificat pe piata muncii din Timisoara.

Implementarea invatamantul profesional in sistem dual implica colaborarea intre mai multi actori: elevi, scoala, companie, autoritatea locala in administrarea careia se afla scoala responsabila pentru formarea teoretica, impreuna cu parintii elevilor care, printr-o informare corecta si constanta, vor aprecia acest fel de invatamant cu sanse multiple de absolvire la orice nivel.

In contextul nevoilor reale de forta de munca ale companiilor si pentru a veni in sprijinul economiei romanesti care se confrunta cu o criza acuta de personal calificat, Camera de Comert si Industrie a Romaniei si Autoritatea Nationala pentru Formare Profesionala in Sistem Dual din Romania au semnat un protocol de colaborare care urmareste dezvoltarea proiectelor la nivel local, regional si national, in scopul imbunatatirii sistemului de formare si certificare profesionala initiala in sistem dual.

Este al 4-lea protocolo pe care il incheiem Autoritatea Nationala Profesionala Initiala in Sistem Dual din Romania si una dintre cele 8 Camere de Comert si Industrie la nivelul tarii, si cea mai reprezentantiva la nivelul acestei regiuni de dezvoltare. Ne propunem sa reusim sa promovam invatamantul dual, sa putem sa avem o interfata si cea mai oportuna este Camera de Comert Industie si Agricultura pentru ca invatamant dual inseamna un parteneriat public-privat care se realizeaza intre un operator economic si parinte si elev. Si atunci Camerele de Comert si Industrie, in viziunea si in strategia Autoritatii Nationale, sunt elementele cele mai importante care ne pot facicilta apropierea de agentii economici, de mediul de business, astfel incat sa putem sa raspundem la cererea de forta de munca de pe piata…In acest sistem o cifra exacta nu pot sa va dau. Lucram la o statistica la nivel national. Pot sa va spun ca avem o singura scoala profesionala cu personalitate juridica, adica de sine statatoare, cea de la Brasov, Scoala profesionala Germana Kronstadt, care este infiintata inca din 2012, din 2013 are personalitate juiridca si care are pe cei 3 ani de scolarizare aproape 1000 de elevi. Este un deziderat pe care ni-l propunem pe fiecare regiune de dezvoltare in functie de specificul geografic, economic, social, in functie de ce operatori economici sunt in zona, care e industria preponderenta, sa avem scoli profesionale cu personalitate juridica de sine statatoare la nivelul regiunilor de dezvoltare si ulterior la nivelul fiecarui judet„, a declarat Ion Gabriel Bratu, presedinte la Autoritatea Nationala Profesionala Initiala in Sistem Dual din Romania .

In urma acestui protocol, la CCIAT va functiona si un birou care se va ocupa strict de relatia dintre companii si scolile de meserii.

Speram ca astazi prin semnarea protocolului cu Autoritatea Nationala pentru Formare Profesionata Initiala in Sistem Dual o sa aduca mai multa putere pentru clasele tehnologice. Noi dorim dupa ce se va infiinta acel birou in regiunea de vest, adica la noi la CCIAT, dorim ca acea scoala de care va spuneam la inceputul anului, ca o sa infiintam ori o camera de meserii, ori o scoala profesionala, sa se infiinteze ca si la Brasov. Exista o singura scoala profesionala de sine statatoare, la Brasov, si speram sa fie a doua la Timisoara… In toate domeniile avem nevoie, dar cu preponderenta este industria, dupa industrie avem serviciile, si aici sa nu uitam, ospatari, bucatari, receptioneri, si pe ultimul loc sunt constructiile. Chiar daca noi stim ca avem nevoie de multe persoane in constructii, au reusit persoanele din Vietnam si China sa acopere cat de cat acest sector„, a declarat Florica Chirita, presedinte executiv al Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Timis.

La semnarea protocolului au participat si reprezentanti ai autoritatilor locale si judetene, ai Inspectoratului Scolar Judetean, ai Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti din Invatamantul Preuniversitar zin zona de vest sau director ai unor unitati de invatamant.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...