Noutati :

Propunere: Toate tezele de doctorat obtinute dupa 1990 sa fie publicate online! Rezista la verificarea anti-copy/paste?

22 iunie, 2014 - 11:31 AM
Autor: Anonim      
Categorie: NATIONAL
1

Scandalul legat de tezele de doctorat obtinute nemeritat a crescut presiunea asupra Ministerului Invatamantului pentru a publica online cele 33.000 de lucrari de acest gen obtinut in ultimii 25 de ani.

Jurnalistii de la gandul.info au initiat o campanie pentru a-i determina pe sefii de la Invatamant sa permita accesul online la toate tezele de doctorat, pentru ca ele sa poata fi verificate cu software anti-copy/paste.

Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru invatamant Superior si Cercetare, spune ca este de acord cu propunerea ca universitatile sa publice pe site-urile proprii toate tezele de doctorat, admitand ca accesul la aceste lucrari este ingreunat.

In ceea ce priveste softul antiplagiat pe care ministerul Educatiei a dat 3 milioane de Euro, Costoiu spune ca inca „lucram la proiect”.

Pe de alta parte, Daniel Funeriu, fostul ministru al Educatiei, spune ca de fapt legea educatiei prevede crearea unei platforme a doctoratelor, platforma care n-a mai fost  de fapt creata. „Noi am facut un ordin de ministru prin care se crea aceasta platforma a doctoratelor. Dar ministrul Pop nu a mai aprobat acest ordin. Legea spune ca toate tezele sa fie publice”, a spus Daniel Funeriu.

Articolul 168, alineatul 9 din legea educatiei nationale prevede ca teza de doctorat este un document public. „Aceasta se redacteaza si in format digital. In domeniul artelor, teza de doctorat poate fi insotita de inregistrarea pe suport digital a creatiei artistice originale. Teza de doctorat si anexele sale se publica pe un site administrat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, cu respectarea legislatiei in vigoare in domeniul drepturilor de autor”, se arata in lege.

Aceeasi lege arata,  la Articolul 143, ca  indrumatorii lucrarilor de licenta, de diploma, de disertatie si de doctorat raspund in solidar cu autorii acestora de asigurarea originalitatii continutului acestora.

Mai multe detalii pe gandul.infoInformatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. 1. Pentru unul din „cei cu parerea”
    …. Noi am facut un ordin de ministru … ???
    Corect: ordinul ministrului se elbaoreaza (ca proiect) dar nu se face! Vulgar, copii se fac.

    2. Foarte bine, sa fie incluse si tezele de doctorat dinainte de 1990 (scanate, …),ele existand in bibliotecile universitatilor (nu numai la Bucurest).