Noutati :

Protest al presei timisorene fata de atitudinea primarului Nicolae Robu, presedintele PNL Timis

5 martie, 2018 - 12:00 AM
Autor: Ciprian Voin      
Categorie: TIMISOARA MEA
11

Stimați domni, stimate doamne,

Demersul nostru, al presei timișorene, își propune să aducă în atenția autorităților, organizațiilor media din țară și din străinătate, ONG-urilor care susțin libertatea de exprimare, dar și persoanelor publice preocupate de această temă, derapajele grave ale primarului Timișoarei, Nicolae Robu, președintele PNL Timiș.

Primarul Timișoarei și-a făcut o obișnuință din a insulta și a eticheta jurnaliștii, folosind de-a lungul timpului expresii ca ”ultrapenibili”, ”nesimțiți”, „idioţi şi idioate” , ”nu ne tragem în şireturi, când o să aveţi cariera făcută de mine cu cinste şi cu muncă multă, atunci puteți să vă apropiaţi de şireturile mele, până atunci pretind respect” sau ”indivizi şi individe fără minte şi fără caracter, care, în loc să informeze, dezinformează şi calomniază”.

Comportamentul tot mai agresiv și jignitor a culminat vineri, 2 martie a.c, când excesele verbale au atins un nivel fără precedent. Nicolae Robu a catalogat, pe contul său de Facebook, media locală ca fiind ”presa mizerabilă, presa nepresă, de fapt, formată din paraziți sociali ce trăiesc din taxă de protecție și taxă de asmuțire”. Ulterior, în cadrul conferinței de presă a PNL Timiș, acesta a continuat cu insultele și a refuzat să răspundă la întrebările legitime ale jurnaliștilor. ”Există tot felul de variante de prostituție în lumea de astăzi, nu numai prostituția pe centuri sau nu știu pe unde. Există și alt fel de prostituție, care e mai gravă”, a susținut Nicolae Robu. Seria atacurilor a continuat ieri când, într-o nouă postare pe Facebook, le-a numit pe colegele noastre „țațe” și a reluat expresii ca „presa nepresă”, „jurnaliști nejurnaliști”, „prostituție”.

Nicolae Robu a avut ieșiri agresive verbal, de-a lungul timpului, din păcate, nu numai la adresa jurnaliștilor, ci împotriva oricăror persoane care au avut o altă părere decât a sa – cetățeni ai Timișoarei, primari PNL, alți politicieni sau membri ai unor asociații.

În opinia noastră, toate aceste atacuri la adresa jurnaliștilor reprezintă o încălcare a normelor europene de comunicare și o formă de intimidare și încălcare a libertății de exprimare a mass media.

Nu vom mai accepta aceasta atitudine agresivă, nu vom mai tolera accesele verbal suburbane ale primarului Nicolae Robu, care este și președintele PNL Timiș.

Ne solidarizăm astfel, reprezentantii presei timișorene,într-un demers comun ce își propune să apere dreptul jurnaliștilor de a pune întrebări persoanelor publice și de a critica activitatea acestora.

Acesta este un prim demers public, iar daca relatiile de comunicare dintre primarul Nicolae Robu și presă nu se vor echilibra, vom apela si la alte forme legale, publice, de protest.

Demersul nostru se adresează Comisiei de Etică a PNL, căreia îi cerem analizarea acestei situații și un răspuns, comisiilor pentru cultură și mass media din Parlamentul României, Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, dar și ONG-urilor care apără libertatea de exprimare și libertatea presei.

