Proiectul FPC-Vest al CCIAT, de la nevoi la solutii

TIMISOARA. Camera de Comert, Industrie si Agricultură Timis, lider de parteneriat al Proiectului “FPC-Vest – Formare profesională in sprijinul cresterii eficientei angajatilor pe piata muncii in Regiunea Vest”, a transpus nevoile identificate pe piata muncii in solutii concrete ce isi vor găsi rezolvarea la finalizarea proiectului.

Piata muncii din Regiunea Vest nu este afectată de somaj, dar este imbătranită si neadaptată noilor cerinte. De aceea, angajatorii apelează tot mai des la fortă de muncă din exteriorul regiunii sau al tării. Analiza rapoartelor de profilare a somerilor realizate de AJOFM arată că procentul somerilor „greu ocupabili” si „foarte greu ocupabili” este de 60 – 70% din numărul persoanelor care intră in somaj.

In acest context, invătarea pe tot parcursul vietii este o necesitate iar eforturile trebuie sa se indrepte spre adaptarea la cerintele in continuă schimbare de pe piata fortei de muncă.

Solutiile adoptate prin acest proiect corespund nevoilor identificate si vor contribui la rezolvarea acestora, astfel:

– Persoanele cu un nivel de calificare redus care, in general, au varsta de peste 40 ani, intampină dificultăti mari de reintegrare profesională in situatia unei restructurări / reorganizări.

Pentru integrarea acestora la locul de muncă, pentru prevenirea esecului profesional sau a abandonului, proiectul oferă servicii de tutorat si programe de formare a competentelor digitale si lingvistice.

– Un număr semnificativ de persoane angajate in ocupatii fără calificare sau cu calificare redusă excelează in meserii lucrative dar nu au resursele financiare necesare participării la programe de calificare sau nu au timpul necesar pentru acestea.

Solutia oferită prin proiect este participarea acestora la programe de evaluare, recunoastere si validare a rezultatelor invătării dobandite in contexte non-formale si informale.

– Foarte multe persoane care desi au dorinta de a se califica sau de a-si schimba profesia nu au suficiente informatii, nu stiu cui să se adreseze sau nu isi cunosc suficient de bine aptitudinile profesionale astfel incat să decidă viitorul carierei.

Pentru această categorie de persoane, partenerii de proiect derulează o Campanie de Promovare focusată pe respectarea principiilor egalitătii de sanse si nediscriminării.

– O problemă importantă cu care se confruntă persoanele angajate in dorinta lor de a dobandi o nouă calificare este lipsa timpului necesar pentru participarea la cursuri. Aceste persoane fie lucrează in intervalul orar in care se tin cursurile, fie lucrează „in ture”. Pe de altă parte, sunt foarte putine cursurile care se desfăsoară la sfarsit de săptămană.

Solutia pentru acesti angajati este aceea de a introduce un program flexibil de invătare, utilizarea de noi tehnologii si acces usor si rapid la materialele de instruire.

______________________________________________________________
Proiectul este finantat prin Programul Operational Capital Uman 2014-2020, Axa Prioritară 6: Educatie si competente si are ca obiectiv principal imbunătătirea competentelor profesionale prin participarea la programe de formare profesională continuă a persoanelor din Regiunea Vest, cu accent pe adultii cu un nivel scăzut de calificare, adulti din zone rurale defavorizate si persoane cu varsta de peste 40 ani, inclusiv prin recunoasterea si certificarea rezultatelor invătării dobandite, in scopul incadrării intr-o functie corespunzătoare unei calificări superioare.

Informatii suplimentare la tel. 0732-185.285, e-mail: [email protected], Daiana Mirela BUZATU – Manager de proiect.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.