Protezele pentru interventiile de ortopedie, asigurate prin Programul National de Sanatate in Spitalul Premiere din Timisoara

Interviu cu Prof. Dr. Radu Prejbeanu, Director medical Spitalul Premiere și profesor ortopedie și traumatologie

Intervențiile de înlocuire a articulațiilor genunchiului și soldului sunt două dintre cele mai frecvente operații ortopedice de care pacienții cu artroze avansate au nevoie ca si tratament. Pentru majoritatea, înlocuirea acestor articulații cupeaza durerea, le redă mobilitatea și le asigură o mai bună calitate a vieții.

Persoanele asigurate, care au nevoie de o proteză articulară, pot beneficia de aceastea în Spitalul Premiere din cadrul Rețelei de sănătate REGINA MARIA, prin Programul Național de Endoprotezare și Instabilitate Articulară.

Cum ne dăm seama că avem nevoie de o astfel de intervenție, care sunt cauzele care conduc spre necesitatea implantarii unei proteze și cum putem beneficia de aceasta, ne informeaza Prof. Dr. Radu Prejbeanu, Director medical al Spitalului Premiere și doctor în ortopedie și traumatologie.

1.Care sunt afecțiunile ce pot conduce la protezarea de șold sau genunchi?

Afecțiunile care conduc cel mai des la protezarea de șold sau de genunchi sunt afecțiuni degenerative articulare (cunoscute ca si coxartroză sau gonartroză). În același timp, putem vorbi și despre afecțiuni reumatologice, precum artrita reumatoidă sau artroze secundare unor afecțiuni traumatice. Dacă ai avut în trecut o fractură, o ruptură de ligament netratată, și ai avut secundar o deviere a axului membrului, aceasta poate determina o artroză secundară, afecțiune care necesită înlocuirea articulară prin proteză.

2. Cât de mare este nevoia de protezare a pacienților care se prezintă în cabinetul dumnevoastră?

În momentul în care pacientul se prezintă în cabinetul de ortopedie cu dureri și cu deficit funcțional, amânarea intervenției în mod corect nu ar trebui să fie mai mare de 1-3 luni, iar aici vorbim despre amânare administrativa (organizarea din punct de vedere socio-familiala a pacientului: munca, familie, modificari minime in locuinta, etc). Pe partea de indicație chirurgicală, dacă pacientul are o afecțiune degenerativă care îi determină un anumit deficit funcțional care îi modifică sever calitatea vieții, atunci nu este deloc recomandată amânarea. Orice durere cronica are efecte nedorite si pe alte sisteme si organe ( de ex: creste glicemia, tensiunea arteriala, creste riscul de angina pectorala, creste riscul de sindroame anxioase si depresii etc). Dacă ne gândim la amânare subiectiva, există cazuri în care pacienții care suferă de artroză severă stau foarte mult până când hotărăsc să se opereze, și din păcate aceasta este o mare problemă in  Romania.

Statistic vorbind, dintre pacienții care vin cu artroze la mine în cabinet, sunt undeva între 15 și 30% care au indicație de protezare. Dintre aceștia însă, avem două categorii de pacienți – pacienții care acționează adica revin pentru operatie, însă și pacienți care încă nu sunt confortabili cu actul chirurgical sau nu sunt confortabili cu o intervenție chirurgicală. Acestia din urmă ar dori să evite sau să amâne acest tip de intervenție și pleacă din cabinetul de ortopedie, ulterior recurg la tot felul de tratamente conservatoare, alternartive și în final se întorc la ortopedie, însă în stadiile finale sau chiar depasite de artroze, când singura soluție viabilă pentru ei este protezarea care insa devine mai dificila tehnic si cu o recuperare postoperatorie uneori mai anevoiasa.

Unii pacienții amână protezarea din teama unei intervenție chirurgicală, de teama spitalului sau sistemului medical. Sunt si unii bolnavi, si aici vorbesc de cei care se adreseaza sistemului privat, care  aleg sa nu se opereze din cauza costului intervenției.

