Noutati :

Propunere inedita a rectorului Universitatii de Vest din Timisoara: TM2021 sa se mute online. Ar fi o noua premiera

27 aprilie, 2020 - 01:51 PM
Autor: Redactie      
Categorie: SOCIAL
2

TMISOARA. Rectorul Universitatii de Vest din Timisoara, Marilen Pirtea, este de parere ca Timisoara poate deschide, din nou, calea premierelor. Astfel, spune el, programul Timisoara Capitala Culturala Europeana ar putea sa se mute online pentru a nu fi amanat cu un an din cauza pandemiei de coronavirus.

CITESTE SI: Propuneri pentru redeschiderea scolilor: In primele 2 saptamani sa inceapa cursurile doar cei de la clasele a VIII-a si a XII-a. Cei mici sa incheie anul scolar online 

Pe fondul panicii si chiar nelinistilor profunde si de termen lung, care s-au instalat in societate datorita crizei coronavirusului COVID19, asteptarile pentru o larga participare a publicului la spectacole, evenimente si actiuni culturale s-au diminuat drastic. Pe de alta parte, poate ca e mai bine sa privim cu mai multa atentie perspectiva, sa intelegem profunzimea acestui proces de reasezare a societatii, datorat unei normale reduceri a contactelor sociale nemediate. Unele voci dezbat deja public oportunitatea unei retrageri tactice, prin care sa fie amanat programul din 2021 pentru 2022, fara sa avem nicio garantie ca regulile de izolare si limitare drastica a evenimentelor cu participare numeroasa se vor relaxa in acest termen.
In acest context, consider ca ar fi mai intelept sa privim apropierea anului 2021, in noile ca pe o provocare si sa ne imaginam cum este posibil sa transformam, in favoarea noastra, posibila perceptie nefavorabila a conditiilor pentru 2021. Daca vom gasi resursele de a transfera in digital si online mare parte din programul capitalei culturale europene din 2021, nu vad de ce ar mai fi necesar sa amanam programul pentru 2022. Pentru a produce o astfel de schimbare, insa, cred ca este esential sa recurgem la resursele de digitalizare si potentialul creativ din mediul universitar timisorean, din UVT si celelalte universitati publice ale centrului universitar timisorean. Similar, sunt importante disponibilitatile din centrele de dezvoltare ITC ale mediului economic local, aflate in cadrul marilor companii cu departamente dedicate digitalizarii, precum sunt Continental, Flex, Nokia, Microsoft, Hella, ZF, Visma, Mahle, Eta2U, sau alte companii internationale sau locale”, subliniaza Marilen Pirtea.

Pirtea spune ca in acest fel se va putea acorda incredere centrului universitar din Timisoara care numara aproape 50.000 de studenti, dascali, cercetatori si experti ce ar putea contribui la succesul unui asemenea plan, care ar strange si mai puternic legaturile cu Europa si cu lumea intreaga, chiar si in conditiile date.

Cred ca daca ne vom depasi propriile temeri si vom acorda incredere unei comunitati atat de importante si cu un nivel al inovarii semnificativ, vom gasi resursele necesare pentru ca sa producem o noua premiera europeana in 2021. Cu un centru universitar care grupeaza aproape 50 de mii de studenti, dascali, cercetatori si experti, o resursa magistrala de talente, cu centrele de cercetare-dezvoltare ale marilor companii, in care sunt angajati mii de profesionisti ai digitalului, avem motive reale de optimism, pentru reusita unei trecereri rapide spre comunicarea digitala a productiilor culturale, asa incat programul – Timisoara 2021 – sa devina de fapt o premiera absoluta, intr-o prima editie a Capitalei Culturale Europene in format digital”, propune rectorul UVT.

Europa are, de mai mult de 50 de ani, si o traditie a unitatii, la care Timisoara a participat, mai ales atunci cand a dat semnalul schimbarii politice din Romania, in decembrie 1989, unitate pentru care orasul nostru poate sa fie din nou purtator de simboluri, printr-o editie a sarbatorii culturale europene Timisoara 2021 in care sa vorbim deschis despre o Noua Europa Culturala Digitala. Ar fi o premiera de succes pentru comunitatea noastra si pentru Romania”, mai spune Pirtea.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 2comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. boss, la cat dai ciupercile ?
    esti cretin? ce capitala culturala online boss cand nu se poate da calumea bacul? fumezi dude? oricum uvt = -0, mai slaba decat fabrica de diplome a politehnicii. sper sa suferiti la inscrieri ca si-asa peste 80% locurile din universitati sunt ocupate de nulitati.

  2. Timisoara are boala premierelor, nu conteaza cae buna sau nu ideea trebuie musai sa fie premiera. Apoi daca merge bine sau nu, nu mai conteaza a fost premiera.