Noutati :

Proiectul INSPIRE: La Timisoara a avut loc o demonstratie live a modului in care functioneaza geo-portalul de date spatiale

13 septembrie, 2013 - 03:16 PM
Autor: Gheorghe Ilas      
Categorie: ECONOMIC
0

TIMISOARA. La nici o luna de la organizarea la Timisoara a unui workshop dedicat geo-portalului comunitar de date spatiale, la care Romania a aderat in 2010, reprezentantii Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) au revenit in orasul de pe Bega pentru a prezenta stadiul implementarii proiectului INSPIRE.

La intalnirea gazduita de Hotelul Timisoara au participat peste 150 de reprezentanti ai autoritatilor judetene si locale, ai oficiilor de cadastru din regiune, dar si trimisi ai unor institutii publice si societati comerciale cu activitate in sectorul imobiliar si cadastral, care au asistat la o demonstratie on-line a modului in care functioneaza geo-portalul romanesc de date spatiale.

Prin intermediul portalului INSPIRE, care este o componenta a geo-portalului european, avem acces la informatii geografice de la producatorii de date spatiale din intreaga Europa. INSPIRE, in traducere libera Infrastructura pentru informatii spatiale in Comunitatea Europeana, este o directiva a Comisiei Europene care a fost initiata pentru a imbunatati coordonarea la nivel comunitar intre autoritatile statelor membre, privind geo-informatiile necesare implementarii politicilor comunitare, inclusiv in scopul realizarii politicilor comunitare din domeniul protectiei mediului si al politicilor sau activitatilor care pot avea un impact asupra mediului”, a explicat Arthur Ursu, directorul Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara, care a precizat ca, in Romania, implementarea Proiectului INSPIRE este finantata din fonduri europene cu suma de 4 milioane de euro.

In conditiile in care grupul tinta ale proiectului este format din gestionarii de date spatiale, companiile private cu activitati specifice, persoanele care realizeaza activitati liberale si, in final, toti cetatenii Romaniei, ANCPI – ca punct de contact cu Comisia Europeana privitor la Directiva Inspire – trebuie sa depuna eforturi notabile pentru implementarea acestei platforme de date spatiale.

La nivel national, crearea INIS (Infrastructura nationala pentru informatii spatiale in Romania) va conduce la imbunatatirea furnizarii de servicii publice de catre Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara privind cautarea, vizualizarea, descarcarea si tranformarea datelor spatiale. INSPIRE (Infrastructure for Spatial Information in the European Community) este o directiva a Comisiei Europene, intrata in vigoare in 2007, si are rolul de a suplini lipsa standardelor aferente datelor spatiale si de a facilita depasirea restrictiilor politice  privind geo-informatiile necesare implementarii politicilor comunitare din domeniul mediului.

Baza de date INSPIRE este folosita in evaluarea riscurilor pentru societatile de asigurare, in organizarea activitatilor in domeniul comunicatiilor, agriculturii, turismului, precum si in exploatarea resurselor naturale. Romania a intarziat aderarea la Directiva INSPIRE, determinand Comisia Europeana sa demareze procedura de infrigement.

In final, proiectul de act normativ privind infiintarea unui portal de date informatice spatiale, cu aplicatii extinse in domeniul protectiei mediului, a fost adoptat in ianuarie 2010, cu cateva zile inainte de expirarea termenului limita impus de Comisia Europeana.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...