Noutati :

Promenada in Padurea Verde: Primaria Timisoara vrea sa faca schimb de terenuri cu Romsilva si sa extinda Gradina Zoologica

14 septembrie, 2012 - 05:12 PM
Autor: Roxana Deaconescu      
Categorie: ADMINISTRATIE
2

TIMISOARA. Vom avea o Gradina Zoologica mai mare! Asta promit consilierii locali, care au aprobat, vineri, inceperea unor negocieri cu reprezentantii Romsilva, pentru un schimb de terenuri important.

Astfel, Primaria Timisoara ar urma sa primeasca terenuri la Padurea Verde, iar la schimb sa dea cele 682 de hectare pe care le are in administrarea Ocolului Silvic Lugoj, in zona Jdioara, Criciova, Sacu. Parcela primit de primarie ar urma sa devina o zona de promenada pentru timisoreni, o padure cu regim deschis.

„Nu putem sa spunem nu la o intentie clara facuta de Romsilva, prin care ne spun ca vor sa investeasca in perioada urmatoare in Padurea Verde pentru a o face – e un termen folosit de cei din silvicultura – o padure deschisa, in sensul de a face mai multe alei, de a fi un acces mai bun, de a se folosi in genul Padurii Dumbrava de la Sibiu”, le-a explicat viceprimarul Sorin Grindeanu alesilor locali in cadrul sedintei extraordinare care a avut loc vineri.

Singurul care a avut de depus un amendament a fost consilierul local Adrian Orza, fost viceprimar, care s-a plans de faptul ca s-a chinuit 4 ani sa negocieze cu cei de la Romsilva, dorind sa treaca in proiectul de hotarare, ca si conditie la schimb, Primaria Timisoara sa primeasca cele 6,5 hectare necesare pentru extinderea Gradinii Zoologice, aflate tot in administrarea Romsilva.

„Ani de zile ne-au chinuit, ne-au blocat, cred ca ar trebui sa se faca acest schimb de teren, cu conditia sa trecem un articol in plus, sa negociem doar daca includem terenul pentru Gradina Zoologica”, a explicat Orza in sedinta.

Viceprimarul Sorin Grindeanu a dat de inteles ca problema cu Zoo va fi rezolvata de la sine atunci cand se face schimbul. „Aceasta hotarare are un singur scop: de a ne arata intentia si deschiderea fata de Romsilva si de a-l imputernici pe primarul Nicolae Robu sa poata negocia. E vorba de Zoo in primul rand si de disponibilitatea Romsilva de a face schimbul, cu intentia sa investeasca”, a precizat Grindeanu.

Practic, alesii locali au aprobat inceperea negocierilor de catre primarul Nicolae Robu si oficialii Romsilva Timis, mai ales ca cei de la Romsilva au promis ca investesc in transformarea Padurii Verzi intr-o zona de promenada, o padure cu regim deschis.

„Eu cred ca e laudabil faptul ca se primesc niste fonduri in oras. In perioada imediat urmatoare sper sa realizam schimbul”, a completat viceprimarul.

Potrivit consilierului local Traian Stoia, Primaria Timisoara detine padurea de la Ocolul Silvic Lugoj inca din perioada interbelica, de atunci cand primariile faceau investitii.

„Inainte vreme, in anii interbelici, Primariile faceau investitii. Acolo, la padurea pe care o avem noi acum, era o sursa pentru lemnul de foc. Am gasit toate aceste informatii prin documente, mai sunt si altele, pentru exploatari de piatra. Primaria veche a Timisoarei facea investitii cu cap. Noi trebuie sa profitam de lucrul acesta. Sunt 682 de hectare in acea zona, iar in zona noastra, Romsilva are 680 de hectare periurbane, din care Primaria are doar 50,5 si cateva in spatiul Zoo, 6,5 hectare”, ne-a declarat Traian Stoia.

Potrivit informatiilor furnizate de Directia de Mediu, Primaria Timisoara are in administrare doar 50,5 hectare din Padurea Verde, plus inca 6,5 hectare pe care se intinde Gradina Zoologica. A mai cerut, inca de acum 4 ani, alte 6,5 hectare de la Romsilva, pentru extinderea Zoo, dar negocierile au esuat. Consilierii locali spera ca acum se vor intelege cu cei de la Romsilva si ca vor putea detine o suprafata mai mare din Padurea Verde, pentru a o putea transforma intr-o zona de promenada pentru timisoreni, mai ales cu promisiunea celor de la Romsilva de a investi acolo.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 2comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Vizitati si voi Sibiul si invatati.

  2. buna
    imi ziki si mie te rog cu cat se intra la ,,Ocolul silvic anuul acesa pt ca vrau si eu
    multumesc