Timișoara, 4 martie 2018

Iulia Ardelean, director Debanat.ro
Lia Lucia Epure, director Ziua de Vest
Nadia Iucu, redactor șef Televiziunea Europa Nova
Octavian Roșa, redactor șef Renașterea bănățeană
Bogdan Marta, redactor șef Tion.ro
Ciprian Voin, director Opiniatimisoarei.ro
Dragoș Boța, editor șef Pressalert.ro
Adrian Marcu, director Banatulazi.ro
Ovidiu Vărădeanu, reporter corespondent
Gelu Chetrariuc, director Sursadevest.ro
Ovidiu Mărăscu, editor Banatulmeu.ro
Petre Irimuș, editor TimisoaraStiri.ro
Sorin Mărăscu, editor Gazetadinvest.ro
Petronela Axinte, corespondent România TV
Daniel Dancea, jurnalistInformatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

 • 11comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

 1. Eu cred ca Nea Lae seamana tot mai mult cu Ceausescu !

 2. adevarul e, ca nivelu presei in romania, e zero.

  • Zero e si nivelul cititorilor care pun virgula intre subiect si predicat ca tine. Dar, nah, au pareri despre jurnalisti.

 3. Postati si filmarea cu intreaga conferinta de presa, ca asa cu propoziti si fraze scoase din contex e usor sa acuzi pe cineva. Lasati populatia sa vada intreaga conferinta de presa (e IMPOSIBIL ca macar un reporter sa nu filmat toata conferinta) si sa decida ea ce atitudine sa ia in aceasta problema.

 4. …”un demers comun ce își propune să apere dreptul jurnaliștilor de a pune întrebări persoanelor publice și de a critica activitatea acestora”…

  Presa nu are dreptul sa critice, are doar responsabilitatea de a prezenta obiectiv realitatea. Critica apartine cititorilor. Porniti un demers gresit si inutil care dovedeste ca primarul avea dreptate sustinand ca presa face partizanat, iar faptul ca exista in presa relatari diferite ale aceluiasi fapt dovedeste lipsa de obiectivism. Este regretabil ca presa timisoreana s-a coagulat pentru un atac steril si inutil si nu pentru a pune o reala presiune asupra factorilor de decizie indiferent de culoarea politica. Asta dovedeste inca o data faptul ca presa timisoreana slujeste alte interese decat pe cele ale cetatenilor. Unde este demersul pentru centura? Dar demersul pentru spital regional? Unde este demersul, atat de necesar, pentru o presa profesionista, impartiala?
  Libertatea presei e limitata le cel care o detine!

 5. Nu este presa la nivel mondial dar un lucru este cert N Robu este calatorit bine de tot nu are ce cauta in functia de primar al orasului Timisoara !

 6. mdahh, presa nu are dreptul sa critice ca, sa pare, nu-s cetateni cu drept la opinie. In schimb primarele are dreptul sa fie dus (plimbat) cu pluta pe banii contribuabililor.

 7. Robu a avut intotdeauna apucaturi dictatoriale. Carta UPT ( un fel de constitutie a universitatii) n-a dezbatut-o niciodata in Senat. Cum a vrut el, asa a ramas. Acum se pare, fiind mereu in contact cu presa, ca-l cam lasa nervii. Doua mandate sunt destule! Altfel cine stie ce mai pateste . El sau noi. Cere-te la pensie, Robule!

 8. Dar si presa provoaca prin unele intrebari,le place sa arunce paie pe foc. Urmaresc conferintele de presa si ale Dl.Robu N.,si mai mereu se pun intrebari de prost gust,se insista pe ele …Normal ca te apuca draci si tai si spanzuri apoi,nu e normala atitudinea asta,dar nici voi ce faceti…profitati de faptul ca omul are functie si a-ti vrea sa fie cuminte cand voi il provocati si „hartuiti” omul? Fiti mai diplomati si intelegatori stimati Domni din presa .

 9. Despre Cluj,Sibiu,Oradea,Alba Iulia,Brasov vedem numai laude in presa nationala iar Timisoara a ajuns un
  fel de Vaslui .E vinovat Robu ?!

 10. Bajetii de la PNL, mai usor cu laudele la sefu Robu. Ca doar nu vreti sa va dau numele reale, sa va cunoasca tat poporul. Robu Nicu si Un Timisorean mai schimbati ip-urile de la care scrieti ca va dati de gol.