Noutati :

Proiectul ALDE pentru Romania! Tariceanu, la Timisoara: Sa devenim a 7-a putere economica a Europei! Astazi suntem o voce nesemnificativa in UE

16 octombrie, 2015 - 05:10 PM
Autor: Liliana Iedu      
Categorie: POLITIC
1

TIMISOARA. Prezent la Timisoara, co-presedintele ALDE, Calin Popescu Tariceanu a prezentat proiectul partidului sau pentru Romania. Un proiect indraznet, de crestere economica.

Tariceanu spune ca a fost necesar un astfel de proiect, deoarece dupa ce a intrat in UE, Romania ”s-a relaxat”.

Romania, a 7-a putere economica a Europei – aceasta idee este inca la stadiul de proiect. Am explicat astazi ca aceasta idee este nascuta din experienta pe care am avut-o ca prim-ministru cand am vazut ca Romania este capabila sa se mobilizeze pentru a atinge un obiectiv. Dupa aderaraea Romaniei la UE constat ca Romania s-a relaxat si nu mai are in momentul de fata niciun proiect major la nivelul societatii. S-a complacut nu numai sa stegneze pe ultimele locuri din Europa, ci s-a si complacut sa se angreneze in tot felul de conflicte si de dispute minore care au marcat in mod definitoriu mandatul fostului presedinte. Aceasta a fost caracteristica Romaniei. Nici astazi nu putem sa spunem ca am iesit complet din aceasta logica cu toate ca actualul presedinte se remarca net fata de stilul predecesorului sau. As spune, insa, ca mi-as dori foarte mult ca actualul presedinte al Romaniei sa fie cel care se pune in fruntea plutonului pentru a conduce spre atingerea acestui obiectiv. De ce? Pentru ca presedintele are posibilitatea sa coaguleze toate fortele societatii. Si nu am pretentia paternitatii acestui proiect, daca presedintele ar dori sa il imbratisese sa sa pornim sa transformam Romania in cea de-a 7-a putere economica. Vreau ca Romania sa devina o putere economica pentru ca atunci va avea un cuvant de spus in problemele politice si atunci Romania va fi capabila sa isi promoveze si sa isi apereinteresele. Vedeti ca la Uniunea Europeana nu este o adunare de maici, e o adunare in care 28 de state isi sustin si isi promoveaza interesele nationale. Nu putem sa neglijam ca astazi Romania este o voce nesemnificativa la Uniunea Europeana”, a spus Tariceanu.

Ca sa ajungem cea de-a saptea putere economica a Europei avem nevoie de un ritm alert de crestere, iar atat Guvernul, cat si mediul privat au meritele lor.

Ca sa devenim a 7-a putere economica a europei nu este suficient ca economia romaneasca sa creasca cu 1,52 la suta cum cresc economiile statelor dezvoltate. Noi avem nevoie de ritmuri de crestere care sa depaseasca cu mult 4% pe an, daca vrem sa ajungem a 7-a putere ecomonica a Europei. (…) Modul in care functioneaza economia al treilea an consecutiv ne scoate mult din rand si mie imi da sperante de viitor. Nu vreau sa credeti ca pun toate aceste succese numai pe seama Guvernului. Guvernul a avut cateva initiative: scaderea TVA, scaderea contributiilor de asigurari sociale care se vad in economie, dar e si meritul mediului privat, nu e meritul exclusiv al Guvernului”, a mai spus Tariceanu.

Intrebat ce e de facut pentru ca economia Romaniei sa ”duduie” din nou, co-presedintele ALDE a spus ca nu e usor de egalat performanta din 2008.

Pe mine nu ma deranjeaza faptul ca ai crestere economica 7% si ceilalti au 2% daca spun ca duduie economia nu cred ca este gresit. Economia a performat extraordinar in perioada cand am fost prim-ministru. In momentul de fata nivelul PIB abia l-a egalat pe cel din 2008. In privinta ritmului de crestere economica nu suntem la nivel acela. Nu va fi usor de atins si atata vreme cat Europa se zbate in criza economica – nu ma refer la Grecia. Asadar, deja este o restabilire a situatiei la nivelul PIB si de-a bea acuma in continuare incepem sa punem ceva osanza, ca sa zic asa”, a mai spus Tariceanu.

Calin Popescu Tariceanu a participat, la Timisoara, la o intalnire cu mediul de afaceri unde a discutat despre cresterea economica si proiectul ALDE pentru Romania.

FOTO: Virgil SimonescuInformatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Un fel de HAIDE SA HAIDEM! Omul asta e complet nebun. El in loc sa-si faca planuri de puscarie (care-l asteapta dupa implicarea infractionala in EADS) umbla cu prostii prin tara. Si unde a crezut el ca gaseste cei mai multi prosti de prostit? La Timisoara. Oare de ce? Asta e intrebarea care ramane.