Noutati :

Protestul papioanelor la Timisoara: zeci de intelectuali s-au impotrivit pasnic mutarii ICR in subordinea Parlamentului

21 iunie, 2012 - 11:05 PM
Autor: Miodrag Hojda      
Categorie: CULTURA
5

TIMISOARA. Cateva zeci de intelectuali timisoreni s-au intalnit pe strada Alba Iulia sa protesteze impotriva trecerii Institutului Cultural Roman de sub patronajul Presedintiei in subordinea Parlamentarilor.

Mircea Mihaies, vicepresedinte al Institutului Cultural Roman si unul dintre reprezentantii de seama ai intelectualitatii timisorene, a luat parte la manifestarea de joi seara. Alaturi de el au purtat papioane profesori universitari, oameni de cultura si studenti din Timisoara.

Aceasta actiune reprezinta un prilej de a arata ca Romania nu este moarta. In centrul Timisoarei s-au adunat niste constiinte ce atrag atentia asupra samavolniciei care exista pe scena politica romaneasca. Mutarea Institutului Cultural roman reprezinta un dezavantaj din mai multe puncte de vedere. Spre exemplu, institutia s-a mai aflat in subordinea Parlamentului si a fost ca si inexistenta, pentru ca activitatile erau blocate din cauza intruziunilor politice. Apoi, alte institutii din subordinea Parlamentului, precum CNA, CNSAS si chiar TVR, sunt institutii extrem de politizate. La noi, mentalitatea este una clientelista“, a precizat Mircea Mihaies, vicepresedintele ICR.

El a adaugat importanta institutului prin rezultatele pe care acesta le-a obtinut in ultimii ani. De la 5 centre care existau in strainatate in subordinea ICR, cand actuala conducere a preluat institutia, acum exista 17 centre care reprezinta cultura romaneasca peste hotare si altele in proces de deschidere. Mai mult, spune Mircea Mihaies, in fiecare an, 65 de autori romani sunt tradusi in limbi straine in fiecare an. Autori precum Mircea Cartarescu, Stelian Tanase sau chiar Varujan Vosganian au avut volume traduse in mai multe limbi straine.

Cei cateva zeci de intelectuali timisoreni s-au instalnit pe strada Alba Iulia din centrul Timisoarei si au purtat papioane, in semn de solidaritate  cu protestatarii de la Bucuresti.

Este nevoie de spiritul critic al societatii civile pentru ca aceasta este singurul caine de paza. Trebuie sa invatam sa protestam cu calm, cu un spirit lucidic si chiar cu voiosie pentru a le arata politicienilor ca nu-si pot impune capricii irationale fara a se lovi de realitatea atenta si intransigenta a opiniei publice“, a explicat Ciprian Valcan, presedintele SSocietatii Tinerilor Universitari din Romania, unul dintre organizatorii manifestarii.

Printre organizatori s-au numarat si Societatea Timisoara, Fundatia A Treia Europa, Asociatia Ariergarda, Fundatia Triade, Asociatia ProArta, Asociatia Simultan, Asociatia Spacetrip.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 5comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Destui papagali in zona… multi dintre ei doar cu niste aere de intelectuali rafinati. Am recunoscut in pozele prezentate unele persoane destul de limitate… De asemenea, multi ,,manifestanti” de la UVT… printre care si prorectorii Lazea, Pia Branzeu sau Otilia Hedesan… Universitatea, in ultima perioada se cam preocupa de politica si nu stiu daca acest lucru o avantajeaza.

  2. Santeti de toata jena.Macar sa nu mai spuneti ca santeti intelectuali timisoreni.Dragutul de Mihaies,probabil v-a invitat la o cafeluta,si a platit cu banii luati aiurea.Jena sa va fie,intelectuali de doi bani

  3. Daca astia sunt intelectualii Timisoarei, atunci vai de Timisoara! Sa nu stie ei ca Parlamentul reprezinta, prin cei alesi, poporul si nu un incult grobian ?! Sunt exact tipul de indivizi descrisi de marele roman Patapievici in dejectiile lui de fizician ratat. Ce opera filozofica are tenia asta ?!

  4. Subscriu total si celorlalte doua idei exprimate;)

  5. Protestul e binevenit.Daca presa e „cainele de paza…”,cultura reprezinta esafodajul nasterii unei natiuni sanatoase.Mintal.Ridicati-va mai „sus” sa puteti judeca (fenomenul nu figura)ori mai cugetati.