Protest la Timisoara: oamenii cu credite in franci elvetieni au iesit in strada. FOTO si VIDEO!

TIMISOARA. Peste o suta de persoane care au contractat credite in anii 2007-2009 la diferite banci, in franci elvetieni, si care acum se vad in imposibilitatea de a-si plati datoriile din cauza cresterii valorii francului elvetian, au iesit in strada, la Timisoara.

Oamenii spun ca nu mai pot face fata cursului leu-franc elvetian si ca apuca sa isi mai achite din datorii doar cu ajutorul familiilor.

Protestatarii au purtat pancarte pe care au scris mesaje precum: ”Vreau rata sa imi platesc, copilul din ce il hranesc”, ”Voi, 18 deputati imprumutati atitudine cand luati?”, ”Nu vrem banii de la stat, vrem sistem reglementat” sau ”Cerem corectitudine si respect”.

Protestatarii de la Timisoara au semnat petitii in timpul protestului si au avut in maini sticle in care au pus monede, apoi le-au agitat.

Printre lozincile strigate in Piata Operei s-au numarat: ”Bancilor va obligati doar metal sa numarati”, ”Hai la rata toti cu sacul sa inceapa numaratul”, ”Unitate”, ”Conversia”, ”Jos Isarescu”, ”Niciun mugur de speranta”.

Protestul celor cu credite in CHF a fost autorizat de Primaria Timisoara, duminica, intre orele 12.00 si 15.00.

Video-ul nu poate fi incarcat.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Sub masca „cursul istoric” nu se doreşte decât ca noi cei chibzuiţi şi vigilenţi să plătim ratele unor naivi şi fraieri. Băncile nu au de unde să acopere diferenţa decât suprataxându-ne pe noi ceilalţi care am preferat o rată mai mare în lei dar mai stabilă în timp. Eu unul nu sunt de acord. Să-şi vândă apartamentele şi să se mute la sat. Fără supărare dar prostia se plăteşte.

    • Stai jos, ai 4!

  2. am facut o rata in euro acum 8 ani. Am luat 10 000 de la bancpost. Cursul leu/euro era 3,05 rata la banca 140 euro. A venit criza euro s-a facut 4,5 lei si rata mi-a urcat la 180 de euro. Imi bag pu la in creditele lor in franci . Asa cum nimeni nu a facut nimic pentru noi atunci de ce s-ar face ceva pentru astia ?

    • Stai calm ca oricum nu se va face nimic.

    • pai daca tu nu ai facut nimic nu inseamna ca alti nu pot face.
      Depinde cat de mult vrei sa-ti aperi interesele.
      Oricum pozna ai facuto deja cand ai luat creditul 🙂

  3. @Sorin, halyn
    Bateti campii si vorbiti prostii!

  4. Dar cine v-a pus sa luati credite in CHF ? Acum suportati si cursul asa cum ati suportat dobanda mica !

  5. Mitica esti pe post de gica contra ?
    Nu ai inteles ca banca a recomandat oamenilor sa ia credite in CHF, asa cum acum le zice ca nu are rost sa le converteasca in lei .

  6. Costi esti VARZA , platiti ca nu am zis eu sa luati credit in CHF.

  7. Cu totii am mai facut prostii in viata. Cand am luat 16000 EUR credit pentru casa, batranul meu spunea: „Cu bancile sa nu te incurci niciodata!”. Dar eu, „Aiurea, nu te poti dezvolta fara credite, nu poti face nimic!”
    A venit criza, rata mea s-a facut 800 RON pe luna, de la 450 RON initial. Am ramas si fara job. Dar… Am renuntat la masina de 11000 si am luat una de 500, am trecut, frumos, la mersul pe jos (de unde a rezultat o economie de 2 plinuri pe luna, adica peste 100 EUR), am renuntat la Kent lung necartonat (un pachet pe zi egal 100 EUR lunar!!!) si am trecut la munca grea, de la aia de birou cu care ma cam obisnuisem. Nu va spun ce lucrez, ca sigur veti rade de mine, dar castig destul cat sa traim decent, sa mergem anual la mare si la munte si sa ne platim atat rata la banca, cat si vreo 2 rate reesalonate la recuperatorii de credite (am mai luat si 2 credite de consum, ca sa imi amenajez casa). Ne-am revenit, rata e mare, ne e greu, dar nu mai suntem disperati. Daca nu reuseam, vindeam casa si fie cumparam un apt. mai mic, la bloc, fie stateam cu chirie, fie ne mutam la sat. Asta e, PROSTIA SI DOMNIA SE PLATESC! Dar nicio clipa nu mi-a trecut prin cap sa cer ajutor de la stat, adica din banii tuturor. Cine cere asa ceva, nu numai ca e prot, mai si striga in gura mare.
    Dragilor, fara suparare, luati-va un al doilea job, reduceti putin din confortul cu care, sigur, v-ati obisnuit. A’propos, sa-mi fie cu iertare, niciunul dintre protestatari nu e deloc prost imbracat. Eu, ca sa o scot la liman, am inceput sa port haine second-hand. Arata la fel cu alea prespalate si uzate artificial, care se vand la Kenvello sau Lee Cooper, dar sunt de 10x mai ieftine si rezista mult mai bine in timp.
    Succes si… luati aminte!
    PS Nu mi-e mila de niciun debitor, nici macar de mine. Aceasta nu este o reteta miracol de a plati datoriile, e o reteta din mosi stramosi, pentru cei prosti ca mine, care vor sa se intinda mai mult decat le este patura!

