Noutati :

Protestul artistilor, in ritmurile muzicii! Concert in greva japoneza la Filarmonica Banatul din Timisoara! FOTO!

22 ianuarie, 2016 - 10:23 PM
Autor: Anonim      
Categorie: CULTURA
0

TIMISOARA. Protest la concertul de vineri seara al Filarmonicii Banatul din Timisoara. Perspectiva scoaterii orei de muzica din programa scolara a atras nemultumirea artistilor banateni care au sustinut un spectacol in greva japoneza. Atat dirijorul concertului, Gheorghe Costin, cat si muzicienii din orchestra au purtat banderole albe la brat exprimandu-si astfel dezaprobarea pentru posibila decizie de la nivelul Ministerului Educatiei, artistii pledand pentru mentinerea acestei materii.

Este initiativa sindicatului si a doamnei profesor Viorica Balteanu, in semn de protest fata de scoaterea orei de muzica, in primul rand, dar si pentru cea de latina. E o mare greseala, atat timp cat in vremurile noastre se mizeaza pe stiintele umaniste. Sunt tari civilizate, precum America, in care se sustine examenul de Bacalaureat din muzica si din sport, iar noi scoatem aceste materii. Sustin actiunea colegilor mei, este un fel de greva japoneze si vrem sa tragem un semnal de alarma, pentru ca nu e normal sa scoatem anumite materii din programa scolara”, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro Ioan Garboni, directorul Filarmonicii Banatul din Timisoara.

Publicul a ascultat si a rasplatit cu ropote de aplauze ariile de Vivaldi, Albinoni, Telemann sau Haydn, in care vedete au fost interpretarile la corn, orga si clavecin. Melomanii prezenti in sala de spectacole a Filarmonicii Banatul din Timisoara si-au exprimat la randu-le convingerea ca muzica trebuie sa ramana in orarul tuturor elevilor pentru ca le dezvolta gandirea armonioasa si gustul pentru frumos.

Intr-una dintre variantele propuse pentru planul de invatamant este prevazut ca ora de Educatie Muzicala saptamanala sa fie scoasa din programa pentru elevii din clasele a VIII-a, la fel si ora de Educatie Plastica pentru clasele a IX-a.

In ceea ce priveste Limba Latina, care in prezent se studiaza o ora pe saptamana in clasa a VIII-a, aceasta este scoasa din toate cele trei planuri propuse pentru gimnaziu.

Dupa ce timp de cateva saptamani s-au aflat in dezbatere publica, din 23 ianuarie pana in 7 februarie, vor fi analizate propunerile primite in cadrul procesului de consultare si revizuirea proiectului de plan-cadru.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...