3. Care este durata de viata a acestor proteze?

Peste 97% dintre proteze au o durată de viață de cel puțin 15 ani. Însă trebuie să luăm în calcul și momentul în care pacientul revine pentru o revizie de proteză. Protezele din ultimele generații sunt concepute din materiale rezistente, au design ce le permite sa nu aiba un grad de uzură ridicat și deci nu conduc la complicații asociate din acest motiv. În prezent, protezele sunt construite din materiale care rezistă în timp, chiar și 25 de ani, în condițiile în care interfața dintre os și proteză este fixă, adică nu s-a dezancorat.

Dacă ne gândim la modul în care o proteză poate să reziste mai bine în timp, pe lângă calitatea protezei trebuie sa recunoastem ca este la fel de importantă calitatea actului chirurgical, adică modul de implantare. Deci si chirurgul  are rolul sau in longevitatea unei proteze.  Însă nu în ultimul rând, este important și modul în care pacientul o întreține și folosește.

4. Ce le-ați recomanda pacienților care au nevoie de o astfel de intervenție?

Cea mai importantă recomandare pentru acești pacienți este să nu amâne intervenția pentru că, în mod contrar, calitatea vieții le va fi afectată, iar în cele din urmă nevoia va fi aceeași – de protezare.

5. Care este perioada de recuperare?

Perioada de recuperare include mai multe etape – perioada postoperatorie imediată, care poate să însemne câteva zile, și încă o perioadă de 2-6 săptămâni, în care pacientul trebuie să meargă cu sprijin, însoțit de cârje sau de cadru. Apoi urmează, desigur, și o perioadă în care se definitivează funcția articulara și se recâștigă forța musculară, care poate fi de câteva luni. Practic, pentru a putea merge fără dureri și pentru a se putea bucura de calitatea vieții oferită de o proteză, vorbim despre o perioadă de aproximativ 6-8 săptămâni, după care pacientul poate să meargă fără cârje sau cadru. Sigur, durerile pe care acesta le-a avut pre-operator vor dispărea imediat, deoarece nu mai vorbim despre aceleași probleme, ci doar despre durerile actului chirurgical.

6. Ce ne puteți spune despre noul Program Național de Endoprotezare și Instabilitate Articulară din cadrul spitalului Premiere din Timișoara?

Pacienții care sunt asigurați în Sistemul Național de Asigurari de Sănătate, indiferent dacă sunt pensionari sau angajați, și au domiciliul stabil în România, sunt eligibili pentru a aplica în Programul Național de Endoprotezare și Instabilitate Articulară.

Aceștia trebuie să își facă o programare la unul dintre medicii din Spitalul Premiere, iar în urma consultației li se va face recomandarea pentru protezare. Sigur, programarea se va face în ordinea în care pacienții solicita consultația, iar protezele vor fi asigurate, în limita fondurilor disponibile oferite de CNAS în momentul respectiv.

Tin sa mentionez ca achizitionam proteze performante de la companii de top la nivel mondial, si asigur pacientii ca nu facem rabat la calitate produselor care sunt din gama premium.

Acesta este cu siguranța un beneficiu major pentru pacienții care, până acum, amânau protezarea din cauza costurilor ridicate ale intervenției.

7. Care sunt procedurile în Spitalul Premiere pentru intervențiile de ortopedie în perioada COVID-19?

Fiecare pacient care trece pragul Spitalului Premiere, este direcționat spre triajul epidemiologic, care include măsurarea temperaturii. Toți pacienții care vin să se interneze pentru protezare, dar și pentru alte afecțiuni, sunt nevoiți în primul rând să facă în cadrul investigațiilor pre-operatorii și un test RT-PCR. Și fiind afecțiuni programabile, se internează doar pacienții care au rezultatul testului negativ. Pentru protecția pacientilor internati, vizitele apartinatorilor vor fi în continuare restricționate. În felul acesta, atât pacienții, cât și cadrele medicale sunt în siguranță.

Consulturile au fost organizate astfel încât interacțiunea cu cadrele medicale să se desfășoare în condiții de maximă siguranță. Pacienții țin strâns legătura cu medicul lor curant, iar împreună stabilesc planul de investigații sau tratamente necesare.

Mai multe informatii gasiti pe reginamaria.ro

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.