  8. Pai sa le converteasca creditele in RON, care e problema??? Dar la cursul de AZI, pentru ca ei AZI nu mai pot plati ratele, atunci cand au luat creditele le puteau plati… Si mai zicea unul ca „bancile le-au recomandat sa ia credite in CHF”. PAI CE VROIAI SA LE RECOMANDE??? Normal ca bancile lucreaza sa aiba profit cat mai mare, tu daca ai avea o firma ai lucra sa ai profit cat mai mic??? Ati luat credit, ati semnat, DATI CU BANUL!!!

  9. Banci + BNR + GUVERN + PARLAMNET = institutii care se ocupa cu legalizarea camatariei.
    Decat sa luati bani de ei, mai bine luati de la camatari.

  10. Noul COD PENAL si EL in favoarea BANCILOR .
    Ele pot insela si fura cat vor daca ai semnat contractul, iar tu faci puscarie daca le tradezi increderea.
    Iata exemplele: Vechiul cod penal la Art. 215 Inselaciunea era prevazut ca: Inducerea sau menţinerea în eroare a unei persoane cu prilejul încheierii sau executării unui contract este infractiune. In noul cod penal la Art. 244 Înşelăciunea – aceasta prevedere a disparut cu totul. Astfel Bancile pot insela clientii prin contractele lor nesimtite fara a fi infractiune. Ba mai mult au redus pedepsele, iar fapta pica in caz de intelegere a partilor.
    Mai mult a aparut o prevedere noua inexistenta in cel vechi unde Art. 22 Consimţământul persoanei vătămate – se traduce ca nimeni nu poate fi tras la raspundere pentru prejudiciul creat atata vreme cat s-a consimtit acest lucru (Ex. semnand contractul cu banca).
    O alta prevedere noua si ciudata in favoarea Bancilor este la Art. 239 Abuzul de încredere prin fraudarea creditorilor – prevede ca daca Bancile considera ca le-ai tradat increderea, iar la cum au conceput contractele din start nu au pic de incredere in tine, pe baza unei simple plangeri poti face puscarie de la 3 luni la 6 ani.

    • Cand se vor opri din hotii?

      • Daca romanilor le place sa fie sclavi filozofi.

  11. Luati credite de la banci!
    Luati credite de la banca si sa nu spuneti nimic cand banca nu-si indeplineste obligatiile contractuale!

  12. Obliga consumatorul este sa isi indeplineasca obligatiile contractuale, chiar si in situatiile in care banca nu si le-a indeplinit pe ale sale.
    Luati credite de la banci!

  13. Cred ca veti mai multe sanse daca protestati in fata firmelor unde lucrati, sa va actualizeze angajatorul lefurile, in CHF, tinand cont de valorizarea pana a cum, de la data contractarii creditelor, a francului elvetian. Hm, ce ziceti? Sigur, angajatorii vostri sunt mai omenosi decat bancherii cei lacomi. Sigur, patronii vostri vor renunta la profitul pe care il creati prin munca voastra si va vor da lefuri mai mari in RON. Pai nu?
    Dupa urmatorul protest, incheiati o minuta in care sa precizati clar ce vreti, pe care sa o trimiteti patronilor sau directorilor vostri. Va promit eu ca o sa aveti mai multe sanse decat asa, sa va milogiti la bancheri. Ca doar nu vreti sprijin de la nenea Mugur, sau de la bugetul de stat! Ma gandeam eu, ca doar pareti oameni educati!

    • Ai uitat finalul:
      „Luati credite de la banci!
      S-am si eu din ce sa traiesc!”

  14. Din drepturile bancilor in Romania: „Banca are dreptul sa modifice unilateral, fara acordul consumatorului, clauzele privind caracteristicile produselor si serviciilor care urmeaza sa fie furnizate sau termenul de livrare a unui produs ori termenul de executare a unui serviciu.”
    Ce sa negociezi cu astia?
    Nu este o problema doar a celor cu credite in franci este o problema de legislatie nationala.

  15. faceti ca in argentina!