Protest in invatamant miercuri. Dascalii nu intra in clase timp de doua ore in mai multe scoli. Se pregateste o greva generala

Profesorii se pregatesc de o greva generala, care ar paraliza invatamantul in acest final de an scolar si ar pune in pericol si Evaluarea Nationala sau Bacalaureatul din 2023.

CITESTE SI: Timisoara vrea stadion, polivalenta, respect. Mars de protest fata de infrastructura sportiva praf a orasului. Iubitorii de sport, chemati in strada de Druckerie

Profesorii vor organiza o greva de avertisment miercuri, timp de doua ore, intre 11 si 13.

La protest vor participa cadre didactice care fac parte din Federatia Sindicatelor Libere din Invațamant (FSLI). Astfel, 75.400 de cadre didactice nu vor intra miercuri la ore intre 11.00 si 13.00.

Sindicalistii spun ca daca pana la finalul saptamanii nu vor discuta cu ministrul educației si nu vor primi raspuns la solicitarile lor, vor intra de luni in greva generala. Saptamana trecuta, sindicalistii din educație au organizat un mars de protest in Bucuresti, unde au atras atenția asupra problemelor din sistem, scrie digi24.ro.

Protestele sunt organizate de Federatia Sindicatelor Libere din invatamant, Federatia Sindicatelor din Educatie „Spiru Haret” şi Federatia Nationala Sindicala „Alma Mater”, in numele celor peste 350.000 de angajati ale caror drepturi şi interese le reprezinta. Actiunea urmareşte sa atraga atentia asupra problemelor cu care se confrunta sistemul de invatamant romanesc, in mod special, angajatii – personalul didactic, nedidactic şi didactic auxiliar.

Revendicarile sindicaliştilor din educatie vizeaza: majorarea salariilor personalului din invatamant, in conformitate cu importanta sociala a muncii prestate, plecand de la principiul salariul profesorului debutant sa fie cel putin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea intregului personal didactic de predare urmand sa se realizeze in mod progresiv, in raport de functie, studii, vechime şi grad didactic; instituirea regulii indexarii anuale a salariilor personalului platit din fonduri publice, cu rata inflatiei; plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Daca ar face greva sa predea mai bine ar fi ceva. Nivelul invatamantului scade de la an la an, conform criticilor din mass-media.

    • Ce ai fi vrut sa ne spui? Din textul tau vad ca esti unul din rebuturile sistemului de educatie. Frustrare mare?

  2. BOU mai esti miticule …
    Acelasi statut il au toti profesorii din toate statele mebre UE, sau din tarile civilizate am putea spune …, doar ca noa’ unele state primitive sau in continua dezvoltare, pretuiesc mai mult judecatorii, magistratii, procurorii si alte entitati cu ochii albastrii, decat acesti amarati si rupti in cur de profesori, prin manile carora au trecut toate aceste entitati serviabile …, !!
    alte state, sau tari ceva mai civilizate, tocmai ca pun accent pe acesti profesori, care sa filtreze mai bine aceste specimene, si prin urmare sa aibe o societate NORMALA !!

    • Saracule si tu te compari cu cei din U.E cand tu ai w.c in fundul curti!!! plecati dracu din tara sa vedeti daca va aprecieaza cei de afara …cu toti fac alergie instant cand aud ca sunteti Romani

  3. Nu cred ca ar trebui ca salariile „specialilor” sa fie un etalon. Cred mai degraba ca ar trebui diminuate salariile (nesimtite) ale specialilor, iar cei din invatamant sau din administratie daca vor „mai mult”, ii invitam sa-sidea demisia si sa se angajeze la privat. Doar ca la privat, se trage, se alearga, se munceste, etc etc etc. Iar pe de alta parte, mi s-ar parea corect ca salariile din invatamant sa fie corelate si cu rezultatele obtinute de catre cei pe care ii „scoleaza”.

  4. Oare li se pare ca muncesc prea mult ? 4-6 ore pe zi, cu 3 luni pe an concediu ??? Oare nu realizează ca nivelul de analfabetism din România li se datorează in mod direct ??? O șleahtă de incompetenți și de șantajiști ! Desigur, exista și mici (mici mici) excepții.

    • Jojo draga, aici esti contribuabil?
      Pai tot aia iti raspund, ca vad ca imputi pagina cu ineptiile tale de mahala:
      Deja imi vine sa vomit de cate ori am auzit cretinsimul asta, din partea unei turme de animale inepte, care repeta in septel ce le spune televizoru.
      Nu, nu lucreaza 4 ore pe zi, de multe ori depasesc bine cele 8 ore. Nu, nu au vacanta 3 luni, elevii au vacanta 3 luni.
      Da, unii nu isi fac treaba. Pentru ca s-au saturat, le e scarba sa se mai bata cu morile de vant intr-o tara in care parintii nu numai ca nu se aliaza cu profesorii, dar sunt atat de oligofreni (o mare parte, nu toti) incat sa ii insulte pe unde apuca, inclusiv cu mantra asta de vita de abator.
      Asadar, cei care latrati placa asta, aveti un invatamant mult mai bun decat cel pe care il meritati.
      Pentru ca sunteti vite de abator si pentru ca asta ii invatati si pe aia mici: sa nu isi respecte profesorul, sa fie manelisti, sa fie si ei mici vitei de abator.
      Hai, Slava!

      Ah, si in invatamant poti intra oricand si beneficiezi de uriasele avantaje, e penurie de profesori (oare de ce?). Faci si tu o facultate, un masterat, iti dai examenele in invatamant, si poti avea si tu 3 luni vacanta. Dar e mai comod sa mugesti de la spalat closete, cu responsabilitate, nu?
      Hai sictir!